Vinterblom/erantis – Undervurdert vårblomst

Jeg lurer, hvor mange av dere kjenner til vinterblom?
Vinterblom, også kalt erantis, med vitenskaplig navn Eranthis hyemalis, er en liten og meget trofast plante. Den er en av de aller første opp av bakken på våren, omtrent samtidig med snøklokkene og blir kun 8-10 cm høy. Herdig til H5 (dvs store deler av landet) og kan danne store tepper. Blomstene er gule og kan ligne litt på smørblomst, men er absolutt ikke i slekt.

Vinterblom er i utgangspunktet en lettstelt plante når du først har den, men den kan være vanskelig å etablere. Dessverre så tåler vinterblomknollene dårlig å tørke, noe som er dessverre fordi den vanlige måten å selge/kjøpe vinterblom er å kjøpe den i knollform på høsten, tørr, i små poser…

vinterblom-4

Dermed er det mange som kjøper vinterblom som aldri får blomster i hagen. Det kan gå bra å kjøpe tørre knoller om du er raskt ute med å handle og plante de, og gjerne legger knollen i vann et døgn før du planter. Men den enkleste/tryggeste måten å skaffe vinterblom er å få noen knoller av hagevenner, eller kjøpe ferdige planter på våren. Du kan eventuelt så, men også frøene skal sås ferske, og de bruker tre-fire år før de kommer i blomst.

Selv har jeg hatt lyst på erantis i mange år uten å ha kommet så langt som til å få skaffet meg noen. Stor ble derfor jubelen når jeg oppdaget at en av grosistene på Økern hadde den i utvalget sitt! Vips så er det erantis i min hage også.

Bildene er tatt i Botanisk hage på Tøyen, Oslo hvor du finner små tepper av erantis flere steder i parken.

vinterblom-3

Tilbake til spørsmålet mitt. Jeg lurer nemlig på hvor vanlig vinterblom/ erantis er. Jeg veit den er vanlig i Danmark, men hvordan er det med de norske og svenske hager?
– Og. Er det en plante du ser sjarmen i, eller kommer den langt ned på ønskelista over tidlige vårblomster?

Anne-blomsterbed

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

45 KOMMENTARER

 1. Hei. Stor var gleden første vår i nykjøpt hus 2003 da disse gule gledene raskt tittet frem flere steder både i bed og plen. Erantis hadde jeg bare sett i Danmark og kjente ikke engang navnet. Men vi kjøpte huset av en dansk dame og det forklarer nok mengden av vinterblom som var vår hage. Dessverre har jeg mislykkes i å flytte dem i forbindelse med endringer i hagen, men forstår nå at jeg kanskje har flyttet dem for tørre! Takk for tips vedr erantis og lykke til med dine. Hilsen Astrid

  • Hei Astrid, så nyttig å høre at du og så mange andre sliter med å flytte disse. Også så koselig å overta en hage full av erantis da!

  • hehe, gult er kult!
   Ikke sånn at jeg vil ha gult over alt, men det er og blir en sabla fin farge på våren, på de rette stedene 🙂

 2. Eg kjøpte ein pose med 10 knollar for mange år sidan, og planta dei i eit bed på solsida av huset. Det er dei første som blømer om våren, nå er det eit par små tuer, og i år kom dei i januar her i Sør-Rogaland. Men me har hatt så mykje regn og overskya ver her i år at dei er nå avblomstra faktisk uten å ha fått opna seg noko særleg.Veldig rart.

  • Så koselig at du fikk de til og at de sprer seg! Januar ja, rareste vinteren dette. Kjjipt at de aldri fikk sola de trenger for å slå seg ut.

 3. Disse er skjønne. Jeg har ingen aversjon mot gult og vil gjerne ha disse tilbake i hagen. Jeg sier tilbake for jeg hadde noen få en kort stund. De kom som blindpassasjerer med en plante fra en annen hage. Dessverre forsvant de igjen. Tipper jeg var uheldig og spadde de vekk..

  • Ja Line, det ser ut til at de tåler lite av roting rundt seg før de er etablert. veldig nyttig å høre at du og andre har opplevd det, så skal jeg være bevisst i egen hage

 4. Har hatt Erantis på samme sted i hagen i hele 16 år, uten å få det teppet jeg hadde tenkt meg. Den kommer ikke med blomster hvert år heller. I år kom det en blomst rett etter at snøen forsvant. Den vil kanskje ha mer fuktig jord enn vår hage kan tilby. Snøklokkene trives godt, men narsissene er ikke så fornøyde her. Derimot liker krokusen seg utrolig godt og sår seg over hele hagen. De er på sitt vakreste hos meg nå. Har store mengder.

 5. Jeg samlet sammen noen småløker i høst fra et bed og flyttet de over i et annet. Jeg visste ikke helt hva slags småløker dette var, men nå i disse dager dukket det opp fire-fem erantis som ikke hadde vært der før. Jeg har en veldig gammel hage og stadig dukker det opp blomster jeg ikke opprinnelig har plantet selv slik som disse løkene. Overraskende og veldig koselig!

 6. Jeg er også blitt klar over denne søte tidlige vårblomsten! Søte små gule kuler når den er i knopp! Så noen her forleden i Frogner-parken!

  I det hele tatt, jeg er blitt mer og mer opptatt av de løk/knoll-blomstene som er trofaste, og ikke de som forsvinner hvert år, som mange tulipaner! Har også plantet botaniske(og mer trofaste!) tulipaner høst, og som du også forleden oppmuntret meg til!

  Ellers, har nettopp bestilt 3 sorter Adonis fra gardenliving, de er også små og gule, og tidlige, men ikke så tidlige som erantis, tror jeg…! Kjenner du dem?

  Hilsen Annette

  • Takk for lenken, jeg gikk inn og så på de, og adonis ser ut til å være litt senere enn erantis ja. Men fine var de!

 7. Har hatt Erantis nokre år og dei frøsår seg fint og dukkar opp fleire stader i beddet. Likar dei godt, fine fargeklattar saman med snøklokker og krokkus under trollhasselen som og har blomstra lenge no.

  • Hei! Tenkte på deg i går faktisk når jeg kom inn på hagegal og så nicket ditt (for jeg regner med at det er deg). Hvorfor du valgte det nicket. Så da var det koselig å høre fra deg her.
   Trollhassel er høyt oppe på ønskelista mi! Høres ut som en finfin følgessvenn til de små blomstene dine 🙂

  • Grunnen til at eg kalla meg Erantis var at dotter mi tidlegare jobba i Altankassen barnehage i København på avdeling Erantisserne. Difor var nicket mitt på hagegal lett å hugse 🙂

 8. Fant en vår en under en busk. Må vel ha kommet som frø med fugler. Denne ble flyttet så vi kunne se den, men den ble nok skadet av luking og døde. Imidlertid hadde mannen sett blomsten og beordret kjøp av løker. Dette er nok noen år siden. Det er ikke blitt så mye av det. Pr. i dag ser jeg to gule i plenen. Mulig det dukker opp noen flere, men denne er nok enda vanskeligere å etablere enn tørre snøklokkeløker. Klart de er noe utsatt for slitasje når de står i plen, men scilla og krokus ser ut til å storkose seg og forøker seg fra år til år.

  • Så koselig at mannen din falt for den! Jeg veit ikke hvordan den vil trives i en plen, interessant at du prøver!

 9. Jeg ble obs på disse gledesspreder´ne gjennom danske blogger. Siden to år siden har jeg hatt dem her i Miacasa. Ser at de sprer seg allerede. Noe de gjerne skal få lov til. Lyser opp midt i alt det grå.
  Hurra for Erantis!!

  God helg, Anne 😉

 10. Jeg har ikke hørt om denne arten før nå 🙂 De er kjempefine og jeg skal gjøre et forsøk med å plante dem. Jeg ser noen ikke får til disse teppene og kanskje det er vannmangel. Jeg har også en tørr hage, så kanskje det ikke går. Men prøve skal jeg. Takk for en flott blogg.

 11. Når det gjelder Adonis, det finnes visst to typer, har jeg nå funnet ut(og jeg har visst bestilt begge!), Adonis Amurensis som er omtrent like tidlig som Erantis, og så finnes det Adonis Vernalis, som er noe senere(mai!)

  Men, Erantis tror jeg faktisk også jeg kjøpte i høst som knoller, skal se om de dukker opp snart(eller har gått dukken!!)Mne husker jo ikke hvor jeg satte dem – men kommer de, så lyser de nok opp og sier «her er vi!»!

 12. Jeg hadde en plante for mange år siden, men den kom ikke igjen, dessverre, skulle gjerne hatt dem i hagen.

 13. Mitt forhold Til Erantis :
  Da jeg var 7 år fikk jeg en katt vi kalte Bastian ,oppkalt etter familien Bastiansen jeg fikk den fra. En dansk venninne av familien var på besøk . Hun fortalte om en barnebok om en like svart katt som het Bastian. Hun sendte meg den senere . Noe av det beste Bastian i boken visste , var å ligge og snuse på Erantis som dukket opp mellom sneklatter på foråret.
  Da jeg fikk egen have for noen år siden, plantet jeg Erantis. Og i fjor i min nye have i Sverige . De lyser mot mørk jord og priser lengre dager pg visker løfter om sommer .

 14. Jeg har en gammel hage i Oslo, som jeg har overtatt etter min far. Han hadde et stort felt med erantis like ved inngangspartiet. Men det kommer tett med scilla sibirica der også, litt senere. Nå er det nesten ingen erantis igjen på det stedet, jeg tror scilla jager dem fra plassen og overtar. Men jeg samler frø fra de som er igjen, og flytter dem til et annet sted i hagen som er fritt for scilla. Det går langsomt, men ser ut til å lykkes. Jeg sår frøene med en gang jeg har høstet dem, og så skjer det ingenting, før noen bitte bitte små planter dukker opp neste vår. Jeg har gjort dette systematisk i noen år nå, og det går fremover. De klarer seg fint i kanten av plenen, men jeg er nøye med ikke å slå gresset der før frøene er modne og planten visner ned. De har selskap av noen etterfølgende forglemmegei, som er enda en grunn til å vente med å klippe. Men scilla er dårlig selskap for erantis. Jeg har lest at erantis ikke tåler at man roter i jorda, og jeg tror det stemmer. Vi har tung fuktig jord med mye leire, i en svak svak nordhelling. Hos oss pleier de første å komme ca 1. april, men i år var de tre uker tidligere.

 15. De trives veldig godt under løvfellende busker,men liker best å få stå i fred lenge. De er flinke til å formere seg,men frøet må ikke tørke. Helst rett i jorda om du vil ha dem et annet sted også. Dessverre er de nå vanskelige å finne i utsalg,merkelig nok. Mine fikk jeg fra min mor for ca.50 år siden.

 16. Jeg må si erantis er veldig vakker, og den kommer høyt opp på min ønskeliste! Den minner jo på en måte om ballblom, som jeg også liker – (særlig de ville, men også hagevarianter..) – bare at den vokser nede på bakken! Bladverket er også vakkert, som en grønn krage! Man skule nesten ikke tro de er ekte, så formfullendte som de er!

  Har blitt enda mer oppmerksom på den nå som du har satt fokus på den, men har egentlig tenkt på den noen år nå!

  Og hva kan vel sammenlignes med de tidligste vårblomstene? De burde man i det hele tatt satse mye mere på, det er jo da blomster er aller mest etterlenget og mest stas!

 17. Jeg har ønska meg den i mange år uten å få den til, men i dag trur jeg faktisk det var vinterblomst jeg så dukke opp. 🙂 Men den kom altså 1 mnd etter snøklokkene. Men det er kanskje fordi det er første året? Det e veldig, veldig vått her i Stavanger, så jeg har gått ut i fra at knollene har råtna i jorda.

 18. Kjøpte 100 vinterblomløker her i høst, og lot samtlige ligge i vann i et døgn før jeg gravde dem ned på forskjellige steder i hagen – alle blomstrer på første året og vi gleder oss!!

 19. Takk for fin omtale av «eranthis». Navnet vinterblomst kjente jeg ikke. I dag 11. mars 2015 blomster et teppe på to kvadratmeter utenfor kjøkkenvinduet. Det er en uke etter at issvullen samme stad smeltet bort. Stedet er ved Østre Holmen i Oslo, 120 moh. Plassen er skjermet av huset i .øst, men ganske skyggefull.
  Har noen bilder om du er interessert.

 20. Har den her i min hage på Ranheim Sør Trøndelag.Er godt etablert og er blitt et teppe.Elsker den der den dukker opp under løvet når sneen nesten er borte.

 21. De er så oppkvikkende der de lyser opp om våren! Jeg bor ved Mjøsa med hage i sone H4 – 5. Har prøvd mange ganger uten hell å etablere disse knollene. De har blitt lagt i vann osv. Men på siste forsøk lyktes det, de har i hvert fall kommet opp igjen to ganger! Er nok litt ekstra spent nå i år p.g.a. den spesielle vinteren vi har hatt. Knollene er plantet under en Sargenteple-busk.

 22. Jeg har gleden å se disse i Botaniske have i Oslo. Jeg såg dem mer enn en uke siden. De blomstret tidlig også i 2014.

 23. Har sett den i flere hager her på Ås. Den er så fin! Lurte på hva det var, dermed fant jeg den hos dere. Dessverre har jeg ikke hage lenger, men gleder meg Iver alle jeg ser ellers!

  • Jeg har mye glede over alle forhagene i naboleget mitt, masse herlige planter å se mens jeg går tur 🙂

 24. Jeg har nettopp kjøpt noen knoller, og gleder meg til å sette dem i jorda i plantekassene mine! Selv har jeg bare en balkonghage, men håper de kan få nok fukt og sol her til å klare seg. Jeg ser av tips her at jeg bør legge dem i vann i et døgn før jeg planter dem ut. Jeg har også kjøpt noen botaniske tulipaner «turkestanica» etter omtale her på bloggen din. Blir veldig spennende til våren!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her