Syv vårkrukkeblomster som humla digger:

Når dronningen våkner opp fra vinterdvalen sin så trenger hun frokost, inviterer du?
Lett tilgjengelig mat nå på våren øker størrelsen på ungeflokken hun kan produsere, og jo flere humler jo bedre for de bistår med den superviktige pollineringen av frukt og grønt.

Naturen tilbyr natuligvis lett frokost, blant annet er gåsungene på selja en fantastisk bra humleblomst. Men midt i boligstrøk er det gjerne ikke så mange seljer å finne, det er liksom ikke så mye natur igjen… Dessuten er det alltid digg med variasjon i kosten, og det kan vi balkong og hageeiere bistå med.

Her er syv planter som alle byr på deilig pollen og nektar, og som tåler de frostnettene de fleste hageeiere fortsatt må regne med å få.

krokus-stripe-1
Krokus, Crocus

stjerneklokke-1
Stjerneklokke, Campanula porscharskyana

helleborus-navnsort-1
Julerose, Helleborus

vaarlyng-humle-1
Vårlyng, Erica carnea
Jada, dette ER en vårblomst, men den har slektninger som er høstblomster 😉

5947387760_7de968dc14_b
Karpatklokke, Campanula carpatica
Bildet er lånt av Anja Jonsson

primula-gul-1
Primula, Primula vulgaris

perleblomst-1
Armeniaperleblomst, Muscari armeniacum

*** Husk å herde blomster du setter ut så tidlig som dette, les om herding her.
*** Her finner du flere frosttålende planter til vårkrukkene
*** Og her finner du mange flere blomster som humla blir glad om du planter

Så, har du tenkt på frokostserveringen til humlene og de andre pollinatorene? Enten det er planter som kommer opp av seg selv i bakken eller du setter de i krukker så er det et godt bidrag til en vakker og nyttig hage 🙂

Ble du inspirert? Husk å like meg på Facebook og Instagram om du er der, så får du jevnlig inspirasjon utover vår og sommer!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Koselig bilde!

  Og har jo ikke tenkt på at mye mat lager flere humlebabyer, også! Morsomt å tenke seg synet av mange humlebabyer!!!

  (Flott du er så grundig og forklarer sammenghengene – tror gjerne dette med insektenes liv kan virke litt «abstrakt», ellers..!
  Jommen mye man ikke har tenkt på!! )

  Hilsen Annette

  • Takk Anette, koselig at du likte bildet! Jeg digger å ta bilde av humlene når de kravler rundt i blomstene, det er ganske facinerende å se på igrunnen 🙂

 2. Fikk forresten lyst til å plante en selje – en hengeselje? Det kunne vel være noe for de fleste småhager, de er jo små trær?

  Hilsen Annette

  • Jeg sjekket litt lett opp, og hengeselje-arten er en god humleplante, men. Det kan være at navnsorten man har i hager tydeligvis er kultivert frem for å være liten ikke nødvendigvis er en god humleplante. Det hender av og til når noe er veldig hardt kultivert at det mister pollen og nektaregenskapene. Men, litt bra er den uansett, kanskje er den kjempebra, og uansett mye bedre enn ittno 😉

 3. Koselig bilde!

  Og har jo ikke tenkt på at mye mat lager flere humlebabyer, også! Morsomt å tenke seg synet av mange humlebabyer!!!

  (Flott du er så grundig og forklarer sammenghengene – tror gjerne dette med insektenes liv kan virke litt «abstrakt», ellers..!
  Jommen mye man ikke har tenkt på!! )

  Hilsen Annette

 4. Når bruker humlene å våkne da? Her ligger det fortsatt en del snø, men grøftekanter og bakken under grantrær er bar. Det er frost om natta og 5-6 pluss om dagen. Skikkelig vårstemning, men jeg forventet at det kommer flere perioder med frost. Når bør frokosten stå på terrassen?

  • Hei 🙂
   De kommer frem når sola varmer nok, men akkurat hva som skal til tørr jeg ikke synse på. Jeg tenker du må vente til det meste av snøen er gått.

 5. […] virkelig trenger hjelp, og jeg minner på de kjekke oversiktene min over vårblomstrende løk og og vårblomstrende krukkeplanter som humla digger. Sikkert noen skjønnheter der som kan inspirere deg til en enda mer […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her