Stjerneskjerm – stjernestaude!

Jeg har mange favorittstauder, stjerneskjerm, astrantia major (etter boka heter den vel strengt tatt storstjerneskjerm) er en av de fineste akkurat nå.

Stjerneskjerm er en staude som først danner en tett pen tue med bladverk før den i juni/juli begynner å blomstre. Blomstringen kan være ganske lang med langt liv per blomsterstand, og så fortsetter den å sette nye knopper. Når stjerneskjerm er ferdigblomstret kan du klippe den ned så får den nytt friskt bladverk og muligens en bonusblomstring.

Blir 60-70 cm høy, og kommer i grønn-grå-hvit, og rosatoner helt opp til en ganske mørkelilla. Herdighet er satt til H7-H8 (les om herdighetssoner), så dette er en meget hardfør plante som kan dyrkes i nær sagt alle hager. Trives i både sol og halvskygge.

storstjerneskjerm--4

Og, som så mange av mine favorittstauder så er også denne humlefavoritt. Veldig snedig hvordan humla og jeg har så lik smak! For flere humlefavorittblomster klikk her.

storstjerneskjerm-
Stjerneskjerm er forøvrig godt egnet til snitt. Nett og pen i buketten og står lenge.

storstjerneskjerm--3

Hvor kjøpe:
Lokale hagesenter har trolig en eller to navnsorter, det er en ganske vanlig staude. Du kan også sjekke gode nettbutikker, feks Gardenliving og Rom hagemiljø og Draglands planteskole.

storstjerneskjerm--2
Her står stjerneskjermen sammen med svarthyll ‘Black Lace’, veldig vellykket kombinasjon!

Bildene her viser to ulike fargevarianter. Nederst ser du den vanligste, den kalles gjerne hvit, men har mye grønt og litt rosa i seg. De andre bildene er av en lyse rosa som jeg er noe usikker på navnet til, men det kan godt være det er navnsorten ‘Roma’.

– Har du stjerneskjerm i hagen? Noen navsorter du er spesielt fan av?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Jeg har også stjerneskjerm!(stor-) – astrantia major! Først i år har det blitt litt størrelse på den! Og ja, de er virkelig flotte! Mener jeg kun har sorten «Roma», men flere eksemplarer, som jeg kjøpte hos Garden Living ifjor. (Ifølge dem skulle akkurat den sorten være spesielt flink til å gjenblomstre helt til høsten, så dette skal jeg nå studere og se om stemmer 🙂

  Din stod veldig flott sammen med den svartbladete hyllen – nydelige farger sammen! (Faktisk har jeg noe lignende hos meg, som jeg også har tenkt er så vakkert: stjerneskjern sammen med mørkbladet høstormedrue(kun bladene foreløpig, så nydelig farge! ) og deretter en blågrønn Hosta..!

  Det kan tenkes at sorten også er Roma? I alle fla er den velig lik min, uten at jeg er noen ekstpert!

  Ellers kunne jeg godt tenke med en med litt kraftigere og rødere farge, en som heter noe med «Ruby», tror jeg…! Skal finne ut av det!

  (PS! Mine står ikke i full sol, minst halvskygge til skygge, men blomstrer masse likeve, så det er jo også et pluss!)

  Hilsen Annette

  V

 2. Har mange stjerneskjermer i hagen, fra lyse til mørke røde, jeg liker nok best den vanlige gammeldagse typen best. Plages noe av at bladverket blir brunflekkete litt utpå sesongen, i år er det ikke så ille. Sikkert pga tørt vær. Enkelte år er det så mye at bladverket må klippes ned. Dette brune påvirker ikke blomstene, men det ser ikke så fint ut.

 3. Så fint du skrev om stjerneskjerm- absolutt en favoritt. Kjempefin i buketter, og flott med mange i klar vase,- uten andre og.
  Min er arvet fra min mor, og er den gamle «grårosa» typen. Ofte legger jeg noen få med kort stilk sammen med krem/rosa peoner i skål. Det er flott!
  Den står i sør her og trives godt- tåler tørke og relativt bra, viktig siden vi ikke har hatt regn i Kristiansand på flere uker.
  Ha en flott hagedag!

 4. Ja, stjerneskjerm er en absolutt favoritt på denne tida. Blomstrer lenge og holder godt på formen etter at den er avblomstret. For ikke å snakke om hvor super den er i vasen! Jeg har også en god del av den gamle, lyse sorten og en del av en mørkere. Like fine begge to, jeg har heller ikke navn på mine. «Hadspen blood» er veldig fin og mørk.

 5. Dette er en flott staude, som jeg enda ikke har i min hage. Den står forøvrig på lista over «må ha-» stauder.

 6. Jeg har hagen full av stjerneskjerm. Den sprer seg så kraftig at jeg gir bort bøttevis hvert år! De jeg har er navnløse. Det begynte med en rosa, de har sådd seg, og nå har jeg alle fargene fra hvitt til rødt.

  Stjerneskjerm er en av mine favorittblomster i buketter også!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her