Herlig med frisk løk fra hagen, luftløk!

Luftløk (og pipeløk og vårløk) er relativt like plantetyper som blir litt som veldig stor tykk gressløk. Den danner rørformede blader som du kan klippe av og ete, planten lager nye. Jeg hadde null erfaring med luftløk og pipeløk for jeg fikk noen planter med en hagevenn i fjor, og vi har hatt stor glede av de siden. Det er lettstelte planter som er flerårige og som uten problem overvintrer her i Oslo. De begynte å skyte nye blader så snart snøen gikk, trassig grønnsak dette!

Luftløken heter forresten luftløk fordi den danner babyløker i løse lufta. Blomsterstanden omdannes til løk, og løkrosetten ser rimelig festelig ut der den flyver rundt. Hele planten er spiselig, både hovedløken, bladene, og de små babyløkene. Babyløkene kan plantes i jord og danner da nye løk, dermed er luftøken veldig lett å formere opp og dele med hagevenner.

Det er digg å høste friske grønnsaker i hagen en marsdag, eller øøø, aprildag da som det ble innen jeg rakk å publisere… 🙂

luftlokplanter-1

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

    • det beste tipset mitt er å spørre noen som har den om å få noen luftløker og så sette de selv. Den er ganske villig så når en først har en etablert bestand så er det alltid litt å dele. Kanskje noen i ditt lokale hagelag har?

  1. Lurte på om dei små luftløkene som vokser videre oppover skal takes av
    eller dei skal bare vokse oppover.

    • Du kan nårsomhelst ta de av og spise de, eller la de være på til de er store, og så spise de eller plante de. Eller la de være i fred og la de plante seg selv.

  2. Hei, jeg fikk nettopp litt luftløk. Når bør/kan den settes i jorden? Jeg er veldig nybegynner på dette med dyrking men syntes den var så kul og luktet fantastisk godt 🙂

  3. Jeg har en luftløk som overlevde fra i fjor, den står nå ved siden av en grassløk. Nå ser det ut som om det har skjedd en krysning, for gressløken har fått små løker i toppen som det gror nye gressløktuster ut av, og luftløken har fått det samme. Har du sett noe lignende ?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips