Har du prøvd ranunkel som hageblomst? Blomsten tåler frost!

Det er nesten litt uforståelig og mystisk, men ranunkelblomsten tåler frost! Jupp, den romantiske, volumiøse, vakre og tilsynelatende tandre ranunkelen er faktisk en riktig yppelig vårblomst som godt kan plantes ut om du stort sett har varmegrader på dagen med enkelte frostnetter.

For å lykkes må du først venne henne til utelivet, altså  herde henne
Deretter må du passe på at hun ikke tørker ut, så det er best om hun kan få pottes opp i en litt større potte, gjerne flere sammen. Og så må hun altså vannes jevnlig
Og til sist så passer du på at hun står lunt, kald vind blir for tøft.

Ranunkel er finfin for de tidlige vårkrukkene 🙂
Du finner andre blomster som tåler frost i denne oversikten.

ranunkel--5

ranunkel--6

Disse ranunklene vi kjøper på våren er å regne som sommerblomster i Norge. Den er egentlig flerårig, men greier ikke å overvintre i våre kalde vintere så vil du ha den i flere år så må du eventuelt ta henne inn slik om høsten sammen med georginer og andre frostsensitive knoller.

Ranunkelplanen kan ikke fordra å tørke ut, så husk å vanne henne. Og om du vil la henne blomstre inne i stedet for ute i vårkrukkene så kan du gjerne det, men hun er ikke så glad i høy varme så sett henne så kjølig som du kan. Dvs, ikke i det sydvente stuevinduet over radiatoren..

Oppdatert: Jeg ser at den opprinnelige tittelen på bloggposten var til å missforstå så jeg endret den litt (satt inn blomst i stedet for «den» ettersom det altså er greit for den med litt lett frost på blomsten, men ikke norsk vinter på føttene).

ranunkel--1

ranunkel--4

ranunkel--3

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Ja, det var faktisk overraskende – nesten for godt til å være sant:-) De virker jo så skjøre – en veldig «blomstete» blomst! De fikk jeg også lyst til å prøve i krukkene mine!

  Hilsen Annette

 2. Min erfaring er at det ikke bare er vi som setter pris på ranunkler, jeg har sett en mus klatre opp i krukka og spise den. Ikke sånn å forstå at den smakte på den, neida, den spiste den opp. Så hos meg er musefelle og ranunkler faste venner på trappa.

 3. Hva gjør jeg med ranuklene når de er ferdigblomstret?Klippes ned?Gjødsles de som vanlige sommerblomster?

  • du kan prøve å plante den i bed og se om du får den til å komme igjen til neste år, det er mulig i teorien om du bor i de mildeste delene av landet. Du kan også klippe ned og gi den en plass i bedet og kanskje så kommer den igjen med en ny blomstring denne sesongen. Tror ikke det, men kanskje!

 4. Hvor lenge vil en ranunkel stå utover sommeren? Har en rekke planter som trives i potte nå, og håper selvsagt de vil stå til november. Minst.

  Lever de godt i juli også?

 5. Hei på deg.Jeg har plantet Ranunkelløk i potte. Den har stått inne på et kaldt rom i vinduet til nå. Nå spirer den. Hva gjør jeg videre? Jeg er nybeynner.Hvor mange grader skal de ha videre nå? I går var det 15 grader i sola her,kan jeg ta potta ut nå og bære den inn om det meldes frostnetter.Her er all snøen borte.Hvor mye sol skal de ha?

  Mvh Sylvi B

  Med vennlig hilsen Sylvi Busk

  • Hei Sylvi!
   Ranunkel vil ha masse lys, så lyst vindu på kaldt rom er topp, eller du kan gjerne ta den ut de dagene det er varmegrader. Jeg ville nok tatt den inn på minusgradsperiodene, ranunkel tåler jo minus, men den vokser saakte om det er for kaldt.

 6. Jeg hadde satt ranunkelplanter i for tung krukke – pottet om til lettere krukke – ser litt tufse ut – – men har satt krukken ut og håper de kommer seg.
  Her er d varmegrader.
  Noen som har tips til hvordan de blir «sterke»!

  Vh Mette

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her