Enkel, dobbel og farget hvitveis!

Hvitveis er en av våren rauseste blomster 🙂 Den vokser over store deler av landet og danner villig store tepper når forholdene er rette. Skogbunn er foretrukket for der er det ikke så mange andre som konkurrerer om sola tidlig på våren. Fin i bukett er den også!

Jeg har litt hvitveis voksende i «moseskogen» (som er det fancy navnet for naturtomtdelen vi stadig har planer å kultivere men som aldri blir prioritert). Den første hvitveisen sprang ut for tre uker siden, til stor jubel 🙂 Nå står det noen små hvite puter og lyser der oppe, og noen har blitt plukket inn i buketter.

Men hvitveis er jo mer enn bare den vanlige du finner i skogen! I tillegg til den ordinære enkle hvite så finnes det også rosa og lilla hvitveis, samt noen ulike fylt hvitveis. Noen ganger kan du finne spennende mutasjoner i skogen, men de fleste av oss må nok kontakte en staudespesialist eller hagevenn om vi skal få slike rariteter i hagen.

I tillegg til at hvitveisen av og til muterer til gøyale farger og fasonger så kan den også få ulike typer sopp som kan gi ganske artigt utseende, feks grønnprikkede blomster. Det stå litt om det nederst i denne artikkelen her.

Jeg har kun den hvite og er fornøyd med det, men synes det er veldig artig å snuble over de mer ekslusive i andres hager.
– Har du fancy hvitveis i hagen din?

hvitveis-fylt

hvitveis-fylt-eng

hvitveis-enkel

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. Jeg er «fan» av alle veiser, og har både hvit halvfylt, gul, blå og rosa. Og halvveis… Og flere til! Den gule er viktig for meg, den fikk jeg av en dame på Gjettum gård da jeg var tenåring. Halvveis (anemone x lipsiensis) har en fin farge! De blå er aller finest. Halvfylt gul – og helfylt… De er fine alle sammen! 😀

  Ha en fortsatt god påske 🙂

  • En akker vår får jeg somlet meg til å besøke hagen din og se veisene jegh ar hørt om i så mange år! Høres nydelige ut 🙂

 2. Fint innlegg Anne 🙂 Jeg er også veldig glad i hvitveis i skogen min. Der har de dannet store tepper flere steder. Men jeg er ikke fullt så glad i dem andre steder på eiendommen. De kan være skikkelig agressive planter som sprer seg «som ild i tørt gress» om de først dukker opp i et bed. De har et hurtigvoksende rotsystem som stadig produserer nye planter, så alle andre steder i min hage driver jeg agressiv jakt på dem 😉
  Ønsker jeg deg fortsatt en riktig god påske.
  Stein

  • Jupp, det har jeg hørt flere andre si også, at de vanlige veisene er brysomme i bed. Men gjelder det også de fylte mon tro? Er de like villige?
   – fortsatt god påsk til deg og!

 3. Hvitveis er nydelig uansett – men jeg tror jeg liker de vi har i skogen best.

  Har forøvrig vært på en hytte i helgen som jeg tror du ville likt Anne. Høyt oppe i trærne med tamme ekorn på verandaen! Jeg har lagt ut bilder i bloggen min. Den vi var på hadde trapp, men en annen av hyttene har rullestolrampe.

  • hehe, jeg veit akkurat hvor du har vært! Flott at du har kost deg 🙂
   og ja, jeg er faktisk enig, jeg liker de enkle best selv også, i store tepper i skogen 🙂

 4. Endeleg fekk eg sjå at andre har fylte kvitveis! Eg har mange av dei i hagen. Men korleis dei er komne her, veit eg ikkje. Der veks vanlege kvitveis også.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips