Hagens akeleier! + frøtips

Ups…. Det skjer ikke så rent sjeldent, men nå har jeg visst fått ei ny plantedille, igjen…
Og det er min egen hages skyld. Jupp. En liten humle tok for en par år siden grep og svinset litt rundt i hagen, fra en blomst til en annen for å spleise nye kjærester. Små barn ble laget, og en liten hagealv passet på de, og nå er de små barna blitt tennåringer og voksne, og stikker hodene frem fra bladmassen.

– og for noen barn!

Akeleier er notorisk promiskuøse. Det betyr at frøene (dyrket uten at man gjør tilltak) ikke blir helt like mora. Og det igjen betyr at hagen av og til kan overraske med de fineste frøplanter.  Og det er altså det som har fått meg litt hekta nå.
Jeg hadde faktisk delvis glemt hvor vakre akeleier var ettersom de jeg hadde før hadde før vi gjorde den store hageomkalfatringen døde ut. Disse plantene her har hagen gitt meg i gave, og jeg er veldig takknemmlig både til humla og hagefeen 😉

akeleie-opp-1

akeleie-opp-2

akeleie-planter-2

Dette er enkle og taknemmlige stauder, perfekte for både nybegynnere og erfarne hagefolk. De trives best i sol men kan bli nesten like fine i halvskygge. De foretrekker næringsrik og lett jord som er fuktig, men godt drenert (mao ikke ideelt med leirjord, men jeg har sett fine akeleier i veldig leirholdige hager – akeleiene er tøffe de). Herdighetssonen er satt til H8, så er dette en staude som kan dyrkes over nesten hele landet! (Det kan dog være at noen av de sterkt foredla og fancy navnsortene ikke greier seg så bra i H8).

Akeleie er en staude (altså flerårig plante), men de lever ikke så mange år så det er viktig at du lar noen av de frø seg. De gjør de helt av seg selv, så ivrig at det kan være en ide å fjerne de fleste frøstendene for å begrense lukinga.. 😉

akeleie-fylt-blaa-1

akeleie-fylt-blaa-2

Legg merke til hvor ulike blomstene er! Noen er enkle, noen fylte. Noen har runde kronblader, andre spisse. Noen vender ned, andre vender opp. Dette er kun noen av alle variasjonene som finnes…! Og så er det fargene da. De er også varierte. De to under har samme mor, som var nesten svart, mens barna har blitt en herlig lilla, og en korall. Gøy!

akeleie-stellata-2

akeleie-stellata-1

Tenker frem – så nå!
Mye vil ha mer… og når jeg for ti dager siden viste bilder av en par akeleier så kom det kommentar fra en av mine mest trofaste kommentatorer: Annette/ Solhagen, som tipset om den fantastiske akeleiefrøbutikken Touchwood Plants. (Du finner akeleiefrøoversikten her, listen er laaaaang). Jeg hadde allerede vært innom der en gang før, for Claus Dalby skrev om den tidligere i år, men da ble det ingen handel. Nå derimot var jeg akkurat passe i akeleierus, og vips så lå det 15 frøposer i handlekurven 🙂 Frøene kom frem i dag, og skal nå sås rett ut i hagen (i noen kasser for å holde litt orden). Noen av de blomstrer kanskje til neste år, men de fleste vil nok ikke blomstre før i 2016 tenker jeg. Og det er da helt ok, fint å ha noe å glede seg til 🙂

.

– Har du akeleier i hagen din? Vil du vise de frem? Legg inn bilder av noen av dine akeleier i tråden på facebook, så kanskje vi sprer enda litt mer akeleiedille! 😀

akeleie-lilla-1 akeleie-lilla-2 akeleie-plante-1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Jeg koser meg også med akeleiene mine, men det er lenge til de blomstrer her i høyfjellet i Telemark!

 2. Så morsomt å høre at du også har bestilt fra Touchwoods (plants & seeds!), og at du fortalte om Touchwoods på bloggen! ! Man blir jo helt fascinert av alle bildene på nettsiden hennes – så helt utrolig mange sorter! ikke rart man lar seg friste :–) Bestilte blant annet en del langsporede! Og mørke! Og blå ! Og gule! Og slik forsatte det bare…!

  Jeg gleder meg også sånn til neste år – en tålmodighetsprøve det der, å så to årige 🙂

  Har til og med lovet Carrie Thomas sende bilder av «ferdige» akeleier – så føler presset:-))

  Hilsen Annette

 3. Oooja :-). Hagen er full av de vakreste akeleier. Men her tar det også en stund før de blomstrer. I år har jeg mange «barn» så det blir spennende å se om de blomstrer og hva slags farge de har. Mine er stort sett lyse, helt mot hvitt.

 4. Hei igjen,

  Jeg sådde forresten også mine rett ut, helt i slutten av mars, ikke i kasser, men store svarte plast potter(en type i hver potte) Passet på å holde sådden fuktig hele tiden. Tok jo en stund før de spirte, men nå er alle igang. To av typene spirte først her om dagen, er 3 mm store bare.(Litt usikker på hvilke det er, har dessverre gått litt i surr.. Jeg beholdt bare etiketten fra frøposen som navning av potteene, og dessverre har skriften blitt visket ut av regnet.. De største har begynt å få akeleieblader, men er jo bare 3-4 centimeter høye fortsatt. Men nå må det vel prikles! Usikker på hva jeg gjør da : putte hver enkelt i hver sin lille potte og la dem vokse seg til litt, eller plante rett ut i bedet..?
  Utfordringen er snegler som nok har lyst på de ferske små plantene..!
  (Forrsten så bestilte jeg også Lunaria-frø(Altså Judaspenge!) fra henne, tror faktisk det var derfor jeg kontaktet henne, fordi Claus Dalby omtalte en bestemt Lunaria-type(farge) som heter «Corfu blue», jeg googlet frøene og fant ut at denne engelske damen solgte dem.. Jeg kontaktet henne og så lurte hun på om jeg ikke også ville kikke på akeleiefrøene hennes:-) Bestilte både Lunaria Corfu blue, og en cerise-farget. Begge er altså anderledes enn den vanlige lilla, hvis noen kjenner den.. Judaspenge kan absolutt anbefales, blomstrer samtidig med og gjerne innimellom:-) tulipaner, og er utrolig søte sammen md dem! Og så får de vakre «sølvpenger» på om høsten(frøbelger)!

  Har forresten også funnet noen i en grøftekant/gammel hage, så nå får jeg forhåpentpentlig mange sorter og farger!

  Hilsen Annette

 5. Her i hagen i Oslo blomstrer akeleiene nå fra en fargeskala fra lys rosa til nesten blåsvart. De er selvsådde og krysser helt uhemmet. Hos meg vokser de godt også i tørre bed, men det er kalkrikt her. Sneglene rører dem ikke, men det kan komme meldugg på bladverket på sensommeren. Jeg lar hver plante beholde en frøkapsel som jeg, når den er blitt svar og moden, deretter strør rundt i bedene. Fra kaldkomposten spirer det også lett akeleiebarn, så lær deg hvordan de unge plantene ser ut! Hilsen Jorunn

 6. Så morsomt å lese om Akeleier.
  Jeg har som deg blitt overrasket og hekta.
  Nå forstår jeg hvorfor jeg plutselig har fått tofarget akeleier i hagen! Jeg har ikke sådd dem og trodde noen hadde gjort meg et pek. Sikkert et hyggelige insekt som har spredd litt glede 😉

  Jeg bestemte meg for ikke så lenge siden å lage et eget Akeleiebed i hagen min. Sådde noen frø inne i våres og de måtte ut og inn av kjøleskapet før spiring.
  Ser ut til at alle har klart seg og nå har de fått store fine potter. Først må bedet lages og siden våre summende insekter er så glade i Akeleier skal jeg plassere et lite insekthus der også 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her