Juhuu, jeg har alliumbabyer!

I dag kom solen på besøk til hagen, hurra!
Jeg måtte jo ut for å granske bedene, og ble gledelig overrasket over en hel masse spennende som dukker opp her og der. Men morsomest var det dog å snuble over denne gjengen her 🙂

Under mine kjære allium ‘Mount Everest’ så var det nemlig en hel liten ungeflokk! Fordi jeg har skrytt sånn av den i bloggen og blader og foredrag nå det siste året så takket den meg med å formere seg selv, og sånn kan man like, eller hva? Det vil nok ta noen år, minst tre tenker jeg, før det blir blomster. Og det er slettes ikke sikkert barna vil ligne på mora, men det er jo ikke så nøye, gøy med blomster som orndner opp sjøl!

allium-spirer-2

Frøkapselen er fortsatt fin!

Og om noen måneder kommer det forhåpentligvis nye blomster opp fra de gamle løkene, – til glede for meg, deg og humlen 🙂

allium-mount-everest-1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Enig, jeg liker også allium Mount everest! Og gøy med alle småpirene!

  Ja, Allium er jo faktisk en god investering, de bir flere og flere for hvert år, så selv om de kan være dyre i innjøp, er det absolutt verdt det, også økonomisk:-) Helt klart i rak motsetning til tulipaner(og når attpåtil rådyrene tar dem:-(( !!

  ( Liker også godt Allium Purple Sensatinon, som blomserer like før! )

  Har du plassert Mount Everest mot en mørk bakgrunn, f. eks noe vintergrønt( barlind, gran, tuja, el.l.? ) Ekstra flott, for da kommer konturene av den hvite kulen ekstra godt frem!

  • For tulipaner så anbefaler jeg å gå for de botaniske tulipanene, altså villtulipanene, som faktisk kommer godt igjen og gjerne formerer seg om de trives! Det finnes riktig mange slag, jeg blogget noen i fjor om du søker finner du de nok.

   Mine mount everest står fritt, ved starten av kjøkkenhagen. Der skal de få fortsette å være for det var vakkert bidrag (og de er jo teoretisk spiselige). Men takk for planteplasstipset!

 2. Gratulerer med de små 🙂 Er det ikke gøy når plantene trives så godt at de formerer seg helt på egenhånd? Jeg har ikke den hvite alliumen, men har fått veldig lyst på den nå. Her har jeg bare Puple Sensation (foreløpig). Men den er flott den også 🙂
  God helg!

  • Mount Everest anbefaler jeg virkelig! Den har vært fint ett helt år nå, eksepsjonelt holdbar frøstand! Eneste jeg ikke var så fornøyd med var bladverket som jo ble gult fort, men sånn er viss all allium.

 3. Ååååå kor kjekt og for ein deilig følelse når ein oppdagar nye ønska spirar. Allium blir det aldri nok av. Ei fantastisk flott plante som pyntar opp i alle stadiar. Til og med veldig dekorativ når den står avblomstra full med frø.
  Eg har sådd mange sortar allium og fleire er så store at dei har blomstra nokre sesongar alt. Det er ekstra stas med egenprodusert 🙂
  Lykke til med babyane.

  • Gøy at du har lykkes med alliumoppaling! hvor mange år har de brukt fra frø til plante, tør du gjette?
   Og Takktakk, jeg ksal prøve å stelle de pent 😉

 4. Så gøy,,, Sola er også hernå, i morgen er det spådd hele +10 c , så det er bare å passe på plantene evnt. Kle på de litt så ikke sola svir de helt. Det skal bli så godt når våren endelig kommer alltid gøy å se hva som har klart seg igjennom vinteren.

  • oida, 10 pluss! Ja, det er alltid gøy nå på våren og jakte i hagen, og ikke minst spekulerer i hva de mystske spirene har tentk å bli, for det husker jeg ofte ikke…

 5. Vet ikke helt hva allium er jeg??? Jeg bor i innlandsklima 630 moh. og har 2 m snø ute i hagen
  for øyeblikket!!! Kan jeg dyrke det? Er det løk, knoll????

  • Allium er det vitenskaplige navnet til løk, egentlig er absolutt all løk allium, men det er vanlig å bruke det som betegnelse på endel av løken som man dyrker for pryd, ikke mat. Prydløk kalles den også.

   Herdigheten vareirer noe fra art til art, det finnes nemlig mange ulike arter. Jeg greide i farta ikke å finne herdighet på akkurat denne, men ser i boka mi at noen av prydløkene er herdig opp til H5. Om den tåler klima ditt veit jeg ikke, jeg er ikke så kyndig på å gjenkjenne herdighetssoner dessverre, men du kan jo titte på kartet og se selv http://moseplassen.com/2011/05/herdighetssoner/

   Om den er på kanten herdig så kan du prøve å plante den i veldig sannholdig jord, ettersom du har så godt snødekke så kan det hende det er nok til at den greier seg gjennom vinteren.

 6. Enig, jeg liker også allium Mount everest! Og gøy med alle småpirene!

  Ja, Allium er jo faktisk en god investering, de bir flere og flere for hvert år, så selv om de kan være dyre i innjøp, er det absolutt verdt det, også økonomisk:-) Helt klart i rak motsetning til tulipaner(og når attpåtil rådyrene tar dem:-(( !!

  ( Liker også godt Allium Purple Sensatinon, som blomserer like før! )

  Har du plassert Mount Everest mot en mørk bakgrunn, f. eks noe vintergrønt( barlind, gran, tuja, el.l.? ) Ekstra flott, for da kommer konturene av den hvite kulen ekstra godt frem!

 7. Så glad for at jeg så denne posten før jeg var ute en tur i hagen nå! I pergolabedet vårt med bl.a. allium var det nemlig fullt av spirer som ved første øyekast så ut som gress. Ahhh, tid for å luke tenkte jeg… Men da jeg tittet nærmere gjenkjente jeg disse spirene fra denne posten, og etter å ha sjekket posten igjen nå så er det bare å konstantere at YES! Vi har fått alliumbabyer!! 🙂 Hva gjør du med dem? Lar du de bare stå så tett? Takk for alt du deler i bloggen! Varm hagehilsen fra Marianne 🙂

  • Ettersom de små babyene står midt i et bed jeg bruker for kjøkkenhagen så passer det litt dårlig at de bor der ettersom jeg tror det kommer til å bli vanskelig å ikke tilfeldigvis luke de opp/klippe de ned… Tar jo noen år før de er mer enn gresstrå. Så, planen er å flytte de til en litt mer bortgjemt plass, mulig jeg sågar planter de i en løkkurv. Om jeg flytter de så tar jeg vel bare å graver ned en løkkurv, og så legger jeg en haug småspirer på toppen av jorda over og drysser litt jord over. Er ikke helt sikker enda, men tror ikke det er nødvendig å styre noe mer med de enn som så. Tenker jeg lar de stå litt tett, så får jeg se hvor mange små strå som blir til løk og heller plante om på de om en par år. Det er jo ganske mange spirer dette.

 8. Så utrolig spennende! Mener du å si at de har selvsådd seg? Har fundert på å pröve å så allium, men etter litt googling, tenkte jeg at dette så for vanskelig ut. Nå får jeg kanskje ombestemme meg!
  Allium er en stor favoritt i min hage også, og i år blir det flere – for meg – nye sorter. De er jo så fantastisk flotte!!!

  Takk for en flott blogg! I tillegg til alle flotte bilder, så er her så utrolig mye å läre seg også, og det setter jeg virkelig pris på!

  • Jepp, den sår seg selv. Og det er visst ganske vanlig skjønner jeg, hører fra et antall lesere at de opplever samme i sin hage, og jeg så når jeg var ute i hagen at også andre av mine allium hadde laget småspirer.

   Allium er en av de som helst skal sås ferske, så derfor kan de kanskje være vanskeligere å få til fra kjøpefrø, enn når hagen får så de sjøl. Også tar det jo som sagt noen år da før det blir blomster av de små spirene. OG, det er ikke garantert at barn blir lik mor, slettes ikke.

   Hyggelig at du trives på moseplassen!

 9. Takk for svar!
  Da skal de sås allium litt over alt i höst! Har jo altså noen allerede, så ferske frö blir ikke vanskelig å få tak i. Og så er det jo bare artig om det som (eventuelt) kommer opp ikke blir make til de andre jeg har. Så spennende =)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her