Mørkbladet storknebb i motlys

Storknebben er en av de plantene som har vært ekstra populære blant plantesamlere de senere årene. Jeg vil tro det er den store variasjonen som er litt av grunnen til at så mange lar seg facinere, i tillegg til at den er lettstelt og har et vakkert gammeldags og romantisk utseende.

Jeg er ikke av de som har dilla, men jeg kan godt like de lave storknebbene, og da spesielt de med mørke blader. Akkurat denne jeg viser i dag har jeg jo utelukkende på grunn av bladene, blomstene synes jeg ikke helt passer inn med sin blå farge, men knopp og stilk er jo superfine. Men ja, bladene. De starter ut ganske fine, med litt grønt og litt rødbrunt. Så kommer det en litt mer uinteressant fase hvor bladene er for brune for min smak, men så utover sommer endrer bladene farge og blir gradvis mørkere og vakrere før de avslutter sesongen helt mørkerødbrungrønnesvarte. Pen tue i hagen, og veldig godt egnet som kontrast i blomsterbuketter.

storknebb-blader-1

Storknebb, vitenskaplig navn geranium, er en staude, det vil si en plante som er flerårig. Det finnes ulike arter av den, de fleste har en herdighet på H5, rosestorknebb er herdig helt til H7 (les om herdighetssoner). Storknebb heter altså også geranium og er i slekt med, men skal ikke forveksles med Pelargonia. Det er dessverre mange som kaller pelargonia for geranium, det er feil og du kan lese om det her om du vil.

storknebb-geranium-2

Dessverre har jeg ikke det presise sortsnavnet på planten min. Jeg er ganske sikker på at den kom med en markelapp som sa noe med kaffe, men etter at tre ulike hagevenner med geraniumdilla har lett gjennom sine bøker, nettsider og hjerner uten å finne den igjen så tror jeg nå at den var feilmerket. Den ligner nemlig på en som heter ‘Espresso’, men det er ikke den for ‘Espresso’ har rosa blomster, ikke blå. (Og takk Maria, Sigrid og Kenneth for detektering!)

Uansett hva den nå heter, vakker er den, eller hva?

bukett-pang-varm

 

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  1. jeg liker også storknebb. Plukket dem mange ganger i barndommen, til jeg lærte at de holder seg ikke i vase. Nå nyter jeg dem på marken.

    • Ja, spesielt de ville storknebbene står kort. Men om en plukker de i skyggen på morgenen så holder de jo en par dager, og de er jo vanvittig bedårende!

  2. Nydellge bilder, som alltid! Denne ligner veldig på en jeg har i hagen min, men tviler på at jeg fremdeles har merkelappen, desverre, (Etter flytting.) men jeg skal lete!

    • Agathe, hyggelig om du titter, men det er så mange sånne mørkbladede geraniumer at det skal litt til at jeg finner ut akkurat hvilken det faktisk er. O

  3. Nydelig bilde. Har vel ikke akkurat dilla jeg heller men har to tre sorter. Det fine med plantene er at de er superlette å ta avleggere av, og det er mange som vil ha en tue av rosestorkenebb! Under lukearbeidet strømmer den aromatiske duften frem og den kan jeg like godt!

    • Hehe, ja min mann delte denne for to år siden, litt i overkant entusiastisk, og absolutt alle små fjon av noen rotbiter slo rot… veeeeldig livskraftig!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her