Roser i tøft klima:

Jeg har fokus på hardføre planter for tiden ettersom jeg må gjøre resarch før det foredraget på Skreia/Toten. Roser er av de plantene som faktisk kan tåle ganske mye, om du velger rett plante og planter den rett.  Artiklene under hjelper deg med det:

 • På Hagegal ligger det en strålende oversikt over friske og lettstelte roser som tåler kaldt innlandsstrøk. Herdigheten på listen går fra H5 til H8, så her kan absolutt alle finne en rose som kan passe! Les listen på Hagegal.
 • Denne artikkelen fra Hus og bolig forklarer litt om hva en bør tenke på når en velger seg en rose til hagen og har mange gode tips, inkludert en lang og nyttig liste i høyre sidefelt over ulike roser med egenskaper og herdighetssoner oppgitt
 • Velg en rose som er herdig! Alle roser i salg har merkelapper med oppgitt herdighet (les om herdighetssoner). Følg herdighetsrådene med mindre du er erfaren hager eller synes det er greit å ta sjansen på at at planter dauer/furter.
 • Roseeksperten har lagt ut en artikkel om å vinterdekke roser. Jeg synes heller man skal kjøpe roser som faktisk er herdige, men av og til blir en jo fristet av noe som er utenfor ens egen sone, og da må dekking til. Les artikkelen her.
 • Og så minner jeg på at alle roser skal plantes dypt. Les om det her. Viktig for alle, spesielt viktig for de som bor i tøffe klimasoner.


.
Nypene aller øverst er trolig av Helenae rosen ‘Hybrida’. Den får et vell av enkle kremfargede blomster på sommeren og nydelige nyper på høsten. Herdighet er hele H6! 

Har du noen rosefavoritter som tåler tøft klima (minst H5) og enten blomstrer lenge eller har fine nyper så blir jeg glad for tips 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Hei,

  Jeg vil anbefale Rose de Rescht – kjenner du de? Den er en historisk rose, H 5 og remonterende, dvs blomstrer hele sesongen, helt til frosten kommer! Har vakre knallrosa blomster(likevel ganske dyp farge), blomsten holder seg veldig godt, har et vakkert bladverk,er veldig sunn og hardfør. Men – det mest fantastiske med den er duften! Den dufter så helt utrolig sterkt, du kjenner den lang vei….! Jeg har hørt/lest at det var vanlig å fremstille parfyme av den. Opprinnelig en persisk rose, etter hva jeg har forstått.. (Har også sett den/hørt om den hod Claus Dalby, han planter den sammen med en geraniunm(storkenebb) som het er Patricia – i samme rosafarge – utrolig vakkert!)
  Jeg har den i bedet mitt, veldig trofast og enkel å ha med å gjøre(relativt da.., men til rose å være..)

 2. Det var bare litt pussig(så det rett etter at jeg publiserte kommentaren isted), for Claus Dalby hadde et innlegg om Patricia og Rose de rescht igår…! Ser kanskje litt glorete ut, men det fine med denne rosen er at den er omgitt av masse grønt bladverk, helt inntil og rundt bomsten, og rosene sitter en og en, de sitter ikke så tett – så den virker så frodig og grønn, ikke stranten og naken slik enkelte roser kan virke..

  http://www.clausdalby.dk/2014/03/kender-i-patricia.html#.UxOZi3mh9oU

 3. Ser nå du har den på listen din(Hagegal), under Biferaroser(høstdamascenere)….!

  Igjne, jeg må gjenta det, duften er helt utrolig sterk og deilig, det kan ikke sies for ofte – helt bemerkelsesverdig, det kjennes i hele området rosen står, ikke bare når du stikker nesen ned i den:-)) Og sammen med lavendel, når de to duftene smelter sammen, helt berusende!

 4. Ser nå du har den på listen din(Hagegal), under Biferaroser(høstdamascenere)….!

  Igjne, jeg må gjenta det, duften er helt utrolig sterk og deilig, det kan ikke sies for ofte – helt bemerkelsesverdig, det kjennes i hele området rosen står, ikke bare når du stikker nesen ned i den:-)) Og sammen med lavendel, når de to duftene smelter sammen, helt berusende!

 5. Favoritten her i H-6 er Terese Bugnet. Herdig, remonterer, dufter nydelig, har grener med vakker farve, høstfarver på bladverket på høsten, men slipper det ganske tidlig. Her blir hun omlag 2 meter høy og er rosedronninga i hagen 🙂

 6. Hei

  Her er et gammelt innlegg som jeg skrev om rosene i skogshagen i august http://etnyttlandsbyliv.blogspot.no/2012/08/roser-i-skogshagen-august.html . Merk at dette er en hage som må klare seg selv i store deler av sommeren. Vi har allikevel noen roser i hagen – det er flere typer rugosa – Hansa og Alba. De har populærer nyper til fuglene i skogen. Vi har hatt større problemer med kyr og sau i hyttehagen enn frosten, vi trodde vi mistet en . Robusta. Men vi kastet den på komposten og der trives den godt !! Vi fikk en god latter for et par år tilbake da vi så den i fullt flor under høstryddingen 🙂 Favoritten min der opp er ikke en god ‘høstrose’ , men Hurdalsrosen er en trofast beboer i skogshagen. Følger nå spent med videre hva kommentatorer og du finner av rosevinnere for de tøffeste hagene ! 🙂

 7. Hei

  Her er et gammelt innlegg som jeg skrev om rosene i skogshagen i august http://etnyttlandsbyliv.blogsp… . Merk at dette er en hage som må klare seg selv i store deler av sommeren. Vi har allikevel noen roser i hagen – det er flere typer rugosa – Hansa og Alba. De har populærer nyper til fuglene i skogen. Vi har hatt større problemer med kyr og sau i hyttehagen enn frosten, vi trodde vi mistet en . Robusta. Men vi kastet den på komposten og der trives den godt !! Vi fikk en god latter for et par år tilbake da vi så den i fullt flor under høstryddingen 🙂 Favoritten min der opp er ikke en god ‘høstrose’ , men Hurdalsrosen er en trofast beboer i skogshagen. Følger nå spent med videre hva kommentatorer og du finner av rosevinnere for de tøffeste hagene ! 🙂

 8. Takk for inspirerende foredrag i kveld på Østre Toten, Anne 🙂
  Jeg er ikke helt sikker på at det jeg sa om nypene på Hybrida er korrekt. For når jeg ser på bildene mine fra nypene,så er de ikke så runde som det jeg inbilte meg. Så fortsatt kan du ha Hybrida og ikke Lykkefund.

  • Hei Dag!
   Tusen mange takk for hyggelig prat i går, det var så koselig å se deg igjen. Og takk for at du melder tilbake om hybrida/lykkefund.

 9. Jeg bor i innlandet på 630 moh og elsker mine Hurdalsroser! De er skjønne når de står i full blomst, men er dessverre ikke remonterende! De får heller aldri noe utøy!

 10. Spørsmål: Har plantet to klatreroser av arten Lykkefunn ved roten av vårt tuntre (Åkerø) for noen år tilbake og det har blitt særdeles vellykket. De øverste greinene på rosebusken er nå 1-1 1/2 meter høyere enn treet og hele epletreet er hvitt under roseblomstringen.
  «Parasollen» er nå blitt så tett at det begynner å bli for mørkt under treet.
  Bør jeg vente til våren med å fjerne rosegreiner, eller kan jeg gjøre det nå i høst?
  Litt betenkt for vekten av snø greinene til epletreet til vinteren.
  Hører gjerne fra deg.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her