Fantastisk fargespill i en rose: sekel!

Rosen ‘Sekel’ er en av min manns kjæreste hageplanter. Det er en frisk og flott rose med et unikt fargespill, og så er det en av veldig få norskutviklede roser. Les mer om rosen her, og om min innledende motvilje mot skjønnheten, av og til vet mannen best 😉

rose-sekel-2

rose-sekel-3

For meg er det mest spesielle og atråverdige med ‘Sekel’ at hun helt skifter helt karakter fra knopp til den er fult utsprunget. Den starter ut med en stram knopp i gul og orange, og får så gradvis mer og mer korall-rosa innslag. Vakkert og spennende!

rose-sekel-5

Og du, Sekel og andre roser er spiselige, og de som er enkle eller doble som denne er i tillegg flotte humleblomster! Les om flere spiselige humleblomster her.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

 1. Ganske fin! Men enig den er vanskelig å få til å passe inn! Hos meg går det mye i lilla/violetttoner, blått, burgunder, rosa, hvitt og bittelitt gult(heltm inimalt..!) Men jeg har også to roser som går i ferskentoner(ikke helt oransje eller gult, da), men begge starter ut som ganske gule, så skifter de til fersken og deretter mot rosa. Den ene er Fruhlingsduft(som jeg har snakket om før) og den andre er Alchymist. Begge har jeg egentlig skaffet litt «mot min vilje» når et gjaldt fargen, har kjøpt dem mest fordi de blomstrer tidlig på sesongen, og fordi jeg har fått dem anbefalt, men fargen er altså litt feil. Men, jeg angrer likevel ikke, litt spennende med noe som bryter og frisker opp litt! Men blir ikke helt enig med meg selv om det er pent eller ikke! Men pent er ikke alt, også andre ting som duft, blomstringstidspunkt, sunnhet, osv spiller inn! Og så kan man jo forsøke å finne andre planter som matcher dem litt!(Har bl a kjøpt noen Geum(Mai tai, osv) hos Gardenliving – er spent på om det blir fint sammen med Alchymist når de begynner å blomstre! ) Og uansett, morsomt at smaken utvikler seg når den utfordres litt, eller går lei av det man alltid har hatt! Til fruhlingsduft(som nå er avblomstret)hadde jeg valmuer i liknende farge!

  Men uansett gøy med en norsk rose – det ante jeg ikke at Sekel var! Og kanskje den er finest helt alene, men mange av den?

  Hilsen Annette

  • Akkurat nå står den sammen med en svartbladet svarthyll og med marikåpe, og det er veldig fint. Så det er ikke problem helt lokalt, det er mer problem hva jeg har en meter eller tre unna, ettersom planter her bor i store bed. Den er jo absolutt flott mange sammen (som du kan se av lenken i teksten), men jeg er ikke så fan av rosehekker av kun en rose i privathage.

   Fine tips på rosearter!

 2. Litt unna er det sikkert fint med floks og kanskje georginer i liknende farge etterhvert! Eller noe annet i andre sterke farger, med samme styrke, men ikke nødvendigvis samme farge! Gøy å leke med farger – og det er nok du veldig god til! Og ekstra gøy når man blir litt utfordret! Jeg strever også men en lupin(den skulle man jo kanskje ikke ha i hagen, har jeg nå skjønt..) som heter «Red Rum», kjøpte hos GardenLiving ifjor..), utrolig sterk og «mettet» rød/rosa/oransje farge, som skriker imot meg og overdøver alt annet! Den tror jeg faktisk jeg må flytte litt ned i hagen og litt i skyggen – men der kan den kanskje bli fin…!

  Hilsen Annette

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her