Liten, villig og vakker: Botanisk tulipan/villtulipan ‘Little Beauty’

Gamle lesere vil nikke gjennkjennende når jeg begynner å bable i vei om de botaniske tulipanene, også kalt villtulipaner. Villtulipanene er en gruppe tulipaner som har utviklet seg selv, de er slik de har blitt funnet i naturen. Dette er i motsetning til de aller fleste av tulipanene vi har i hagen, de er kultivert frem over mange hundre år ved at gartnere har krysset og valgt ut sorter for å få frem store tulipaner i bestemte farger og fasonger. Kultiverte tulipaner er flotte, men villtulipanene har en par klare fordeler: De er mindre og søtere, de er litt tidligere, og ikke minst, de er laaangt villigere – de kan faktisk spre seg fra år til år fremfor å være en engangsinvestering som store tulipaner ofte er.

De fleste villtulipaner er gule eller gul-hvite, men de finnes også i rosatoner. Jeg synes villtulipanene er mye morsommere enn de vanlige, nettopp fordi de sprer seg og jeg pleier derfor å benytte hver vår til å påvirke andre til å gi de søte små en sjangse 😉

Årets villtulipanblomstringen forlengst i gang på Moseplassen. Det startet opp med Tulipa neustruevae, den neste var Tulipa Turkestanica og så popper de andre opp og ut i tur og orden. En av de søteste som har kommet de siste dagene er absolutt Little Beauty’. Jeg har bare en par stk som står nokså klønete til så bildet her har jeg tatt i en annen hage. Til høsten skal det skaffes flere av skjønnheten, for rosa er som tidligere nevnt en farge jeg har for lite av i bedene på våren.

PS: På deler av slandet så vokser det en helt bestemt villtulipan som har kommet via ballast; skogstulipanen Tulipa sylvestris. Dette er altså kun EN av mange villtulipaner, og ikke (som alle i Arendal tror) villtulipanen 😉

Se flere villtulipaner/botaniske tulipaner på stikkordet villtulipan

– Har du en eller annen type villtulipan i hagen? Fortell! Kanskje får jeg eller leserne en ny favoritt?

little-beauty-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Vakre er de, dessverre får jeg ikke ha dem i fred. Rådyrene her hos oss er rene rovdyrene! For et par år siden satte jeg botaniske tulipaner i hagen, første året fikk de stå i fred, men ikke i år. Selv Helleborus har de tatt i natt.
  Et stort plantefat med påskeliljer, perleblomster, hyasinter og juleroser ble ødelagt, Påskeliljene ligger igjen….

 2. Hei igjen,

  Jeg nyter nå om dagen synet av mine tulipa turcestania- de er jo så helt utrolig søte og fine!!! (og morsomt hvordan de åpner og lukker seg etter solforholdene og temperatur! Plantet dem etter inspirasjon fra deg! Nå er jeg så spent på om de kommer igjen til nesteår, ev . om de også har spredd seg…!

  Ellers, nesten litt pussig at du akkurat nevnte du hadde for lite av rosa i bedene om våren! Jeg tenker nå om dagen akkurat det motsatte, at jeg har for mye rosa og fiolett! Har en babyrosa magnolia(Leonard messel) og den del hyacinter i violett og rosa – og jeg tenker nå at det er altfor kraftige farger og for meg litt «feil» farger så tidlig om våren. Akkurat når det er løvsprett, og det er litt forsiktige lysegrønne slør rundt omkring, har jeg kommet frem til at hvitt, gult, og lyseblått, og blått er det jeg synes peneste! Det harmonerer mye bedre med omgivelsene! Men senere er jeg veldig for både lilla og rosa altså! (Når syriner, rhododendron osv blomsterer! Har også masse vanlig tulipaner i alle rosa og lilla svarte og svarte toner, allium, osv!

  Derfor, turkestania er nydelig nå om våren! Og har funnet ut at den blomstrer helt samtididg med en annen tidlig tulipan, «concerto», som har samme farge, bare større og enkeltvis! Og «concerto» blomstrer også i dyp skygge…! (Og fortsatt samtidig med turkestania, selv om de står i full sol på et tørrere sted…!

  Hilsen Annette

  • Det tar nok litt mer enn et år før du merker spredning, men at de kommer igjen vil jeg tro, de er snille sånn 🙂 Og ja, det med at de åpner og lukker seg (det gjør alle villtulipanene) er utrolig sjarmerende! Glad for å høre at du liker de!

   Jeg liker godt at det er relativt myke farger på våren, men har rom for rosa, rosa kan også være myk! Denne her har dessuten dybde, så den er ikke agresivt rosa, om du skjønner

 3. Botaniske tulipaner er bare dejlige og dem kan man ikke få for mange af :-). Jeg kan se du også har den skønne fleektvetand, det har jeg også, men desværre så elsker enten haren eller rådyrene dem, jeg håber at de overlever. Kan dine være i fred?

  • Jeg er så heldig at jeg hverken har harer eller rådyr eller snegler, så hos meg får de være i fred ja! Så dumt at dine ble spist!

 4. Har plantet noen botaniske tulipaner etter at jeg har lest om om dem på bloggen din. Venter spent på at snø forsvinner og jeg får hilse på dem.

 5. Hei!Jeg har noen nydelige knall gule med lange stilker (ca 40 cm) og intens duft, samme type som du finner vilt voksende på øyene på sørlandskysten om våren. Jeg aner ikke hva de heter, men de er forførende vakre, ville og vidunderlige! Vet du hva de heter?

 6. Eek! Jeg har satt ca 30 villtulipanløk rundt om i staudebedet mitt, mellom hostaer, roser, peoner, alunrot++. Nå har jeg lest at de sprer seg så mye at folk angrer på at de satte dem i bedene sine. Kommer de til å ta over og kvele staudene, burde jeg grave dem opp?

  • Jeg veit Tulipa sylvestris har spredt seg godt på noen deler av sørlandet. Jeg har ikke hørt at andre tulipaner har vært like entusiastiske, men det kan også være fordi sylvestris har lengre farttid der (den kom med som balastplante).

   Alt kan bli ugress. Under rette forhold hvor de trives bedre enn det du heller vil ha. Skal du avstå fra alle planter med det potensialet så blir hagen mager gitt.

   Men ikke sett det i bed med små tandre stauder som lett blir konkurert ut. Ikke i fjellbed med masse sære importstauder feks.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her