Gudeblomst!

En av de som blomstrer i hagen akkurat nå er den flyktige gudeblomst, Dodecatheon meadia. På stive stilker produserer den små kraftfulle fyrverkeri av blomster. Her en kort tid, så borte. Men for en skjønnhet den tiden den varer!

Gudeblomst har et yndig lite bladverk som holder seg lavt, og så disse blomstene som kan rage opp til en 30-40 cm. Blomstene kan være sterkt lilla som mine, eller mer mot rosa. Blomstrer mai-juni, trives i halskygge og er herdig til H6. (Kilde: Hageselskapets staudebok).

Planten er som nevnt flyktig, både i blomstring og i bladverket. Etter blomstring vil bladene gradvis visne vekk, og forsvinne helt. Det er derfor viktig å parre gudeblomst med planter som kan ta over plassen når den er ferdig, og merke deg hvor de er så du ikke spar der på høsten ellers risikerer du å ødlegge planten.

– Har du gudeblomst i hagen? Hvem lar du den bo sammen med?

gudeblomst-3

gudeblomst-2 gudeblomst-1

Mine gudeblomster er av navnsorten ‘Shooting Star’.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Den er lekker og trives godt på 69 grader nord i sone 6-7. Jeg fikk tak i den i fjor og var spent på om den kom igjen i år. Bladverket har blitt stort og kraftig i vår. Den har ikke blomstret ennå,men det skjer snart. Det finnes også en hvit gudeblom. Jeg hadde den også i fjor, men den har forsvunnet. Min gudeblom står sammen med lave blå akeleier som blomstrer lenge.

  2. Jeg har en hvit som står i knopp no. Jeg kjøpte en liten plante forrige sommer. Var så spent på hvordan den ble, så gikk jeg inn her og så denne. Den er jo helt nydelig.
    Jeg bor i et område i landet der det kanskje legger mest snø og er korteste sommer, men det ser ut så den klarer seg godt. Men det må jo sies at den vokser oppå en septiktank. Septiken skulle graves ned, men bare halve tanken kom under bakken. Da var det bare å legg en stor jordhaug over og begynn å plant. Det ble plass til mange spennende planter. Tror kanskje det kommer litt varme fra den, slik at planter som ikke er nok herdig for det klimaet som er her, klarer seg og trives. Det blir nok til at jeg skaffer meg gudeblom med lilla farge og.

  3. Jeg elsker min Gudeblomst. Den kommer tilbake år etter år i sone 8 på Røros. Står nydelig i blomst nå.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her