Helleborus-rus :) Vårens favoritt!

Det er ingen tvil om hvilken av hagens blomster som er min favoritt nå på våren, det må bli helleborusen :) Her i Oslo har vi virkelig hatt drømmevinteren for de tidlige vårblomstene og en av helleborusene har blomstet i en hel måned! Men de fleste av plantene mine står fortsatt med knopper så her kommer nok til å være juleroseblomstring til langt inn i mai :)

Og ja. Helleborus er det vitenskaplige navnet på julerose. Jeg er ikke så glad i å bruke det norske navnet fordi jeg synes det er veldig missvisende så derfor bruker jeg heller helleborus. Hva synes nå forresten dere lesere om det? Bare forvirrende og litt snobbete, eller er dere litt enige i at helleborus fungerer bedre?

Uansett hva man kaller den, det siste året har det skjedd noe helt radikalt på helleborusmarkedet. Fra å være en relativt skjelden plante i salg har den blitt langt vanligere, og med det også langt større variasjon i utseende. Det er nå ikke lengre bare de hvite helleborus niger som selges, nå finner du også helleborus orientalis samt hybrider. Fargene spenner fra hvit til ulike toner av rosa og lilla, nesten helt over i svart. De fleste er enkle men finnes også i fylt, og noen har prikker på innsiden av klokken.

helleborus-knopp-1 helleborus-knopp-2

Helleborus er en flerårig staude som er herdige til H5. Det vil si at veldig mange av dere kan ha helleborus ute i staudebedet, hvor den forøvrig trives langt bedre enn i ei potte inne… Inne er den kravstor og sutrete, ute er den lettstelt og praktfull. Ja, også er det en super plante for humla og de andre pollinatorene.

helleborus-knopp-4

Lyst på planter?
Har du lyst på heleborus så er det bare en ting å gjøre – plag din lokale butikk til å ta det inn! Jeg mener at vi kunder må selv ta ansvar for å få butikkene til å forstå at det er et marked her ute, så snakk med din lokale plantepusher ;)
Skal du på Hagemessen i år så er det en stand du MÅ gå på om du har sansen for helleborus, og det er Gartneriet Spiren. Hun har spesialisert seg på juleroser og kommer med et fantastisk utvalg hybrider. Det er det aller første stedet jeg besøker på messa, i år også :)

Har du dilla du også? Fortell gjerne!

helleborus-knopp-3

11 KOMMENTARER

 1. Nå er det jo spørs om du har H. Niger eller H. Orientalis, siden Niger vel kalles julerose og Orientalis påskeklokke på folkemunde. I all fall er det slik på mitt danske morsmål :-) Og da er det kanskje ikke så misvisende navne likevel. Men det er ikke så enkelt for oss amatører å se forskjellen så Heleborus er det sikre valget :-)

  • Hei Tina, så fint å høre fra deg :)
   Vi bruker faktisk ikke navnet påskeklokker i norge, her sier man julerose om både niger og orientalis og hybriden (dvs, noen i bloggverdenen bruker nå påskeklokker fordi vi tar etter dere danske, men det er som et rent låneord). I en relativt ny staudebok jeg har her brukes hvit julerose og orientjulerose om de for å forsøke å skille, men det har jeg ikke sett hos andre enn akkurat den boken så det tenker jeg er en konstruksjon.
   – Vi har så kort tradisjon med juleroser her i landet at det ikke er store navntradisjonen heller! Vi har rett og slett ikke gode navn på plantene.

   Og dessuten, i Danmark er det nok ikke så dumt å kalle niger for julerose, men i Norge er det ekstremt få som har mildt nok vinter til at den kan blomstre til jul, de fleste har en haug med snø i hagen. Nå har den de siste årene blitt en relativt vanlig juleblomst i potter inne, og dette er en av grunnene til at jeg sterkt missliker å kalle det en julerose, fordi folk ikke forstår at det egentlig er en hageblomst som blomstrer på våren.
   Det er så ille at jeg har hørt fra lesere som får beskjed på blomsterbutikket ala «juleroser selger vi da ikke på våren! Dette er jo helt utenfor sesong, kom igjen i november….» Og så er det altså denne forvirringen med at dansker ikke bruker julerose om påskeklokke, og . ja.
   hehe, helleborus derimot blir liksom ikke galt på samme måte, problemet med den er jo at da forstår ikke flesteparten hvilken plante jeg prater om. haha.

 2. Ja, jeg fant dette om forskjellen på de to, hos Claus Dalby. Det er vel akkurat det dere snakker om..! http://www.clausdalby.dk/2011/01/forskellen-pa-juleroser-og-paskeklokker.html#.UzScWdyh9oU

  Men, blir det ikke litt forvirrende, eller i alle fall litt «mangelfullt» å kalle alt , altså begge, både Helleborus Nigra og Helleborus Orientalis, kun for Helleborus? Det er jo ikke feil, men da mister man noe av innholdet, forskjellen på dem…?

  På den annen side, man behøver jo kanike alltid være så spesifikk…?

  Men, jeg synes uansett juleroser er dumt, ikke kommer de til jul (ute), og ikke er det en rose! Påskeklokker er jo itt «koselig»!

  Ikke godt å vite hva de begge bør hete på norsk!! Kanskje du har rett? Bare Helleborus – så får man heller spesifisere, for de spesielt intresserte!
  (I det hele tatt, denne diskusjonen er vel for de helt spesielt intresserte :-))

  Hilsen Annette

  • Hehe, joda, dette er vel en litt nerdete diskusjon ;) Men fint å høre tankene dine! Jeg er ikke uenig i at det er litt forflatende å bare kutte av niger/orientalis, men samtidig synes jeg ikke den praktiske forskjellen er så stor i en norsk hage. Og ettersom folk flest kaller begge to julerose, så er det jo ikke akkurat noen forskjell å kalle begge to helleborus.

   Påskeklokker er ikke et dumt navn, sånn egentlig. Altså, jeg er ikke fan av at planter får navn etter høytider fordi det jo ikke funker sånn i Norge at alt blomstrer når de skal i følge navnet, men klokker er jo veldig koselig og relativt dekkende. Langt bedre enn roser iallefall ja ;)

  • Hei Anne

   Alltid inspirerende å følge dine innlegg.
   Har to vakre Helleborus som har blomstret på trappen gjennom hele vinteren. (I Potter) Ønsker å plante vårblomster.

   Har du tips til hvor i Hagen det kan være lurt å plante helleborusene slik at de overlever til neste sesong?

   Marianne

 3. Ja, jeg fant dette om forskjellen på de to, hos Claus Dalby. Det er vel akkurat det dere snakker om..! http://www.clausdalby.dk/2011/

  Men, blir det ikke litt forvirrende, eller i alle fall litt «mangelfullt» å kalle alt , altså begge, både Helleborus Nigra og Helleborus Orientalis, kun for Helleborus? Det er jo ikke feil, men da mister man noe av innholdet, forskjellen på dem…?

  På den annen side, man behøver jo kanike alltid være så spesifikk…?

  Men, jeg synes uansett juleroser er dumt, ikke kommer de til jul (ute), og ikke er det en rose! Påskeklokker er jo itt «koselig»!

  Ikke godt å vite hva de begge bør hete på norsk!! Kanskje du har rett? Bare Helleborus – så får man heller spesifisere, for de spesielt intresserte!
  (I det hele tatt, denne diskusjonen er vel for de helt spesielt intresserte :-))

  Hilsen Annette

 4. Jeg får dem ikke til!
  Jeg bor i Oslo, herdighet H4 – H5. De står bare og sturer, med noen grønne blad, aldri blomster, har gjort det i flere år. De står mot øst, under busker , og har derfor skygge når bladene kommer. Er det noen som har råd til meg, om hva jeg kan gjøre for å få dem til?

  • Har de fått noe næring (altså gjødsel) siden de ble plantet?
   Det kan også være at jorda er veldig kompakt av røtter fra busken, noen busker blir veldig dominerende i bedet, og da kan det være vanskelig å være staude. (dette gjelder dog ikke alle, det er bare å grave litt i jorda og se om det er tett eller ei).

 5. Hei Anne!

  Jeg fikk plantet Helleborusene mine i staudebeddene for 3 – 4 uker siden. Ser ut til at de så langt greier seg fint. Mitt spørsmål er, hva gjør du med blomstrene, lar du dem gå i frø? Mine bare blomstrer og blomstrer, tror jammen Pink Frost ikke har tenkt å gi seg på en god stund, full av knopper. Blomstrer de så lenge?
  Takknemlig for svar.

  • jupp. de kan blomstre lenge! Jeg har latt mine gå i frø, når jeg kommer litt mer i orden i hagen så håper jeg å ha områder under julerosen som får stå i fred noen år om gangen, og da kan det komme frøplanter :)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her