Levende gjerde: Hekk og kompost på en gang!

Jeg er som dere vel har fått med dere stor fan av at hager får lov å være fungerende økosystem ikke bare paradeplass. Det vil si at det er fint om en kan gi plass i hagen til liv, inkludert det mikroliv som bryter ned døde planterester – aka kompost. Og det morsomme er jo at komposthauger kan være praktiske og stilige på en gang!

Jeg har hørt om kompostgjerder, men aldri sett det gjort før jeg snublet over denne ganske store innstalasjonen hos Henriette Lønstrup. Hun er en dansk hagedesigner (besøk hagen hennes her), og når hun for noen år siden begynte å utvidet hagen inn i et skogbryn så ble denne satt opp for å ta unna for all kvist. Dermed fikk hagen en effektiv romdeler som både deler visuelt og stopper vind. Fuglene og ymse insekter fikk steder å bygge reder og finne mat, og Henriette fikk en plass å putte all kvisten som så om riktig lenge vil bli til jord. Ja, og så fikk klatreplanter noe å klatre på, noe jeg er sikker på at med tiden vil gi en ganske flott overflate.

Inspirerende? Vi skal iallefall ha en liten miniutgave av denne oppe i Moseskogen. Fordi det er praktisk for oss og for dyrene/mikrolivet, og fordi vi har lyst 😉

levende-gjerde-4

Du starter ut med noen doble stolper og legger så kvisten mellom disse. Gradvis synker kvisthaugen sammen så hvert år blir det plass til nye grener på toppen. Henriettes gjerde er jo ekstremt stort, en slankere, lavere og kortere utgave er naturligvis også mulig.

Og ja, det var vel ikke like «pent» hele dette gjerdet, (jeg har jo tatt bildene litt smart). Døde tuiagrener var ikke på langt nær like pent som døde løvtregrener, og det hele kunne vært tjent med litt strammere opplegg. Men gjerdet gav virkelig mye karakter og sjarme til hagen selv om det var litt rufsete, og der hvor klatreplantene hadde begynt å ta over så ble det skikkelig stilig.

levende-gjerde-1

levende-gjerde-2

Har du lyst på en konvensjonell hekk? Her har jeg skrevet om hvordan den skal klippes for å bli tett og pen!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Det fikk jeg også lyst på – som kontrast til den «fine» hagen – fin på en annen måte! Og så så praktisk da! Og spennende å se hvem som finner bolig der!

 2. Utrolig stilig og ikke minst en fin måte å bli kvitt kvist og kvast + lage en skjerm mot det du ønsker å skjule. Kanskje ikke egnet mot naboer siden det ikke alltid er like pent, men mot en kompost eller et rotehjørne i hagen, ja takk! 😉

  • Nei, jeg ville nok ikke hatt den rett mot nabo uten å prate med denne først, ikke gjort på denne måten iallefall. Vi har vurdert det som skille mellom oss og en turvei, det hadde gått ann om vi plantet til noen klatreplanter på utsiden sånn at det brøt opp flaten,.

 3. Jeg så dette enten på et dansk eller engelsk hageprogram og tenkte som deg, sånn vil jeg ha. Men på det programmet var det ikke noen klatreplanter – og det var nok tettere med stolper, sånn at det ble smalere/ryddigere. Veldig god ide å ha klatreplanter på! Kanskje man kan ha det halvveis rundt komposthaugen. Da får den skygge også!

  • Prinsippet er jo enkelt og har mange variasjonsmuligheter. En kan jo (som du ser om du følger lenken lag inn av leser litt under her) lage en kanting med en tettere flett, og så legge kvisten «bak/inni», da blir det ryddigere. Eller ha tettere med stolper.

 4. Dette er både smart og dekorativt må jeg si. Jeg hadde i mange år før vi fikk sneglesikker varmkompost, en svær oppbygget kvist haug i hagen. Desverre stortrivdes mordersneglene også inni den på bakkeplanet..naboene på andre siden av hekken og haugen fikk også en strøm av dem inn til seg…ikke så populært. Men er man ikke plaget med snegler er jo dette en kjempeide!

 5. Hadde jeg bare hatt litt mer kvast her på Skyggebalkongen skulle jwg jammen gjort noe tilsvarende 😉 Men i feriehagen, der kan jeg kanskje tenke litt på noe tilsvarende, en voll for å bremse vinden er uansett nyttig der. Takk for at du deler!

  • hehe, du får bygge ut skyggebalkongen med en halvmeter kvistbelte på utsiden av rekkverket, massevis av kvist å finne når byetaten tar vårklippen 😉

 6. Stilig romdeler. Muligheter for at jeg snapper denne ideen utpå våren her 🙂 Ingenting er som å sitte musestille å betrakte små fuglenes strevsomme forsommer med oppaling av unger.

 7. Jeg synes dette er en smart måte å kombinere flere lure ting :-)) Tenkte først at dette ville blåse vekk her hos oss, men kom så på at jeg så slike vegger i Hagen i Hune og der var vel litt vind der også?! Jeg liker godt tanken på at dette gir fine plasser for småfuglene 🙂

  • Ingen fare for at dette tas av vind, trikset er å ha god forankring ned i bakken med stolpene, så ligger jo kvisten så infiltrert fort at vinden ikke får tak til å rive med seg. I england har de tradisjoner for å lage en variant av dette mellom jordene nettopp for å bremse vinden.

 8. Arting løsning – hvis du lager en slik selv håper jeg du deler bilder og erfaringer. Jeg ble litt nysjerrig, men det er langt fram at vi evt gjør noe tilsvarende i vår hage. Vi må begynne med drenering… og en god plan for hvordan vi vil ha det etter drenerings-prosjektet…

  • hehe, det er smart med en plan før en gjør store ting ja! Og visst deler jeg om/når vi får realisert kvistveggen!

 9. Så flott at du viser denne måte å bruke greiner og kviste på. Jeg har en meget stor skrånende have og har laget et greinkvist-hegn som en slags «blikk-stopper». Hegnet er ca 7 år og et yndet spisested for småfugler pga de mange insekter som bor der.
  Hadde i utgangspunktet tenkt hegnet som vinterbolig for pinnsvin – men en klok mann kunne fortelle at hegnet måtte være temmelig bredt/dypt hvis pinnsvinene skulle kunne bruke de. Vet du noe om sånt?
  Vennlig hilsen Karen

  • aha! høres jo helt supert ut, og veldig glad for å høre at du merker at fuglene er begeistret.
   Pinnsvin ja. Jeg må lese meg opp på pinnsvinet snart, veit ikke nok om hva den krever for å få et godt hi dessverre.

 10. Meget interessant post som jeg hadde merket meg, men ikke fått tid til å lese før nå!
  En ide å kopiere siden våres tomt gresner mot skog og skogsstier på tre kanter…
  Kanskje det til og med går å bruke hasselgrener som staker? Tenke, tenke.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her