Flekktvetann. Vakkert bladverk og ekstremt villig. Og humlemagnet!

Flekktvetann, Lamium maculatum, finnes i en rekke ulike navnsorter. Det er vel bladene som får mest oppmerksomhet, den kommer med tegninger og farger i ulike grader av sølv og noen med innslag av rosa/lilla. Men blomstene er også pene, og ikke minst nyttige ettersom de er virkelig populære for humlene, spesielt for de langtungede humlene.

Den er en av de første opp av bakken på våren. Hos meg kom flekktvetannbladene i år allerede i starten av april, og om noen uker nå så kommer vel blomstene også som avhengig av navnsorten kan være hvite, rosa og gule.

Villig er flekktvetannen dessuten, så villig at enkelte nok synes den er litt ugressaktig. Den kan spre seg flittig med rotutløpere og danner raskt en fin tue, som bør gjetes litt før det blir et teppe… – men det synes jeg den er verdt. Entusiastiske røtter betyr dessuten den er ekstremt enkel å dele, bare spa løs en liten rotbit og vips så har du en plante å gi vekk!

Ettersom jeg slettes ikke greide å finne igjen flekktvetannbildene jeg veit jeg har så har jeg lånt en par bilder (med tillatelse naturligvis). De viser litt av spennet i farge og mønster:

flicker-martius-lamium
Bildet er lånt av Flickerbruker Manuel Martín Vicente.

flickr-lamium-matt_fletcher
Bildet er lånt av Flickerbruker Matt Fletcher. Viser navnsorten ‘White Nancy’

– Har du flekktvetann i hagen?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

20 KOMMENTARER

 1. Villig og vakker. Jeg har lært meg å plante dem på steder de kan få være akkurat seg selv!! Vokser som ugress.(Noen på vei over til naboen…men det er bare kalvebeite – heldigvis!) Har mange varianter, også en gul, litt storvokst som er ekstra villig.
  Kjekt å følge med på Moseplassen året rundt.

  • Så fint at du deler erfaringer Inger! Veldig nyttig å høre at den gule er ekstra villig, hører flere si det

   Flott at du trives med moseplassen!

 2. Jeg har den meget livskraftige guldnælde – overalt 🙂 Vi forsøger at holde den nede, da den kan tage livet af andre mere sarte planter, men jeg vil mene, der er nok til bierne. I øvrigt bedes de lige nu opholde sig i blommetræet, der står som en flot hvis sky 🙂

 3. Jeg har flere varianter. Lamium maculatum hvit, rosa og lilla. Disse har hvite blader (slik som den hvite du viser). Jeg har også den lilla med blader med hvit stripe. (som du også har bilde av). Samt Lamium maculatum Anne Greenaway, der bladene også har gult i seg. Jeg har også Lamiastrum galeobdolon Hermans Pride. Den har navnet Gulltvetann og er en artig plante. De sprer seg bra, men ikke så mye at det er plagsomt :-). Fine planter synes jeg.

  • oi, så flott utvalg da! Spennende å høre! Jeg prøvde å søke litt på bloggen din for å se de, men du har jo ikke blogget om de, det håper jeg du gjør!

 4. Hallo. Har hatt den du viser øverst i tre år no og er blitt veldig glad i den. Den har fått ta seg litt ut mellom andre stauder så får tida visa korleis det går. Den bidrar i alle fall godt til bunndekke. Ha det godt.

  • Tja, jeg tenker den øverste iallefall finnes i hagen min jeg Fru Ugle 😉 Jeg skal se på det når jeg kommer hjem, ganske sikker på det er litt å dele!

 5. Jepp disse så familiære ut, arvet noen og kjøpt noen. Itilegg til «Hvit Nancy» og en rosa, ikke ulik den du har vist bilde av her, har jeg også en gul en; Hermans Pride. Den er villigheten selv og har tom frøsådd seg i nedløpet til takrenna! Trodde kanskje den ville ta knekken på skvallerkålen også, men den gang ei.. 😉

  • Så flott at de trives, ikke så flott at de frøsår seg vil jeg tru.. 😉 men joda, finere enn skvallekålen er den!

 6. Takk for kommentar hos meg. Det ble ikke bytur den gangen. Men jeg SKAL i løpet av sommeren. Alt er en prosess, og små skritt blir gjort daglig. Takk for at du er ett så godt forbilde. Klem klem. Og kan du skrive noe om late hager?

  • Hva tenker du på med late hager Ellen? Kom med noen spesifikke ønsker du, så skal jeg se om jeg kan komme med noe lurt.

 7. Hei! Elsker flekktvetand,den er fantastisk som bunn dekke og ikke vanskelig å fjerne der jeg ikke vil ha den synes jeg. Har lys rosa og maken til den på ditt bilde . Utrolig villig og blomstrer hele sommeren.

  Brit

 8. Jeg er på jakt etter en bunndekker i et rosebed, men er redd for noe som «hopper» ned av kanten på bedet og sprer seg videre i plenen- vil denne kunne gjøre det? (Opplevde det med gravmyrt som jeg i min uvitenhet plantet i min gamle hage- den tok helt overhånd og var veldig invaderende og umulig å bli kvitt! )

  Funker den forresten i skygge?

 9. Fikk tak i flekktvetann i fjor og den elsker jeg! Trives godt på Snåsa i Trøndelag! Har rosa lilla, men skal se om jeg ikke finner hvit og gul også. Hagen er enda under utredning så ikke funnet den perfekte plassen enda, så alt av info, råd og tips er ønskelig med plassering, mye sol hele dagen her.
  Digger også denne siden btw! Mye nyttig info!

  • Husker ikke jeg nå hvordan den vil ha det, men ettersom den er villig som fy så tror jeg ikke du skal bekymre deg for det 😉

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her