Revebjeller, enklere en enklest når du først kan trikset!

Revebjellene blomstrer flittig på forsommeren og sommeren og er like vakre i et bed som en grøftekant. De er egentlig en veldig enkel og lettstelt plante, så villig at den i deler av landet regnes som markblomst eller ugress.. Men, det er samtidig en plante som enkelte sliter med å lykkes med. For selv om den er lettstelt, så har den sine «nykker».

Toårig – la den så seg!
Viktigest av alt, vanlig revebjelle er ikke en staude! Selv om hagesenterene har en tendens til å sette den i staudeavdelingen… Det er en toårig plante som kun lager blader det første året, blomstrer det andre året, og så dør ut. Dette gjør ingen verdens ting for den er ekstremt flink til å så seg selv, men, det forutsetter at du ikke luke opp alle frøbarna… 😉

PS: Det finnes en flerårige revebjelle. Den heter da gul revebjelle, digitalis lutea (vanlig revebjelle heter Digitalis purpurea). Det er dessuten mulig å få revebjellene til å leve i tre år om du fjerner blomsterstanden før den går i frø, men det kun av og til det lykkes (og jeg ser ikke helt vitsen med å styre med det).

revebjelle-5

Unngå leirjord
Har du leirjord så kan det være vanskelig å lykkes med revebjelle. Den liker luftig jord, leirjorda blir rett og slett for våt og kompakt. Jeg kjenner flere med leirjord som påpeker at revebjella gjerne vil bo i grusgangen, men nekter å bo i staudebedet… Har du problemer med å få til revebjella så prøv en annen plass i hagen, gjerne et sted hvor du plages av at det tørker fort ut.

revebjelle-3

Sol, eller skygge… 🙂
Revebjellene foretrekker å stå i sol, men kan faktisk stå i skygge. Min mor hadde i mange år revebjeller på nordsiden av et hus hvor det bare var litt sol på kvelden. De ble lavere og blomstret senere og mindre enn de i full sol,og så nektet de å formere seg selv der. Men, selv om blomsten var mindre så var den fortsatt flott, og formeringsproblemet ble løst ved at mor hvert år flyttet over små frøplanter fra andre steder i hagen.

revebjelle-6

Hvordan skaffe:
Revebjeller er av de plantene jeg synes er litt bortkastet å kjøpe i planteform. De er så greie å så. Frø kan kjøpes i alle nettbutikker, og du kan få kjøpt «vanlige» slik du ser på bildene her, og litt mer spesielle farger og tegninger. Om det å så ikke er for deg, eller du er litt utålmodig, så kan du sikkert bomme noen frøplanter av en hagevenn i år. De som har revebjeller i hagen pleier å ha frøplanter i overskudd 😉

Giftig:
Ja. Revebjeller er en medisinsk urt og er geniunt giftige. Så den skal ikke inntas, og det er en god ide å holde barn unna den da de er så små at det ikke skal store dosen til før de kan få ubehag, og om mengden er stor nok få alvorlig forgiftning. Dette er rett og slett ikke planten for barhager ol.

Men, når det er sagt så vil jeg også si at innraportert forgiftninger av digitalis (revebjelle) primært kommer av at noen har prøvd å leke urtedoktor og fått i seg for mye av ett konsentrat, eller at noen med overlegg har gitt konsentrat for å forgifte.

revebjelle-1

Summasumarum:
Som om det ikke er nok at den er enkel å skaffe og lett å stelle og vidunderlig vakker så er også revebjella er en av hagens store favoritter hos humlene. Humla er yberhappy over å besøke de mange klokkene, jo flere du har jo bedre er det. Det finnes svært mange andre flotte humleplanter også, du finner en oversikt over de her.

– alle bildene er tatt i hagen til foreldrene mine

revebjelle-2

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

34 KOMMENTARER

 1. Hei Anne ! Har hatt stor glede og nytte av å lese bloggen din over lengre tid . Min hageinteresse ble vekt på » gamle dager » og ordtaket om at » Gamle hunder ikke kan lære nye kunster » stemmer ikke . Lærer noe nytt hele tida når man er hage hekta. 🙂 Når det gjelder Revebjeller så vet ikke mine at de ikke skal trives på leir jord . De dukker opp over alt , enten det passer eller ikke . Og min hage er » tuftet » på leire . Flotte er de i alle fall , og mine går fra rosa til kvit . Ellers må jeg vel også si at lite visste vi vel at det i bak gården i Munkagt bodde et » hageleksikon !!! Min mann hilser !! Hilsen Audhild Domaas

  • Hei Audhild! Så morsomt å høre fra deg! Mannen hilser tilbake, så får du hilse din mann fra oss begge! Vi hadde finfine år i Munkegata 🙂
   Hyggelig at du trives her på bloggen, og gøy at du har funnet hagegleden!

 2. Jeg har også revebjeller – den»vanlige» typen! Jeg fikk med meg noen fra hagen til svigerfar! Passet da på å få med meg både «ettåringer» og «toåringer», slik at jeg var sikret blomster hvert år! Og de er jommen morsomme – de dukker opp på de rareste og mest skrinne steder , f. eks mellom heller og brosten, i de smale sprekkene! Tror nesten de liker seg best slik! Noen kommer også i bedet, de er da litt større og kraftigere planter! Så min erfaring er at de er veldig lette å få til! Jeg gjør i alle fall ingen verdens ting med dem:-) Og de er jo utrolig vakre, både i rosa, hvitt og alle toner imellom!

  Hilsne Annette

 3. For en nydelig samling revebjeller! Tror nesten aldri jeg har sett så mange i så vakre fargenyanser, på en gang før. Har mest sett de som vill-blomst, og har alltid syntes de har vært fasinerende vakre. Har egentlig aldri tenkt på at de kan være hageblomst. Fikk litt å tenke på nå, gitt……

 4. Jeg har forsøkt meg med revebjelle kjøpt akkurat som du sier: Som staude, flere ganger uten å lykkes. I fjor helt av seg selv fikk jeg flere i utkanten av tomta. I år er det enda flere. Lykke.:)

 5. Hei hei og tusen takk for aller tiders blogg.
  Er ofte innom og får inspirasjon og tips.
  Jeg lurer på om du har noen gode tips for å bli kvitt mose på fjell?
  Har holdt på med å spyle og rake, men det går tregt.
  Håper du har noen gode tips for jeg vil så gjerne få frem fjellet igjen.
  Håper du får en strålende hagesommer.
  Marianne

  • Hehe, jeg aner ikke hvordan bli kvitt mose på noe som helst underlag jeg, jeg digger jo mose så det har aldri falt meg inn å fjerne den 😉
   Men joda, jeg skjønner jo at du vil ha frem fjellet, det eneste/beste er nok å rett og slett rive den av med håndkraft og spyling.

 6. Heihei! Tusen takk for koselige kommentarer alle sammen. Veldig hyggelig at det skapte slikt engasjement her og i kommentarfeltet på facebook. Alle bildene er som sagt fotografert hos mine foreldre, så denne blomsterprakten er det min mor som skal ha all æren for 🙂

 7. Hei hei og tusen takk for aller tiders blogg.
  Er ofte innom og får inspirasjon og tips.
  Jeg lurer på om du har noen gode tips for å bli kvitt mose på fjell?
  Har holdt på med å spyle og rake, men det går tregt.
  Håper du har noen gode tips for jeg vil så gjerne få frem fjellet igjen.
  Håper du får en strålende hagesommer.
  Marianne

 8. Takk for inspirerende innlegg nesten daglig. Har mye glede av bloggen din. Syns du er veldig dyktig og liker din miljøvennlige holdning. Ikke så ofte jeg legger inn en kommentar, men fikk lyst til å si litt om Revebjellene. Hos meg sår de seg over alt, men siden de er så lette å luke bort gjør ikke det noe. I år er det veldig mange hos meg og det er det visst hos andre også. De er virkelig flotte. Har sett at noen få er angrepet av svarte lus, så de har jeg fjernet. Ellers ville jeg bare nevne at hos meg kan de godt komme igjen neste år, hvis jeg klipper de ned tidlig. Min erfaring da er at de kommer med flere blomsterstilker fra en og samme plante. Den blir altså kraftigere. Kan jo være lurt å prøve dersom noen planter har plassert seg selv helt perfekt. Hilsen Else.

  • hei Else. Kjempehyggelig å høre at du liker det jeg deler 🙂
   Og veldig fint å høre at du er en av de som lykkes med å få den igjen et tredje år!

 9. Jaja…jeg har foreløbig bare røsket noen opp fra veigrøøften og håper de vil sette seg hos meg…visst ikke får jeg sanke frø litt senere i sommer.Qish me luck,ut å plante dem nå!!!
  Nyyydelige Bilder,foreldrene din sin hage ser ut til å være veldig vakker!
  Toveklem .)

  • Vann de raust i starten nå så går det nok bra, og om ikke så er jo frø bankers. Uansett smart å gjøre begge deler, både planter og frø sånn at du får begge generasjonene

 10. har fått nytt drivhus i år.Frø fra revebjeller i forskjellige farger fra England. Nårtid må eg så de for å få glede av det neste år. Kan eg sette frø no i høst, og håpe at de kommer til våren igjen med blomster?

  • Du må gjerne så de nå, men du får trolig ikke blomster før sommeren etter neste. Om du sår nå, eller tidlig på våren, så blir det omtrent samme resultat. Det finnes dog noen navnsorter som kan blomstre så fort, men jeg har ikke prøvd de og husker ikke navnet.

 11. Fikk en bukett med noen revebjeller i sommer,som jeg har tatt vare på å tørket. Tenkte at det ble frø inni der som jeg kunne ta vare på å så til våren. Men ser ikke noen, har de falt ut for lenge siden tror du ? Eller hvordan er det dette fungerer…..

 12. Har forsøkt å så revebjeller inne…. Det har ikke vært vellykket. Har du erfaring med dette? Er det kanskje lurest å så rett ut?

  • Hei 🙂 Revebjeller ville jeg sådd rett ut ja. Da skal de være veldig greie. Men husk, de blomstrer først på andre året, så ikke fortvil om det bare blir blader 😉

 13. Den gule revebjellen er nok mindre hardfør, da den sjelden kommer igjen i min hage (H4/5). Men jeg har god erfaring med å fjerne den visne stilken, også etter at den har satt frø, for at den skal komme igjen neste år med flere blomsterstilker på samme plante.

 14. I år har jeg mange hundre revebjeller rundt om på tomta, et vakkert syn. Men så har det dukket opp noen helt spesielle varianter. Helt i toppen er det en stor blomst som åpner seg helt. Den folder seg ut når ca halvparten av knoppene under er sprunget ut. Det er på 3 ulike steder, 4-5 stk i hver gruppe. Kjenner noen til dette? Er det en krysning? Hadde vært fint med en tilbakemelding dersom noen vet noe om dette. (bilde sidesnudd)

 15. Jeg kjøpte revebjelle på hagesenteret. Den har blomstret iår. Betyr det at jeg da skal fjerne hele planten nå på høsten? For da dør den vel uansett?:)

  • De dør ikke alltid, så du kan jo la den stå og se hva som skjer til våren, om den kommer med nye blader så får den også blomster. Revebjelle er jo toårig, men det hender den tar seg et bonusår 🙂

 16. Hei
  Jeg har lært mye av deg, men jeg får ikke mailer om deg/Moseplassen mer. Har du sluttet med det?
  Jeg vil gj stå på maillista dihvis mulig og takker på forhånd.

 17. Hei! Wow så vakre. Skjønner ikke helt hvorfor du linker til en nettbutikk som kun sender til UK?!
  Det var litt dumt.

  • Det er nok ikke vanskeligere grunn til det enn at artikkelen er syv år gammel. På syv år kan mye skje, og i dette tilfellet har T&M endret noe hos seg, som jeg naturligvis ikke får greie på om ikke en leser tipser. Siden du nå har tipset så har jeg slettet lenken. Uanset har det også i mellomtiden blitt uforholdsmessig dyrt å handle frø fra utlandet grunnet det nye kravet om mva registrering fra første krone ved import.

 18. Hei. Jeg havna i denne tråden da jeg prøvde å finne ut mer om giftigheten til revebjeller. Jeg har mange revebjeller og de popper opp over alt i hagen. Det er så mye skrevet om at de er giftige, men jeg finner ingenting om det da f.eks er dumt å ha dem i kompost? Hva skjer med gifta når jeg luker planter og kaster dem? Kan de behandles som annet hageavfall? De dukker også opp blant grønnsaker, bringebær osv. Er det farlig? Bør jeg vaske meg på henda når jeg har tatt på dem? Er det noen som veit noe om dette?

  • Hei Inger. Dette var interessante spørsmål som jeg ikke har faktabasert svar på. Men jeg kan si noe om hva jeg TROR:

   Så langt jeg veit vil ikke giften overføres via jord
   Jeg tror ikke det er noen fare å luke eller plukke uten hansker.

   Tingen med gift som dette er at den går på hjertet, så dosen av hvor mye som skal til for å skape skade vil variere fra person til person. En som har hjerteproblemer vil tåle mindre enn en uten underliggende hjertesykdom.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips