Noen planter er i overkant villige…. aka: Hvorfor mynte er best i krukker

Jadda. Av og til må en jo rett og slett gjøre feilen sjøl for å lære….
Jeg visste jo at mynter var villige. Jeg hadde lest at de måtte gjerdes inne ellers var de i hele bedet. Men tror du det betyr at jeg faktisk gjorde noe med det, eller tror du jeg ignorerte det og plantet mynten rett i den løse lette herlige jorda mi?

…. 😉

Spol et lite år frem og jeg kan med sikkerhet si at jeg har nok mynte til hele Oslo. På bildet over ser du ca halvparten av alle røttene mannen gravde ut av en pallekarm. Mynten danner rotutløpere som går horisontalt utover under jorda, og så for hver ca femte cm lager planten nye skudd opp som hver og enkelt kan bli til helt nye individuelle planter. Vel er mynte en superpopulær humle og sommerfuglplante, og vel er det gøy med mojito, men det får da være måte på.

All mynten er nå (forsøksvis) gravd opp. 99 % er kastet, resten er pottet opp. Så snart jeg har fått litt oversikt over krukkeplanene så skal noe av mynten over i krukker, hvor de skal bo permanent. Og så har jeg noen potter som skal få være med på hagemessa til hagegalstanden, kanskje blir de adoptert av en hageeier som trenger et alternativ ugress..? 😉

Men en ting skal mynten ha, den er morsom å luke. Det duftet friskt og herlig i hagen mens vi holder på!

mynte-2

Oppdatert: Det ble spurt på facebook om jeg kastet røttene jeg graver opp i søpla, og ja, det gjør jeg. Du må aldri kaste levende røtter av mynte og andre planter som lett danner nye planter fra røttene i komposten. Gjør du det så får du hele komposthaugen din transformert til myntehaug… Rotugress (eller planter som kan bli ugressaktige) må du drepe røttene på først, det kan du for eksempel gjøre ved å la de ligge og steike i sola til de er helt uttørra.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Uffda! Jeg visste ikke at den var sååå ille. Jeg får gå ut til urtehagen og ta en kikk. Det er godt vi flytter om noen uker. Kanskje den nye eieren er veldig glad i mojito?

 2. Min erfaring er at mynte i krukker ikke overlever vinteren. Den virker voksevillig men faktisk ikke særlig hardfør..
  Jeg hadde det engang som du, og vips, året etter måtte jeg kjøpe mynte. Rimelig bittert! Nå har jeg den i bed, men undet kontroll, planen er egentlig å plante den i en vanskelig del av hagen hvor den kan får være et ugress….

  • interessant betraktning. Jeg får se hva jeg gjør med de «sære» myntene, kanskje jeg graver de ned i en plastpotte. Men for de andre så tror jeg nok jeg tar en sjangse, kjekt å se hva som kan greie seg også, men får vel sette den krukken inntill huset osv så den får gode forhold.

 3. God søndag!Det er nå hyggelig at urtene nå er i fint driv. Jeg gir bort mynte til alle som ikke har- informerer om spredningen- en del setter dem i krukker og noen i bed. Da er jo noe blitt til glede for andre, resten kan jo lukes. Men ikke glem å bruke dem hakket sammen med jordbær i sukkerlake når den tid kommer, Det er en fin kombinasjon.

 4. Oppdaget i høst at helekomposthaugen var dekket av mynte…ser ikke spor av dem enda, men regner med at de har overlevd. Ja, ja, vil heller ha Hagen full av mynte i steden for skvallerkålen jeg kjemper mot. Peppermynte-te er iallfall både godt og sunt. Og komposthaugen så ganske fin ut med et grønt mynteteppe på toppen…

 5. Hei:)
  Eg har og mynten direkte i bed, men under kontroll og er ivrig på å gi bort. Min erfaring er at potta må være stor og at planten må delessnues i potta. Mynte vokser i ring, og etter ei stund blir det hull i midten av potta. Den furter og ganske mye i potte.
  Og husk å bruk den mye, klipp ofte, så blir den tett og fin

 6. myntete og jordbærsaus, mmmm 🙂

  Line, takk for gode pottetips! Jeg kan godt tenke meg at den må deles litt ofte ja, ellers blir det vel bare snurrerot av det hele. Hadde bare ikke tnekt over det sjøl.

 7. Dette var interessant. Jeg vil gjerne ha mynte dersom noen har noe å gi bort. Noen i Gjøvik-Toten-området som vil gi bort avleggere? 🙂 Kan nås eks. på Twitter som kmovern.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her