Honningurt, hagens mest populære!

Honningurt er ikke en klassisk hageplante, og sånn egentlig vil jeg si det er med rette for den kommer ikke på min topp ti liste over høyest prydfaktor eller best voksesett. Men. Humlene og biene eeeelser den! Helt klart de summendes favoritt i min rikholdige bufett av humlevennlige blomster 🙂

Dette er første sesongen jeg prøver meg på honningurt, men så langt synes jeg å se noen gode og mindre gode egenskaper for denne planten.

Pluss:
– Superpolulær blant de pollinerende insektene
– Lettstelt. Kan sås rett ut i bedet på våren og blomstret hos meg etter ti uker.
– Interessant knopp og blomst i begynnerstadiet
– Grønngjødselsplante.

honningurt-5

Minus:
– Rimelig sikker på at den er flittig til å produsere frø, så den kan nok bli litt ugressaktig.
– Jeg synes ikke bladverket er videre dekorativt (det er for gult og sparsommelig)
– Stilkene er sprø og knekker lett så jeg anbefaler den ikke om du pleier å få agresivt regn eller vind.
– Jeg er usikker på hvor dekorative blomstene blir nå som de blomstrer av.

honningurt

Jeg har faktisk veldig mye honningurt i år, nesten 15m2! Vi har satt av en del av bedet ved tredekket til å bli dam, og i påvente av at vi skal ha tid til å lage den dammen så fant jeg ut at jeg i år ville så til hele området med honningurt. En frøpakke koster jo minimalt, og når planten atpåtill kan fungere som grønngjødslingsplante (dvs gir næring til jorden) så var det en genial kandidat til et kortvarig bed. Jeg er igrunnen veldig fornøyd med forsøket, og humlene er som sagt overlykkelige 😉

honningurt-6
Dette bildet og det under viser blomstene i starten av blomstringen. Ettersom så ruller blomsten seg ut med nye knopper langs en «arm», og om du ser på bildet aller øverst ser du at blomstene etterhvert danner en høy v-form.

– Har du erfaring med honningurten? Jeg vil gjerne høre!

OPPDATERT ETTER EN SESONG:
Ganske riktig så selvsår honningurt seg selv flittig, men enkel å luke opp så ikke spesielt problematisk. Planten er dekorativ når den er ung, men ikke videre lekker når den kommer mot slutten av blomstring. Blomstrer såpass tidlig at iallefall her i Oslo er mulig å kjøre to avlinger på en sesong, om man vil. Som sagt ikke en plante jeg anbefaler for pryd-pryd, men om man har stor hage eller et bed som ligger på vent så er honningurt genialt.
En av mange fine humle og biefavoritter du finner i Bie elsker Blomster sortementet på mange hagesentra!

honningurt-4

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

  • Viktig og ikke blande honningurt med honningknoppurt, kan det være den du tenker på? Den er jo vanlig i en blå-blå, men finnes faktisk også i både hvit og «svart».

   Honningurt tror jeg kun finnes i denne blålilla.

 1. Jeg har alltid Honningurt i grønnsakbedene og synes den er dekorativ. En annen stor fordel er at sneglene liker den ikke.

  Ha en fin dag Anne!

  • Så fint å høre at du har god erfaring! Har du merket om den blir plagsom flittig til å så seg, slik at den blir ugressaktig?

 2. Honningurt er ugressaktig, men det kan jeg godt leve med. Humler og andre insekter elsker dem….og da gjør jeg det også. Ekstrabonus er jo selvsagt grønngjødslingen.
  Har du prøvd blodkløver?

  • Aha! Flott å høre at den blir ugressaktig, men ikke værre enn at du takler den.

   Blodkløverfrø ligger her, men jeg har ikke rukket å så de… hehe-. som så mye annet 😉

 3. Hei Anne, god sommer til deg også! Har du laget noe innlegg om hvilke planter som kan dyrkes for å tilføre jorda næring? Hvis ikke ønsker jeg meg det! 😀

 4. Hei Anne! Glad du skriver om dette. I år som ifjor har vi i Oslo Senterparti dyttet fokuset fram hva gjelder polinerende insekter og ikke minst humla. Årsaken er at Oslo har mistet grøntarealer tilsvarende 620 fotballbaner på bare 10 år og trender fortsetter. Dette er likt i flere andre norske byer der enger og ville blomster lider.

  Vi har delt ut humlevennlige blomsterfrø til skoler fra Røa i vest til Rustad i sør-øst. I tillegg har vi delt ut frøposer til tilfeldig til over 600 voksne og barn gratis og aksjonen pågår enda nå i skrivende stund.
  Selv har vi sådd honningurt tilsvarende 168 kvm i 3 omganger over bydel Østensjøs kommunale områder. Erfaringene mine som ansvarlig for dette er at det lønner seg å plante honningurt i lange rader med bare 40 cm. bredde ettersom du helt riktig skriver at de er sarte for vær/vind og regn ved blomstring. Dvs. de ligger paddeplate utover og det blir lite dekorativt.

  Tips for å ha dem lengre i blomst og slippe dette er å putte støttepinner i 30cm. høyde langs radenes kanter og en tynn tråd som binder mellom. I tillegg bør dette gjøres midt i raden. På den måten holder gleden seg par uker ekstra.
  Ellers er vår erfaring at det tar 4-6 uker fra en sår til den blomster litt avhengig av når en gjør det. Den siste omgangen sådde vi nå for 1 uke siden og de er allerede 4 cm høye.

  Om du har lyst til å komme på besøk og få omvisning på hvordan tenke by/menneske annerledes, er du veldig velkommen!

  • Hei Daniel 🙂
   Så interessant at dere har plantet til med honningurt på Østensjø, og åpne georginer ser jeg også dere har inkludert i prosjektet. Veldig glad for å se at dere kjører på med selvplukk av blomstene, spennende prosjekt 🙂

   Takk for at du deler erfaring med dyrkningen! Dette blir nok første og siste år jeg dyrker honningurt i hagen, de er ikke egnet til en intensiv prydhage som min. Men både humlene og jeg har satt stor pris på årets humleeng, og for de som har litt større hage/friareal så er den jo ypperlig, spesielt fordi den kan fungere som grønngjødsling.

 5. Hei! Kniper du honningurt etter avblomstring for å få en runde til? Er det for sent nå (11. august)? Tørker du blomsterstand til frøbruk året etter? Mvh Saskia

  • nei, jeg spadde de ned og så sådde jeg ny runde når jeg hadde et parti, og ellers så bare sår de seg selv. Jeg er ikke sikker på om du rekker å få ny runde med blomstring om du gjør det nå, og jeg veit ikke om det har noe for seg å bare klippe ned i stedet, du må rett og slett bare prøve og se 🙂
   Jeg hadde så mye frø av denne at jeg aldri sanket frø, men det kan du godt gjøre 🙂

 6. Hei dyktige Anne! Har sådd honningurt i krukker på verandaen i år, av hensyn til biene. De elsker dem, flyr rett bort og rundt og rundt på dem, deretter agurkurten. Lavatera, blomkarse og margeritter m.m. får stå i fred.
  Honningurten blir veldig stygg når den visner, syns jeg. Men jeg har latt dem stå, siden jeg har planlagt å sanke frø og så en runde til. Men hvor lang tid tar det før det blir frø? Det kommer sånne veldig små sorte prikker allerede nå, men syns å huske at de frøene jeg hadde til å begynne med, var litt større – litt som små korn??
  Jeg og biene blir takknemlige for svar 🙂

 7. Har sådd honningurt ved siden av rosene , og vipps var luseproblemet over. Var litt lus på rosene før honningurten kom helt opp, men ved blomstring forsvant dem for resten av sommeren. Fikk ett tips i fra Danmark hvor det er litt forskning på luseptoblem i hagen.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her