Oppdatering fra kjøkkenhagen – april

En leser (Kristin) lurte nylig på  hvordan det gikk med kjøkkenhagen, og det lurte jeg også på ettersom jeg leste spørsmålet når jeg var i England. Men nå er jeg tilbake og avlegger herved rapport 😉

Alt som er i/til kjøkkenhagen er det som kommer av seg selv, samt noen chilliplanter jeg har fått av Elisabeth (som naturligvis står inne). Jeg pleier å så tomater og mye annet i mars og april, men i år ble det ikke gjennomførbart, mye fordi planterommet trenger daglig lufting og da går det ikke med to ukers ferie til England. Det er endel ting det nå er for sent å så, slik som tomater, så der må jeg belage meg på å finne noen hagevenner å bytte med. Men alt det andre som skal sås sår vi nå denne helgen tenker jeg 🙂

Men, som dere ser så er det mye som er flerårig eller som bare årdner opp på egen hånd! 
• Pipeløk, luftløk og gressløk vokser så det griner. Vi har høstet av alle tre siden mars!
• Løpstikke/kjærlighetsurt kommer pent opp og har nå store nok blader til at den kan brukes.
• Oregano har også vært høstbar hele denne måneden.
• Timianen tok jeg og klippet ned i starten av måneden, nå skyter den nytt
• Gressløken er flott. Den ble klippet ned i starten av måneden slik at jeg ble kvitt forårets blader. Lurt!
• Ruccolaen er frodig og fin med masse nye og høyst velsmakende blader. Dette er vel villroccolaen tenker jeg, mener å huske det er den som er flerårig.
Feltsalaten som sto over fra i fjor har begynt å blomstre mens vi var på ferie. Ikke så veldig aktuell å spise, men jeg sparer litt av den så den kan sette frø.
• I fjor lot jeg en rød salat få gå i blomst og frø, og den har selvsådd seg så nå er det et knippe små 2cm høye røde blader 🙂 Kjekt med det en slipper å så selv!
• Koreander er dog den store selvsåeren, se bilde øverst… Jeg lurte fælt på hva alt det mystiske grønne ugresset var når vi sto i hagen med lommelykta i går kveld. To pallekarmer fulle, og kun der… Tok meg ikke lang tid å pønske ut at det var koreanderen som har sådd seg selv, og ja, frøplanter av koreander smaker koreander selv om de ikke ligner det aller minste 😉
• Mynten har som tidligere nevnt kommet kraftig… Den er lukt opp og plantet i potter, og de infiserte bedene er under argusblikk.
• Salvien skyter finfint. Ikke høsteklar enda, men på vei.
• Kjørvel er ikke riktig like ivrig, men den kommer da
• Jordbærplantene er på god gang, både månedsbæra og de andre. Det skal kjøpes flere vanlige jordbærplanter i år!
• Druene skyter så det synger! Vi var bekymra for drueplantene vår før vi dro for det var ingen skudd, men nå viser det seg at det var helt uten grunn. De skyter så flott atte.
Eple og pærehekken kommer fint. Den vokste jo ikkenoe i fjor, men vi håper den vil legge på seg litt i år. Blir spennende å følge den fremover!
• Jeg lot det stå igjen noen gulrøtter og reddik i bedet i fjor. De skyter nå fint. Gulrøttene veit jeg får vakre blomster litt senere i sesongen, om det skjer noe gøy med redikken og purren aner jeg ikke men jeg akter å finne ut 😉

Kjøkkenhagejobbingen har vært serdeles lavintensitet. Eneste vi har gjort er å klippe ned fjorårets blader og luke i bedene og fylle på litt jord der det hadde sunket litt sammen. Nå skal det tynnes koreanderspirer og ryddes vekk noe av den blomstrende salaten. Men det viktigeste er altså at det må sås endel, noe direkte ut i bed og noe inne. Kommer med en oppdatering på det om en uke tenker jeg 🙂

Vil du lese mer om kjøkkenhagen vår så anbefaler jeg stikkordet kjøkkenhage. Har du lyst til å anlegge en helt ny kjøkkenhage så peker dette deg direkte til hvordan kjøkkenhagen vår er anlagt. Og har du også lyst på latskapskjøkkenhageplanter/flerårige kjøkkenhagevekster så har jeg laget liste 🙂

– Ja. Det var det da altså månedens kjøkkenhagerapport. Hvordan går det med kjøkkenhageplanene dine? Har du kommet igang med såingen, og er det noe spennende i krukker og bed ute?

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Endelig vår ja. I min kjøkkenhage som er et opphøyet bed er oregano, salve, og persille er godt på vei fra i fjor. Plantet en estragon som ser ut til å greie seg bra. Mynten tok jeg ut og plantet i potte, etter å ha lest innlegget ditt. Og jammen hadde røttene spredd seg enormt. Reddikene er på god vei opp, salaten derimot er ikke like ivrig. Fikk ikke den helt til i fjor heller, trodde da jeg kom for sent i gang (juni)?

  Jordbærbedet er i full gang med både remonterende og vanlig. Men bør alt gammelt klippes bort? Er masse avleggere, men nå ser det ut til at det nye fortrenger det gamle.

  Veldig spent på bringebærene som ble plantet i fjor, vokste voldsomt, så nå håper jeg på bær i år.

  • estragonen min ser ikke ut til å ha greid seg, men helt sikker er jeg ikke, litt tidlig å gi den opp foreløpig.
   Salat er egentlig ikke flerårig, det er bare litt spesielt med feltsalaten (som ble sådd sent i fjor). Men at du ikke lykkes med salat? Hm, vanner du nok?

   Ja, jeg klipper vekk alle gamle jordbærblad på våren, nødvendig eller ei så er det fint å rydde vekk sånn at tua ser fresh ut. Avleggerene planter du, for jordbærplanter duger stort sett kun i tre fire år, så da er det fint å ha avleggerplanter klare til å ta over.

 2. Kjøkkenhage høres så koselig ut. Spørs om jeg ikke bør prøve å ordne meg en liten flekk i hagen. Etter inspirasjon fra bloggen din er jeg i full gang med å stiklingeformere både petunia og pelargonia. Petuniaplantene vokser som bare det, og det kommer nye blader, men de setter ikke røtter…. Er det bare jeg som er utålmodig? Er vel bare et par uke siden jeg tok stiklinger, men ikke antydning til røtter. Har ett eller to bladfester under jorden.

  • Det ER koselig med kjøkkenhage!

   Og du. *kremt*
   Hvordan har det seg at du veit at det ikke er røtter på stiklingene dine? Driver du og napper de opp? …. (ser litt stygt på deg)
   – slutt med det! Ettersom det er nye skudd på den så er den nok i gang med røtter (veldig tynne som du ikke kan se), og de trenger ro for å lage røttene, å bli nappet opp av bakken er direkte kontraproduktivt. Dessuten er to uker veldig kort tid.

 3. Apropos kjøkkenhage, så du forresten kommentarenen min om seiersløk? (en nær slektning av ramsløk, like god, mulig å få tak i, og veldig interessant kulturhistorisk)? Ville tro du ville synes det var interessant! Den havnet visst blant kommentarene til innlegget ditt om pulmonaria..! Hilsen Annette

  • Hei Annette 🙂
   Jupp! Takk for den. Jeg lhar ligget håpløst etter med å kommentere etter ferien, men nå er jeg ajour tror jeg. Veldig fint tips!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips