Ikke ha det så travelt i hagen, la sola varme den opp litt til!

Er det fint vær hos deg for tiden? Klør det i fingrene etter å rydde i bedene og klippe rosene og så og plante ut knoller osv? Tenk deg om litt først!

Om du er så heldig som meg og har hatt en mildt og tidlig vår så er det nå lett å la seg friste til å starte våronna. Det er jo så varmt på dagen, tenker du, og glemmer at det fortsatt er eller kan bli frost på nettene. Kalde netter dreper ikke nødvendigvis plantene, men det kan føre til at de settes tilbake i utvikling, eller som jeg pleier å si – de furter. En kald natt, eller kald vind, kan føre til at veksten stopper opp og planta ikke blir så fin som den kunne blitt.

Rydde i bedene:
Det er smart å la døde gamle blader og stilker stå så lenge som mulig. De beskytter de små spirene mot den ekle vårvinden. Men ikke vent så lenge at de nye bladene er lange, da blir det vanskelig å frisere. (Det gjør forøvrig ingen verdens ting om du klipper over noen nye blader, det kommer nye, men unngå å klippe over hele skudd, altså stilker).

Klippe roser
Når du beskjærer roser så trigger du vekst, og det er derfor å anbefale å vente med å beskjære til vi er kvitt nattfrosten som kan skade de unge skuddene. En god gammel og høyst holdbar regel er å vente med å klippe rosene til det er museører på bjørka. Altså små blader, på bjørk nær deg, ikke en du så tre mil fra huset ;).

roseskudd

Så i hagen
Frø kommer med innebygget lys og temperaturmåler og spirer ikke eller dårlig før de synes det er varmt nok. Ettersom frø vanligvis koster lite så kan du godt prøve å så noen litt ekstra tidlig, men vær forberedt på at du stort sett får dårlig spiring (repons) når jorda er kald. En grei tommelfingerregel er at det ikke bør være under fem varmegrader på natten. Noen frø vil ha det enda varmere faktisk.

Når plante georgineknoller osv.
Du kan plante de inne nå, om du vil. Om du vil plante de rett ut så vent! Jeg kan ikke forstå at det kommer noe godt ut av å plante de ut nå. Planten trives ikke med så kalde jordtemperaturer, og om den i varme perioder lager skudd, så kan det fortsatt komme en ny runde med lave temperaturer, og vips så har du en furteplante…

krukker-snoe
Javisst kan du plante ut nå, om du velger rett plante!

Når plante ut planter:
De aller fleste planter bør bo inne til det er fem varmegrader om natten, synes jeg (men jeg er litt streng og kjedelig sånn, hehe). Det finnes naturligvis unntak, her finner du en liste over planter som godt tåler at det er minusgrader på natten. Noen planter som tomater, chilli, basilikum, squash vil ha det betydelig varmere enn som så og bør ikke ut før det nærmer seg 15 grader.

.

Jeg skjønner godt at det er fristende å bare sette igang, og det kan godt gå bra å tyvstarte, men om du har litt tolmodighet så øker du sjangsene dine for å få flotte frodige planter!
– Hvordan er det i hagen din? Er du i gang med vårrydding og utplantning, eller har du is i magen eller snø i hagen?

Våren har kommet så langt her at vi har ryddet i de fleste bedene nå. Men rosene står med lange skudd og jeg har begrenset planteinnkjøpet til planter jeg veit tåler det. (Med unntak av noen skal være med på inspirasjonshagen min på hagemessen i helgen, men de bæres inn om natten).

perleblomst-humle
Humlene hygger seg stort med de frosttålende humleblomstene 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Skremmebilde med sne? 😉 Nei, jeg vil være naiv og godtroende. Her er mange bed renset,mange roser klippet, til og med to Dahilaer er i bakken. Riktignok to fra en rosa pakke i matbutikken som bare falt oppi handlevognen helt av seg selv. Noen anemoner også. Alt er i bakken. Men jeg er sikker på at du har rett. April er ikke sommer, og har man noe man er redd for, bør det nok ventes. Men gleden ved å herje litt ute nå, skal heller ikke underdrives. Og den er verd et Dahliasjansespill. For meg.

 2. Jeg har holdt igjen ganske lenge, men nå tar jeg bed for bed ganske langsomt. Der det trengs, lar jeg rusket ligge over som dyne. Vet jo ganske godt hvilke planter som er tøffinger, og vise versa. Har ikke klippet rosene ennå, selv om det er museøter på tuntreet. Er såååå tidlig alt sammen, hele april igjen!!

 3. Takk for nytting innlegg. Jeg har vært veldig usikker på rosebuskene, men nå lar jeg dem være til jeg ser et museøre nær meg!

 4. Jeg er ferddig jeg :/ Bor i en mild lomme i midt H3-4 område.
  Jeg har igjen beskjæring av roser og såing/potetsetting.
  🙂
  Jeg klarer aldri å venter så lenge som man bør! Venting er en av mine svakeste grener!

 5. Jeg er ferddig jeg :/ Bor i en mild lomme i midt H3-4 område.
  Jeg har igjen beskjæring av roser og såing/potetsetting.
  🙂
  Jeg klarer aldri å venter så lenge som man bør! Venting er en av mine svakeste grener!

 6. Tusen takk for nyttig innlegg! Hva synes du om utplanting av rosebusker (nedskjært) som er kjøpt i potter i disse dager?

 7. Fint å høre fra dere, beklager så dårig oppfølgning på fine kommentarer fra min side, hagemessen sluker all tid!

  Venting er en dyd, og av og til er det bedre å nyte nuet, jeg er litt enig i det altså 😉

  Janniche, vanskelig å si uten å vite mer om klima ditt og hvor langt rosene har kommet

 8. Fint å høre fra dere, beklager så dårig oppfølgning på fine kommentarer fra min side, hagemessen sluker all tid!

  Venting er en dyd, og av og til er det bedre å nyte nuet, jeg er litt enig i det altså 😉

  Janniche, vanskelig å si uten å vite mer om klima ditt og hvor langt rosene har kommet

 9. Tidspunkt for når rosentrærne skal klippes stemmer IKKE for Vestlandet. I år klippet jeg rosetrærne i slutten av mars og da bjørken endelig hadde fått «museører» var de nye roseskuddene ca 30 cm lange. Det er typisk at svært mange tips om planter gjelder for Østlandet. I starten av min «hagekarriere» ble svært mange stauder ødelagt av den grunn. Men man lærer av erfaring. Jeg har stor glede av å følge med på «Moseplassen». Lykke til videre

  • hm. akkurat dette med å vente til bjørka spretter burde funke like bra over hele landet. Kan det være at rosa di har helt andre bovilkår enn der du har bjørk slik at rosa feks står lunt plassert mens bjørka egentlig er litt plaget?
   Jeg skal høre med noen vestlendinger jeg om rose-bjørkespretten er gyldig også på vestlandet, som en tommelfingerregel. At det ikke funker for deg er jo tydelig.

 10. Hei,

  Lurer på om du kan hjelpe… Mange av påske- og pinseliljene mine kommer ikke med blomster – bare blader. Hva kan årsaken til det være?

  Har lest meg til at løkene kan stå for tett? Hva gjør jeg isåfall til neste år?

  Flyttet i fjor i mai/juni og tok sjansen på å ta m en del planter/løker. Det kan kanskje også være en del av forklaringen?

  • Hei, det kan være flere grunner til at løkplantene ikke blomstrer. Hva som er grunnen hos deg må du selv vurdere, men her er noen forslag:
   1. Dersom de ble gravd opp mens de blomstret i fjor så kan det hende de ikke rakk å lagre næring, og derfor ikke blomstrer i år. Gi gjødsel nå (ikke bruk langtidsgjødsel, de skal ha noe de kan ta opp nu), og la de ellers stå i fred.
   2. Har du plantet de i korrekt dybde? Står de for dypt så kan noen unnlate å blomstre, men da skal de stå mye feil dypt altså, så om dette gjelder alle så tviler jeg på at det er derfor. Passe dybde er løken + to høyder av løken med jord over seg.
   3. De står for tett. Dette er den vanlige grunnen. Løker lager nye løker, og så blir det for tett og ingen får nok næring, og ingen orker å blomstre. Noe skeptisk til at nyplantede løker har dette problemet, men det kan være om du spadde opp store tuer og flyttet uendret. i såfall, gi gjødsel nå, vent til de har visnet ned, spa opp og del tuene opp i single løker, plant med omtrent to løkers avstand (eller mer eller mindre, det der er bare en tommelfingerregel jeg liker)
   4. Plantene har fri vilje og liker å vise deg at de er sjefen, og i år gadd de ikke blomstre. Ingen spesiell grunn. Mors narsissser er sånn, ganske narsistisk, noen år blomstrer de, andre ikke. Hjelper å true de med at de blir kastet, (neida, joda, neida).

 11. Et spørsmål til: Tenkte spa opp løkene etter at blader/stilk har visnet. Bør jeg legge dem tørt og mørkt til høsten, og plante dem igjen da, eller gjør jeg det med en gang?

  På forhånd tusen takk for svar.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her