Duppsoleie – en av vårens skjønneste hvite blomster

Det er noen blomster som er gjenngangere på «hvilken blomst er dette» spørsmål og duppsoleie er en av de. Det er en blomst som er relativt vanlig, og veldig sjelden… Vanlig fordi den finnes i mange gamle hager, spesielt nordpå, sjelden fordi den omtrent ikke er å finne i butikker.

Duppsoleie, Ranunculus Ranunculus aconitifolius ‘Flore Pleno’, (kalles også hvite dupper), er en yndig staude med små hvite blomster på stive stilker. Selve blomsten er bare på størrelse med en fingernegl (se bilde på instagram), og det kommer mange av de på grenede stilker som står pent over bladverket. Bladene er medium-mørkegrønne og flikete. Hele planten blir ca 40-60 cm høy når den er i blomst, og blomstringen foregår på vår/forsommer og skal vistnok være relativt lang. Duppsoleie er flerårig, men visner helt vekk etter blomstring. Det er derfor smart å plassere den et sted du ikke spar og styrer så mye ellers vil du fort grave de opp ved en glipp på høsten.

duppsoleie-4

Duppsoeleie er en av de plantene som ser ut til å trives best i Nord-Norge hvor den er langt vanligere enn lengre sør i landet, men det er da ikke noe problem å dyrke den i Oslo heller 😉 Med en herdighet til H8 så kan duppsoleie vokse i alle norske hager!  Kan stå i både sol og halvskygge, men liker ikke å tørke ut så det kan være greiest å ha den i halvskyggen om du ikke er så flittig til å vanne.

duppsoleie-3

Planten er godt egnet til å dele og ettersom den er sjelden i salg så er det den enkleste måten å få tak i planten på. Jeg har to små planter i hagen som jeg fikk av en gavmild leser, heldige meg! Nå venter jeg spent på at de skal legge på seg slik at jeg kan få en lavtliggende sky i bedet 🙂

– Har du duppsoleie i hagen? Del gjerne egen erfaring og begeistring i kommentarfeltet!

duppsoleie-2

PS: Om du er på jakt etter inspirasjon stauder til hagen så kan du jo klikke inn på «stauder» stikkordet!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Den hadde jeg en gang , men har sikkert gravet den opp – uten vilje – en gang på høsten, dessverre….! Har veldig lyst på den igjen! Den er jo en sjeldent velskapt blomst, som bildene dine viser! Og mener også den trives flott i skyggen, der de hvite blomstene virkelig lyser opp!

  Men er jeg bestemt har sett den i salg i nærheten(0slo)? Når det gjelder utvalg av stauder, kan jeg anbefale Skajem hagesenter(Oasen Hageland)på Ris i Oslo.

  Tror også den finnes i en enkel(ikke fyllt) variant!

  Hilsen Annette

 2. Jeg fikk en liten avlegger av min svigermor for 2 somre siden. I fjor delte jeg den i 2, og de har fått rikelig med kugjødselkompost i denne tiden. De vokser raskt og ser ut til å komme med maaange blomster i år

  Hilsen Jorunn

  • Hei:) Hvordan tar du avleggere av denne? Jeg har bare 2 greiner så vil ikke la noe gå til spille

   Anna

 3. Jeg oppdaget noe interessant:

  Noen steder kalles planten noe litt annet(og de har, eller dvs hadde blomsten hos Garden Living, men er nå dessverre utsolgt) : Ranunculus aconitifolius -pleniflorus

  http://www.gardenliving.no/products/http://www.gardenliving.no/products/ranunculus-aconitifolius-pleniflorushttp://www.gardenliving.no/products/ranunculus-aconitifolius-plenifloruspleniflorus

  http://www.gardenliving.no/products/ranunculus-aconitifolius-pleniflorus

  Den enkle varianten kalles også for Ranunculus aconifolius, den omtales på plantearvens sider:

  http://www.plantearven.no/flora-pa-nett/slekter-og-familier-med-flere-arter/ranunculus-hvite-dupper-og-gullknapp/hvite-dupper-duppesoleie/

  Men, det er vel den samme blomsten man snakker om, tro?

  Hilsen Annette

  • Hei Annette 🙂
   Ja, jeg oppdaget også at de har pleneflorus på Garden living, spurte de forrige uke om det var et synonymnavn på Flore Pleno, men har ikke fått svar enda. Duppsoleie er det jo naturligvis, men bare to ulike sortsnavn.

 4. Unnskyld meg igjen, men her fant jeg også den enkle til salgs, hos gardenliving, og den er ikke utsolgt(det var der jeg hadde sett den…!):

  http://www.gardenliving.no/products/ranunculus-aconitifolius

  Tror det også skjedde noe feil med den fylte jeg lenket til isted? Prøver igjen!

  http://www.gardenliving.no/products/ranunculus-aconitifolius-pleniflorus

  Nei, nå fikk jeg også lyst på dem, begge to! Synes faktisk også den enkle er utrolig søt!

  Hilsen Annette

  • den enkle virker jo søt nok, men det er den fylte jeg lar meg facinere over. Men joda, om noen gav meg den enkle så hadde jeg jo ikke takket nei 😉

 5. Jeg fikk kjøpt en på Langangen gatneri i fjor, hadde glemt den igjen da vårsesongen og luking startet i år. Trodde først jeg hadde dratt den opp, men heldigvis, nå står den der full av knopper og jeg gleder meg til å se den igjen om noen dager.

 6. Har flere tuer med duppesoleie i hagenpå Nattlandsfjellet, Bergen. Alle er opprinnelig fra mine foreldre sin hage på Askøy utenfor Bergen.

 7. Jeg oppdaget noe interessant:

  Noen steder kalles planten noe litt annet(og de har, eller dvs hadde blomsten hos Garden Living, men er nå dessverre utsolgt) : Ranunculus aconitifolius -pleniflorus

  http://www.gardenliving.no/pro

  http://www.gardenliving.no/pro

  Den enkle varianten kalles også for Ranunculus aconifolius, den omtales på plantearvens sider:

  http://www.plantearven.no/flor

  Men, det er vel den samme blomsten man snakker om, tro?

  Hilsen Annette

 8. Vakker! Jeg har lett etter den i hagesenterene her i Bergen, men den er jammen ikke enkel å oppdrive, nei. Så enn så lenge er hagen uten duppsoleie.

  • Som nevnt så har de den på Garden Living, og de har også hatt den på Vegge gartneri og Langtangen og flere andre små spesialistgartnerier. Så en får ikke gi opp, og huske på å spørre etter den når man er på hagesenteret! (og ikke minst følge med på planteloppemarkeder)

 9. Unnskyld meg igjen, men her fant jeg også den enkle til salgs, hos gardenliving, og den er ikke utsolgt(det var der jeg hadde sett den…!):

  http://www.gardenliving.no/pro

  Tror det også skjedde noe feil med den fylte jeg lenket til isted? Prøver igjen!

  http://www.gardenliving.no/pro

  Nei, nå fikk jeg også lyst på dem, begge to! Synes faktisk også den enkle er utrolig søt!

  Hilsen Annette

 10. Jeg er så heldig å ha to, fordi jeg trodde den første jeg fikk hadde fosvunnet. Så fikk jeg byttet til med en til, men to er jo bedre enn ingen! Takk for tipset om at de visner helt ned, for da skal jeg merke stedet de vokser på!

  • Jupp. her ble de plassert mellom heuchera slik at jeg visste akkurat hvor jeg har de, merkelappene har det nemlig med å bli flyttet når jeg tar bilder i hagen..

 11. Ja, den er nydelig! Jeg har fått den fra min mors hage på Askøy. Vær obs på at den forsvinner helt en gang ut på sommeren etter blomstring og at den tidlig på våren, før blomstring kan forveksles med hanefot. Den bør ellers plantes om eller deles med jevne mellomrom.
  Hilsen (en annen) Jorunn

 12. Jeg var så heldig å fikk en avlegger av nabokonen i fjor, jeg var veldig spent på om den kom i år og ble glad da jeg så den titte frem. Den er litt stusselig enda, men ser bort til nabokona sin hage og der står den, stor og fyldig midt i bedet. Så jeg håper min vil være enda større til neste år:)

  For de som bor i Bergens området: Fikk et tips om at Eides Gartneri Abedissen på Askøy skal ha alt av stauder. Mulig at de har duppesoleien også. http://www.gartnerforbundet.no/diverse.asp?act=read&RecNo=430&meny=8,105,116,132

  Eides Stauder

  Kyrkjelemyra 20, 5300 Kleppestø
  Tlf/fax: 56 14 18 50 / 56 14 18 50
  Epost: [email protected]
  Hjemmeside:

  Om bedriften:
  Eides Stauder er et lite staudegartneri som ble etablert i 1993. Opprinnelig var staudeinteressen en hobby som etter hvert gikk ut av kontroll. De første årene etter etablering ble det drevet ved siden av annet arbeid. Gartneriet drives nå på fulltid.

 13. […] Duppsoleie!  (bildet øverst) Denne vesle skjønnheten er vanlig i nord, og uvanlig i sør. Jeg veit hvorfor det er slik for den ser da ut til å takle «sydenklima» på Østlandet godt, men tror det henger sammen med at den nesten ikke er å få kjøpt i butikker, så folk flest (meg inkludert) får den som en bytteplante av andre. Slik den spredd seg fra hage til hage i nord (den er enkel å dele), og vi søringer blir holdt utenfor ;). Jeg har forresten fått min av en bloggleser for en par år siden, det gjør den litt ekstra kjær. Les mer om duppsoleie her. […]

 14. Vi overtok et hus fra 70-tallet, det som en gang var en vakker hage, var blitt overgrodd av alt mulig rart. Men plutselig får vi øye på den vakre blomsten midt inni alt buskaset! Vi flytta den til en tryggere plass, og som den kom seg! Utrolig flott blomst og gøy at den har overlevd så lenge uten stell. Min absolutte favoritt <3 Ekstra gøy når jeg nå finner ut at den ikke er å få kjøpt!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her