Mine beste tips for hvordan så og stelle småplanter:

Jeg har de siste dagene fått en del spørsmål fra lesere som ønsker råd om hvordan de skal lykkes med såingen sin. Jeg tar dette som en klar indikator på at det er på tide å skrive noe om temaet, og har derfor samlet sammen et knippe bloggposter som jeg håper kan være til hjelp for alle dere som ikke har så stor erfaring med å så 🙂
Å så ER enkelt, men det er noen ting man bør kjenne til for å få best resultat.

Aller først. Jeg har tre sentrale tips:
1. Ikke forvent at du lykkes med alt du sår, det gjør nemlig ingen…
2. Det er ofte innmari mange frø i en pakke, du trenger ikke så alle i år!
3. Gi plantene nok lys! Dvs, minimum vinduskarm. Blir de lange slangeplanter så har de for lite lys!

Og så, mine beste bloggposter om frø og småplanter:

.
–  Så vil jeg gjerne høre fra deg! Hva er ditt beste tips til en ny frøsåer? Hva fikk deg bitt på frøsåingens gleder?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Mit bedste tip til at så staude frø er at så dem udendørs om vinteren.

  På den måde spirer og vokser de når der naturligt er lys og varme nok og på den måde bliver de ikke sarte og ranglede i vindueskarmen.
  http://findinspiration.dk/1945

  Mange hilsner Pia

 2. Takk for mange supre tips, Anne. Har titta på videoene.

  Sådde Nicotiana lime for en måned siden. Etter spiring satt jeg de kaldt i et kjellervindu. Der har det gått trått framover. Fortsatt er de for pinglete til at jeg tør å prikle dem. Tok dem opp i varmen i går, i håp om at det blir litt fart i veksten.
  Er det slik at de bør ha en viss størrelse før man prikler?

  • Min tommelfingerregel er to sett med ekte blader, så prikler jeg. Men det går faktisk fint å prikle både før og etter, kommer ann på hvor tett du har sådd og hvor ujevnt de spirer osv.

 3. Jeg ville generelt ventet til det iallfall er ett varig bladpar helst to. Jeg har i år stort sett gått over til å plante ett frø i hver potte om det er mulig og så la de vokse seg stå store som mulig i den.

  Gjorde ett unntak for kruspersillefrø som egentlig skulle brukes i fjor. Hadde mange i hver potte og resutatet er en skog som blir riktig mastete å få i orden.

  • Heisann Espen, så flott at du svarte Elisabeth!

   Trikset med å breddeså er jo å så det glesent nok til at det ikke blir kaos å prikle, jeg liker faktisk å prikle jeg, men det kan bli tidkrevende og dillete ja..

 4. Jeg har vært skikkelig spent på spirene mine. Er nybegynner, så jeg har ikke hatt enorme forventninger 🙂 Har nok heller ikke optimale forhold med tanke på lys, temperatur og plass, men til nå ser det temmelig bra ut, om jeg kan si det selv. Har sådd endel forskjellige ting, og de har stått i romtemp. inne i stua med gulvvarme til det spirer. Så har jeg satt de ned i en kald kjeller med små, sørvendte vinduer. Trodde det skulle bli både for kaldt og for mørkt, men til og med de småplantene som har stått der siden i februar ser fortsatt sunne og friske ut. De vokser jo ikke i rasende fart, men det er vel heller ikke nødvendig? Selv om noe småtteri tok kvelden etter en kuldeperiode, har jeg fortsatt et godt utvalg av alle sortene jeg har sådd.

  Jeg er klar over at de skal overleve nedi kjelleren noen gode uker til før de trygt kan plantes ut, så jeg har fortsatt litt spenning i kroppen med tanke på hva som overlever 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her