20 tidligblomstrende busker til glede for deg og humla!

Lyst på en frodigere hage som også er nyttig? Plant en eller flere av disse buskene! De gir vakker blomstring og i enkelte tilfeller deilige bær, og de gir mat til humla.

– Humla trenger nemlig din hjelp! Det lille insektet er meget viktig, og gjør ingen skade. Men dessverre er bestandene av humle (og bier) i reduksjon, og vi hageeiere kan bidra til å motvirke dette, blant annet ved å plante planter som har blomster humlene digger.

Denne oversikten viser humlefavoritter som blomstrer i april, mai og juni. Det er busker her for alle norske hager, også dere i tøft klima. Jeg har oppgitt herdighetsssoner på hver enkelt busk, det er et verktøy for å sørge for at plantene trives i hagen din. Les her om herdighetssoner og hvordan finne ut hva som er din herdighetssone. Vær oppmerksom på at enkelte navnsorter av buskene er mindre herdige enn de rene artene, men det står alltid herdighet oppgit på merkelappen så sjekk den. Har du tenkt til å ha buskene i krukker/kasser så kan de fleste busker takle det om du legger på en herdighetssone, velger så stor krukke som mulig og ideelt sett lar krukken stå under takutstikket om vinteren.

Jeg håper denne listen kan være en øyeåpner. Som dere ser er det lett å gjøre hagen både vakrere og nyttigere. Vil du plante enda flere humlefavoritter så titt litt på humleplantelistene mine, og følg med i ukene fremover, det kommer snart flere plantelister 🙂

– Og du, del gjerne denne artikkelen med venner! Du kjenner sikkert noen som kunne synes det var kjekt å få tips til gode planter for hagen? Jo flere som planter humlevennlig jo bedre!

Flotte busker som humla digger:

rhododendron-4 rhododendron-5

Rhododendron.
Det er et enormt utvalg av rhododendron, med alt mulig av høyder og farger og størrelse på blader og blomster. Herdighet varierer med art og kulitvar, og du finner rhododendron med herdighet opp til H5. De fleste i salg i Norge ligger vel mellom H3 og H5. Trenger sur jord for å trives.

.

rhododendron-2 rhododendron

Azalea.
Azalea er en spesifikk type rhododendron. Har samme herdighet og trivselsområde som rhododendron, og er like populær med humlene.

.

flicker-blodrips blodrips
Bilde til høyre er tatt av meg, bildet til venstre er tatt av James Gaither

Blodrips:
Herdig til H3, men kan greie H4 om den står lunt. Busken får noen riktig yndige klaser av rosa-røde blomster. Kan bli opp til 2,5 meter høy.

.

syrin-2 syrin

Syrin:
Herdighet: Opp til H7 innland, H5 kyst.
Hvit-, rosa- og lillatoner, én- og flerfarget. Finnes i både enkle og fylte utgaver, velg enkel om du skal fore humla. Høyder varierer noe på sort, kan bli fra en til fem meter høy.
Nb: Syrin har lett for å spre seg og kan være problematisk. Den er tatt av fremmedartslisten til Artsdatabanken, men de ser nok helst at vi ikke planter den, og iallefall ikke nær sårbar natur. Nye navnsorter ser ut til å spre seg mindre flittig enn gamle.

.

ripsklase rips

Rips, solbær, stikkelsbær og bringebær mf:
Bærbusker er nyttige for humlene, og det er veldig nyttig for deg at humlen besøker de. Så har de glede av de på våren og du på høsten 😉 Og faktisk så er blomstene på feks rips ganske søte, ikke så synlige akkurat, men absolutt dekorative om du kommer nær nok.
Herdighet varerer fra H4 til H8 på kultivar. Spør på ditt lokale hagesenter slik at du får en busk som passer for ditt nabolag!

.

ildkvede-2 ildkvede
(Bildet er en antagelse, busken var umerket, men det er iallefall en av kvedene)

Småildkvede/ Japansk ildkvede, Chaenomeles japonica
Pene fargesterke blomster i juni i ulike nyanser av orange, (mulig det finnes rosa navnsorter også)
Dette er en av flere av disse buskene som på våren gir mat til humler, og på høsten mat til deg. Småildkvede får noen små epleaktige frukter på høsten som er pene på busken, høyt elsket av fugler og flotte for matlagning.
Planten blir ca en meter høy, (i følge boka, men jeg har sett den høyere) og har noen ekstremt tornete grener.
Herdig til H5 (kilde NRK)

.

Hybridildkvede, Chaenomeles superba
Mye lik sin bror småildkvede, men med større utvalg av farger for blomstene.
Herdig til H4

.

6934363628_768b49ded1_z laubaerhegg
Bildet til venstre er lånt av Rudolf Schafer, bildet til høyre har jeg tatt selv.

Laubærhegg, Prunus laurocerasus
Herdig H3, H4 på kysten. Er nok vanskelig å få til å vokse seg stor om du er på kanten av herdighet.
Laubærheggen er ganske spesiell. I tillegg til å ha nyttige blomster så sekreterer bladene nektar! Den er derfor nyttig for humler og bier også utenfor blomstringssesongen.

.

vibernum vibernum-2
Bildet til venstre er tatt av Martina Oefelin, bildet til høyre er tatt av Jorunn D. Newt

Marskrossved, Viburnum farreri
Herdig til H4
Kan begynne blomstringen meget tidlig, i mildeste deler av landet også før mars men de fleste får vel blomstring først i mars-april. Les om Marskrossved hos NMBU Artikkelen foreslår at man heller planter duftkrossved/keiserkrossved (V x Bodnantense) fremfor marskrossved da den er mer herdig og blomsterrik. Om den fortsatt er humlefavoritt kan jeg ikke si for sikkert, men det er ganske sannsynlig.

.

vibernum-3 vibernum-4
Bildet til venstre er tatt av Suzanne Cadwell. Bildet til høyre er tatt av Kristi

Praktkrossved, Viburnum x burkwoodii
Herdigh til H4
Blomstrer noe senere enn marskrossved, liker seg på en solrik plass med god drenering.

.

flicker-sargenteple-2 flicker-sargenteple
Begge bildene er av Koichi Oda 

Sargenteple, Malus toringo, (Malus sargentii)
Herdig til H6
1,5-2 meter høy, egnet både frittvoksende og i klippet hekk.
En veldig god busk for en levende hage. Nytig for humlene på våren og med masse små dekorative frukter på høsten. Fruktene er veldig populære hos fugl mf.

.

.

flicker-leddved-2 flicker-leddved
Bilde til venstre av Shihmei Barger, bilde til høyre av Dan Mullen

Hageleddved, Lonicera xylosteum
Herdig til H6 (kilde: Trær og busker).
Hageleddved tror jeg er en litt mindre blomsterprydet plante enn sin venn tartarleddveden. Men det ser ut til at den får flotte røde bær på høsten.

.

Buskkaprifol, Lonicera fragrantissima, er også en leddved og en god humleplante. Jeg er noe usikker på herdighet, men tror den ligger rundt H1-H2.

.

CytisusXpraecox-2 CytisusXpraecox

Praktgyvel, Cytisus x praecox
Herdig H4 innlad og H5 ved kysten
Litt flere fargevalg enn gullgyvel men fortsatt primært gultoner. Og litt annen fasong på grener, mer kaskadeform..

 

.

selje-1 maria-pil
Bilde til venstre er tatt av meg, bildet til høyre av Maria i Strandhuset.

Pil, Salix
Det finnes masse ulike typer pil, den norske selja er en av de. På våren får pil blomster, de fleste tar form som gåsunger. Disse er meget nyttige for humlene. Selje er å betrakte som et tre, men det finnes lavere pil-typer som er mer egnet for våre hager og balkonger.

.

flicker-skjaersmin-2 flicker-skjaersmin
Bildet til venstre er tatt av MattiaMC, bildet til høyre er tatt av Loriane DiSibatto

Skjærsmin (falsk sjasmin), Philadelphus
Herdighet varerer også her på art, men kan være opp til H6.
En høyt elsket busk blant mange, også humlene. Men obs! Det må være de enkle sortene hvor du faktisk kan se blomstens senter, ellers blir det veldig vanskelig/umulig for humlene å hente pollen og nektar.  (Dette gjelder forøvrig alle plantene).

.
.

– Utvalget av busker er gjort ut fra informasjon i boken «Plants for bees» av Kirk og Howes. Dette mener jeg er den beste kilden som er for humleplanter, (humlen er en bie og boken diffrensierer på hvilken av bietyper som liker hva).
– Dersom annet ikke er oppgitt er alle herdighetsangivelser hentet fra Norsk Hageselskaps sortsguide.Takk til Mari Anne som slo opp alle plantene for meg!
– Enkelte av bildene i denne bloggposten er lånt, naturligvis med tilatelse og tydelig kreditering. Alle bilder som ikke er merket har jeg selv tatt.

Håper listen inspirerer! Du finner som sagt flere humleblomster på stikkordet humleplanter, og husk å tipse vennene dine!

.

 

Pst: Observante lesere vil se at det er kun 17 busker her, ikke 20. Dette fordi noen av buskene jeg først inkluderte har blitt klassifisert med svært høy og høy risiko på Artsdatabankens Fremmedartliste. Det vil si at de er planter som plager miljøet. Og det vil vi jo ikke ha når vi lager gode bærekraftige hager, så derfor er de fjernet fra denne oversikten 🙂 Takk til leseren Humlesekk for tipset!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

39 KOMMENTARER

  1. Hei!
    Jeg lurer på hvordan jeg kan få kjøpt humleplanter?
    Har ikke funnet dem på hagesenterene.
    Påforhånd takk for hjelpen!

    • Hei, tenker du på planten som faktisk heter humle? (jeg spør fordi jeg jo også bruker termen om planter humlene liker å spise av). Humle finner du nok på alle hagesentra, men det er nok for tidlig enda. Hagesesongen er ikke riktig igang selv om vi har hatt unormalt varm vår i deler av landet.

  2. Buskkaprifolen må være ganske så herdig. Jeg husker den fra et lundt sted i min farmors hafe i Vesterålen, så jeg ville sagt H5-6.

    • Takk for tips Hallvard, men tenker du da på buskkaprifol, eller er det egentlig den meget herdige tartarleddved du mener? Jeg har selv helt feilaktig kalt tartarleddved for buskkaprifol i flere år, for den er jo en busk med kaprifolblomster, så det er derfor jeg spør. Tartarleddved er mye vanligere enn buskkaprifolen.

  3. Anne, det har du sikkert rett i! Barnelærdom blir sjelden sjekket opp mot faglitteraturen :-). Jeg viste ikke at det var to forskjellige planter.

  4. Vakkert og nyttig som vanlig!Jeg måtte felle mitt syrin tre beklageligvis, det er fra 50 tallet og Pil råttent! Men jeg prøver nå å ta stiklinger eller avleggere(om det heter det)Prøver forskjellige måter: bare skudda i potter med jord,skudd med litt av grenen i jord,og noen står i vann med sidegrenene kuttet av! Om ikke det går har jeg jo ikke tapt noe, og skulle det gå er jeg veldig glad og ille stolt hi hi :O)

  5. Hei
    Jeg er prosjektleder for en boligbygger og vi planter ofte en vintergrønn hekk, gjerne en tuja smaragd. Har du et tips til egnet hekkplante som humla liker så skal jeg bidra med å redde humla jeg.

    🙂

    • HeiLars, fint spørsmål!
      Llaubærhegg er humlevennlig og vintergrønn (men trolig blir det dyrt og den har begrenset herdighet så passer nok kun i de varmeste delene av landet. Når det kommer til ikke-vintergrønt så er snøbær og tartarleddved gode hekkeplanter med høy prydverdi og høy herdighet.

    • Hei. Blankmispel er vel også en hekkplante humla digger. Vi har plantet den her hos oss, og det summes veldig i hekken nå om dagen 🙂 Den er jo ikke vintergrønn den heller, men blir fin og tett.

    • Hei «Vegge» 🙂
      Ja, alle cotoneasterene er faktisk strålende humleblomster. Akkurat blankmispel står ikke nevnt i bibelen min, men de påpeker at hele familien er popp så det er ingen grunn til at det ikke også skal gjelde blankmispel.

      Takk for innspill, hadde glemt hele mispelfamilien jeg!

  6. I mitt lille drivhus har jeg et sitrontre som blomstrer og dufter vidunderlige hele sommeren og humla er stormforelsket!
    For å holde lusene unna nytteplantene har jeg mye tagetes i drivhuset, de er også flitttig besøkt av humla.

  7. Hei!
    Bra du slår et slag for humla:) Jeg lurte på hvilke typer busker det er bilde av i hovedkilden på topp av innlegget ditt? Er det rhododendron? I så fall, hvilken sort? Særlig den mørkeste rosa til høyre var lekker!

    • Det er rododendron ja. Men den er fotografert i en park i England så jeg aner ikke hva de heter. Men vis bilde på et hagesenter, så kanksje de har noe som ligner?

  8. Takk for gode innspill på din blogg som leses flittig 🙂
    Ville bare fortelle at Rhododendron Cunninghams White og Rhododendron Catwabiense grandiflorum er herdige her i Tromsø (H6-7) – men jeg dekker de med strie om våren så de ikke utsettes for teletørke. Har også to Asalea som har ovelevd i to vintre i potter (som senker herdigheten).
    Syrin er også herdig til H7 minst – den vanlige syrinen. Men jeg har også edelsyrin i hagen min som overlever fint. Ikke står den spesielt skjermet heller.

    • Bra tips om Rhododendronen! Tusen takk!!
      Jeg har ikke tatt med syrin delvis fordi den har fått en svartlistemarkering, og delvis fordi den ikke er like bra matfat som de fleste andre. Så totalen gjør at det var andre jeg ville prioritere frem.

  9. Hei! Har lest mye på bloggen din i det siste, jeg har en helt ny hage og er ganske uerfaren takk for mye nyttig info og inspirerende bilder! Jeg kom over en artikkel om Rhododendron mucronulatum, en av typene heter Cornell Pink, den er løvfellende med store, rosa-lilla blomster på bar kvist vinter-vår. Har du vært borti denne før, og vet du evt om den er å få tak i her i Norge?

    Hilsen Sara

  10. Hei,
    Jeg bor i Egersund, og startet med epledyrking på min gård dette året. Jeg har mye vind, og må plante vindstoppere. Jeg gjør ting på lavbudsjett, men planlegger kvantum. Har satt 120 epletre i år, og skal sette noen hundre pr år. Vindstoppere tar jo en stund å bli store nok til å stoppe vind for epletrær som er 2meter høye. Jeg vil ha trær som er fine, og som tiltrekker seg insekter, og vokser fort. Har du noen forslag? Jeg har hentet hekk som folk skal kvitte seg med( Aronia) og har kjøpt syrin og prydeple rimelig på hagesenter( sånne som ikke folk har kjøpt og som står i billighjørnet) har du forslag om hva jeg kan få tak på, som trekker til seg insekter, ser fine ut, og stopper vind?

    • heisann! Takk, her kan det ha skjedd oppdatering i artsdatabankens anbefalinger siden jeg først skrev bloggposten, skal se på dette. Takk for at du sa i fra

    • Igjen, takk for at du tok kontakt om dette, nå har jeg fått ryddet opp i oversikten. Jeg kan ikke se at jeg hadde med cotoneaster her, men de to andre er strøket, og jeg så at jeg hadde med snøbær her også som og veit er problematisk så jeg fikk strøket den. Takk!

  11. Hei. Denne bloggen er virkelig gull verdt! Jeg er så glad jeg fant den før jeg skal begynne å grave og styre i Min nye lille hage. Jeg er nå overbevist om at torvfri jord og naturlig gjødsel er veien å gå. Og takk gud, for det er jo en jungel av jord/ gjødsel og greier man må sette seg inn i.
    Jeg tenker å kjøpe komposterjord og hønepøne.

    Det står en liten rhododendron i hagen, og jeg har noen andre surjordsplanter (azalea, hortensia, lyng +) Tror du det går å bruke denne komposterjorden pluss hønepøne på disse også? Eller må jeg ha en egen jord? Hva skal man eventuelt gjøre for at Disse plantene skal trives?

    Hva med løkplanter? Har lest om benmel?

    Beklager at det ble så langt, men jeg har mye jeg lurer på!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her