I bluebellhimmel i England!

Bluebells er en løkblomst som vokser vilt i England. Det vitenskaplige navnet er Hyacinthoides non-scripta. På norsk heter den klokkeblåstjerne, på dansk almindelig klokkeskilla og på svensk engelsk klockhyacint. Den er i slekt med svibel og skilla mf, og ja, den kan godt vokse i Norge. Den «ekte» er dog vanskelig å få tak i, de fleste som selger klokkeblåstjerne/bluebells selger egentlig en spansk nær slektning. (Les om forskjellen på bluebells og spanish bluebells hos Lin).

Jeg er for tiden på hageferie i England, og her ser vi daglig bluebells fra bilen og i hagene. Små blå prikker eller store flak. Men for en par dager siden kom vi over dette området like ved Wotton-under-edge. Maken har jeg aldri sett, det var blått i blått så langt jeg kunne se!
– Nydelig, eller hva?

bluebell-2

Jeg synes de er finest i sin orginale blå, men klokkeblåstjerne  kommer faktisk også i både hvit og rosa. Vakre er de uansett, med sine høye enkle blomsterstilker og små lange klokkeformede blomster. Elegante varianter av svibel rett og slett, og absolutt en blomst jeg kunne tenke meg i egen hage.

Om du også vil ha så kan du titte i velassorterte hagesentere og nettbutikker på høsten. Jeg har sett de spanske tilsalgs i Norge, og er du heldig kan du finne de Engelske også 🙂

bluebells

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Glad you enjoyed our bluebells. They certainly are a treat when you find them on the ground like a carpet!

  We do enjoy our gardening but sometimes I think that we take it a little to ‘seriously’ and I am enjoying the more relaxed Norwegian style of open boundaries (between houses) which you’d never see in the UK (I think we are much too territorial lol!)

  I just need to figure out all the new gardening ‘important dates’ as everything here is done a little later than I’m used to! I love the idea of following the Birch tree (mouse ears?) to let me know when it’s safe to plant etc.

  • I LOVE your high walled gardens! Not that they all ar nice, but when they are done right it is a beauty to se the exiting rooms that it makes.

 2. Takk Anne for disse nydelige bildene! Aldeles praktfullt.Jeg har et par tuer men de er ikke kommet frem så dette var supert.Det minnet meg og om en vakker bok jeg har: Naturdagbok fra året 1906 av en engelsk dame, Edith Holden. Serien gikk og for flere år siden på NRK- den burde vært sendt igjen tenker jeg.Har bare ett eks. der jeg og har notert ellers skulle jeg gitt deg en. (Hadde en ekstra men den ble gitt bort for noen år siden),det er maase vakre tegninger – helt sikkert noe du ville like.
  Gleder meg til fortsettelsen av din fotografering- ha en strålende søndag!

 3. Ja, det vakreste jeg har sett, nesten!

  Har veldig lyst på den ekte sorten i min hage:-)) Selv om det nok er vanskelig å få til slike tepper!

  Og synes de ogs hae ne penere farge en den vanlig blå scillaen, den er nesten litt for skarp!

  England er jo fantastisk spennende på hagefronten, sånn i det hele tatt, kjempespennende å få se bilder!

  Hilsen Annette

 4. Ja, det vakreste jeg har sett, nesten!

  Har veldig lyst på den ekte sorten i min hage:-)) Selv om det nok er vanskelig å få til slike tepper!

  Og synes de ogs hae ne penere farge en den vanlig blå scillaen, den er nesten litt for skarp!

  England er jo fantastisk spennende på hagefronten, sånn i det hele tatt, kjempespennende å få se bilder!

  Hilsen Annette

 5. Så fint du tipset om at det var skrevet om denne boken! Leste Randis (som jeg ikke vet så mye om) beskrivelse – veldig fint! Enig- det er ikke tid for bøker nå- men jeg følte den passet deg!- har alt undersøkt at den ikke er i salg- det var Bokklubbens Ekstrabøker i sin tid..-var den å få tak i ville jeg gitt deg en som takk for alt spennende du legger ut. Tenker denne Englandsturen er et syn for hageentusiaster..- med mer eller mindre striglete hager, min er i siste kategori(sa jeg med et skråblikk på et stivt kne) Hagegleden er der uansett..

 6. […] Hyasintfamilien: Svibel tenker vel de fleste på som en juleblomst. Kanskje alle faktisk? Men som så en par andre av juleblomstene så er dette egentlig en flott vårblomstrende plante, som er finest ute (hvor duften ikke blir like overdøvende). Svibler finner du i blålilla, rosa, rød, hvit og gul. Det finnes også andre planter i hyasintfamilien som er gode humleblomster, som for eksempel den engelske bluebell, som heter klokkeblåstjerne på norsk. Klokkeblåstjerner er vanligest i blå, men fås også i rosa og hvit. Obs. Det er en liten forskjell på de engelske og de spanske, de har ikke unike navn i norge, men du kan lese litt om klokkeblåstjerner her. […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips