Jeg deler hageglede :)

I nyeste nr av Norsk hagetidend så viser jeg tårnjernurt. En lite kjent staude jeg synes er virkelig vakker både i bedet hvor den bringer god høyde (uten at den må støttes), og i bukett hvor den bringer ynde. Humla digger den også, det er en av de aller mest populære humleblomstene i hagen akkurat nå 🙂

Tårnjernurt er en av mange planter jeg ikke hadde ant fantes hadde jeg ikke funnet hagevenner gjennom internett, og en av mange planter jeg har fått av hagevenner. For ca åtte år siden fikk jeg tre små uunselige spirer av Lineca . Jeg hadde ingen formening om hva det var, men gleden var stor når den året etter blomstret i min mors hage, for en staude! Ettersom jeg ikke hadde egen hage på den tiden så ble den stående i mors hage, og jeg glemte støtt og stadig å se etter frøplanter rundt den så jeg var lenge tårnjernutfri sjøl. Men for to år siden fikset Maria i Strandhuset det, hun kom med en haug små frøplanter som hadde selvsådd seg i hennes hage. I fjor var tydeligvis et godt tårnernurtfrøår for i år har jeg hagen full av småplanter, og nå er det på tide å dele de videre 🙂

Så, vil du ha en liten pakke i posten med en håndfull småplanter så legg igjen en kommentar i dette feltet, så trekker jeg neste helg ut noen heldige vinnere, tar kontakt pr epost, og sender en liten pakke
– For delt hageglede er dobbel hageglede!

OPPDATERT: Trekning er nå gjort og åtte vinnere er kontaktet. Det var veldig hyggelig at det var så mange interesserte!

Du kan lese mer om tårnjernurt i denne bloggposten her. Den er herdig til H6 så passer for svært mange! Planten er merkelig nok fortsatt ikke vanlig å finne i handel, men i nevnte bloggpost er det tips til hvem som selger frø, om du har lyst på men ikke er heldig og trekkes ut 🙂

tårnjernurt-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

115 KOMMENTARER

 1. PS: Om du lurer. Det er året frøplanter dette. Du får ikke blomst i år, men de blomstrer garantert til neste år. Noen av årets frøplanter blomstrer faktisk nå, men av portohensyn så sender jeg heller små planter, så kan jeg sende flere 🙂

 2. Så fin denne var da 🙂 Hadde ikke hørt om den før jeg fikk seneste nummer av Hagetidende i posten, satte den på ønskelisten med en gang, så det er klart jeg er en villig mottaker 🙂

 3. Denne stauda såg spanande ut. Har vore på leit etter ei høg staude på staden der skogskjeggen stod før. Han vart litt for massiv der han stod; kanskje denne ville ha vore fin?

 4. Hei! Så vakker plante! Blir takknemlig for frø-plante, har staudebed og ser at den passer godt inn der. Jeg setter STOR pris på blomster som bier og humler er glad i!!

 5. Å, jeg vil gjerne ha frø/småplanter av tårnjernurt!! Jeg følger ivrig med på bier og humler i bed og hage, og jeg ser alltid etter nye tilskudd!!

 6. Åja! Denne trekningen er jeg gjerne med på. Har vært en ønskeplante (ikke helt vellykkede såprosjekt) siden jeg så den i hagen til Lineca 🙂

 7. Ja takk, eg vil gjerne vere med i trekninga. Er veldig glad i hagen min og bruker mykje tid der. Prøver nye planter/stauder, flytter og tilføyer. Vil gjerne tilføye ei ny spennande plante eg ikkje har høyrt noko om, og ekstra pluss at den er bra for humler og bier 🙂

 8. Herlig! Min hage blir kjempeglad om den får selskap av tårnjernurt! Det er en hage in the making, og jeg har lyst til at alt jeg planter skal være humlevennlig. Om jeg ikke vinner skal jeg bestille frø! Ha ei god, ny uke!

 9. Jeg blir gjerne med i trekninga! Vi har hage på første året. Det er veldig spennende og masse å lære. Derfor er det flott med en såpass informativ blogg som denne. Humleplanter har vi noen av allerede og de er flittig besøkt av humler, så en til blir de sikkert glade for 🙂

 10. Jeg slenger meg selvsagt på muligheten til å eie et slikt smykke til min hage <3 nydelig blomst, ville nok stått fint med min høstormedrue og astilber i hvitt og rosa.. Tenker den hadde vert flott å ha i lilla i mitt delphinium, revebjelle bed i blått og lilla også 😉 krysser fingrene

 11. Jeg vil gjerne være med i trekningen av en så fin plante; den har både høyden og fargen jeg liker, og er en plante som humlene liker. Også hadde det jo vært veldig artig med en plante med en historie bak:)).

 12. Blir gjerne med på trekningen, Anne 🙂 Vi er i ferd med å flytte, og skal forandre 2,5 mål hogstfelt til hage – i løpet av de kommende ti – tjue år, vil jeg anta 🙂
  Alle vakre, humlevennlige bidrag mottas med takk – noe av det første som skal skje er at vi bygger insekthotell som erstatning for noen av de trærne vi har fjernet 🙂

 13. Ynskjer svært gjerne å få småplanter av denne fine planta. Humler er det mykje av her, kjekt med nye og hardføre planter i hagen – kan vere kalde vintrar her, så spennande om dei kan trivast. Takk for fin nettside/blogg

 14. Så gøy at du deler med oss! Jeg har selv mange stauder som frøsår seg som jeg deler villig vekk, er så koselig! Denne har jeg ikke, så den hadde vært gøy å prøve!

 15. Wow..så klart man ønsker seg disse, utrolig flotte 🙂 og har ny hage og lager nye bedt, hadde passet flott til annet som har blitt sådd og plantet iår 😉 Nyt kvelden videre, vibeke 🙂

 16. Ja takk! Jeg vil svært gjerne være med i trekningen. Den hadde passet perfekt i «velkommen hit»-bedet mitt. Og liker den seg ikke der, har jeg jommen mange andre steder å prøve. Prosjekt skog til hage gir i det minste mange muligheter…

 17. Dette var en nydelig plante! Om du er så utrolig snill og deler, stiller jeg meg i køen og smiler pent 😀 Ha en fantastisk sommer ♡

 18. Har prøvd å så disse to år på rad, men null spiring. Så jeg vil gjerne være med i trekningen 🙂

 19. Hei Anne!

  Er jeg så heldig å bli trukket ut, skal de få plass mellom alle pionene sammen med kjempeverbena og kransveronika som vajer höyt over pionbladene. De står jo fint helt til frosten. Takk for all flott info.

  Mvh
  Irene

 20. Jeg sitter akkurat å tenker på hva jeg kan bruke til å fylle ut med i et av bedene mine og denne ville passe perfekt! Takk for godt tips. Håper på en frøplante.

 21. Passer ekstra godt på humlene og håper at denne stauden kan bidra til humlemat i min hage også

 22. Det hadde vært flott i en hage som har blitt rasert av gravemaskin, og skal plantes helt på nytt!

 23. Heia Moseplassen 🙂 Uansett var dette et etterlengtet tips om humlemat for sensommeren, tusen takk! Og takk takk for informasjon og kunnskap i løpet av vår og sommer så langt, utrolig inspirerende og gøy midt i hverdagen.

 24. Å, ja gjerne! Har flyttet inn i hus med stor hage og er på jakt etter spesielle og flotte planter for å sette vårt preg på den. Og denne dekker definitivt begge!

 25. Sånt digger jeg. Deling og bytting av spennende planter er den hyggeligste måten å skaffe til veie nye planter. Selv drømmer jeg om et plantebyttemarked i hagen neste år hvor alle som vil kan komme og bytte fra og til seg ulike stauder, nyttevekster og sommerblomster. De plantene jeg gleder meg mest over selv er faktisk slike «byttinger» 🙂 Blir gjerne med i trekningen!!! Fascineres av luftige, høye stauder på sterke ben. Også hadde det vært spennende å teste ut dens medisinske virkning også, urteheks som jeg jo er i ferd med å bli;)

 26. Så nydeleg! Eg jaktar for tida på høge stauder, og melder meg audmjukt på i konkurransa. Tusen takk for ein lærerik blogg, er innom nesten kvar dag!

 27. Hei igjen, jeg ønsker meg også veldig tårnjernurt! ( jeg bestilte i 3 forskjellige farger hos gardenliving i våres, men de falt visst ut av sortimentet denne sesongen 🙁 ) Og forsøkte også å så noen ifjor, uten hell:-( synes de er så flotte, og i motsetning til kjempeverbena, så er de jo stauder og kommer igjen!

  Fortsatt god sommer!

  Hilsen Annette

 28. Jeg har aldri sett TÅRNJERNURT «levende»….Det ville vært veldig moro å vinne frø fra slik en plante. Jeg prøver å ha planter for humler og bier…Jeg har også skaffet meg et hus til sommerfuglene. Det er veldig søtt, men er ikke helt sikker på hvor jeg skal henge det. Takk for at Moseplassen finnes. Fortsatt god hage sommer.

 29. Å , denne kunne jeg godt tenke meg. Prøver å lage litt bed i min hage.. så det hadde gledes 🙂

 30. Ja jeg vil gjerne delta! Hadde passet i staudebedet på hytta i Røldal og i buketter! Hilsen Hilde.

 31. Ja takk, til flere høye stauder. Alltid gøy med noen nye, så jeg kan jo håpe på å vinne noen frø, selv om det var mange andre som også ville ha tårnjernurt. Men, men, jeg prøver…. Ha en vakker dag i hagen!

 32. Den fine blomst, vil jeg gerne have i min have 🙂 Jeg er modsat mange andre i Danmark, vældig glad for høje stauder. Det er så dejligt med blomster i øjenhøjde, man ser dem jo tættere på. Især så yndefuld, graciøs og statelig en plante som denne, den vil nemlig passe flot ind i mange forskellige sammenhænge. Og oveni er den jo god for det skønne og gode insektliv i haven. Tak for den lærerige og inspirerende blog. Fortsat god sommer..

 33. Sier tusen takk for å være med i trekningen- den var så flott sammen med stjerneskjerm i helgebuketten din,jeg lager gjerne » gibort-buketter» med den- og et innslag av denne ville vært fint, har aldri hatt den. Onsker deg en fin dag!

 34. Ih, hvor ville jeg elske at vinde i din lodtrækning om småplanter af Tårnjernurt, som vi her i Danmark kalder Spydverbena. Imidlertid er det jo lidt dyrt at sende fra Norge til DK (og for øvrigt må man jo heller. ikke sende noget med jord på), så hvis jeg skulle vinde, ville jeg gerne have, at du sender pakken til min norske lillesøster …. så ville jeg helt bestemt også få nogle planter eller frø hen ad vejen.

  Tak for alle de fine indlæg på din blog. Jeg besøger den ofte.

  Hppy Gardening
  Jytte
  http://www.danishknitdesign.com

  • Hei 🙂
   Du, det går visst helt fint å sende planter fra Norge til Danmark, det er den andre veien som ikke er lov! (det var da slik jeg har fått høre før iallefall, jeg kan jo ta feil naturligvis). Dessuten, dette blir så små pakker (kan sende som brev) at det bare blir margialt dyrere enn i Norge, så jeg sender gjerne direkte til deg og andre danske om dere trekkes ut 🙂

 35. Hei, jeg ønsker gjerne å være med i trekningen – en så flott plante hadde vært veldig kjekt å ha i hagen. Takk uansett for tipset om denne planten. Er jeg ikke en av de heldige så kommer jeg jammen til å handle noen frø. Fortsatt god sommmer. 🙂

 36. Det er spesielt spennende med ukjente planter! Utdannet meg til gartner på begynnelsen av 70-tallet, men denne har jeg aldri sett! Neste sommer får jeg helt ny hage! Gleder meg veldig og vil gjerne ha med denne der ( har et ventebed i tilfelle jeg er heldig 😉 ) 🙂 Vinner jeg ikke, håper jeg at jeg kan komme tilbake til den seinere 😉

 37. Ser prydelig ut! I fall j trekkes vil plantene havne både i et steinbedd på en gård i Østfold og en Hageparsell ved blokkbebyggelse:)

 38. Ønsker så veldig å få en liten Tårnjernurt-staude. Du er bra grei som deler – for meg- denne ukjente stauden som ser så vakker ut.

 39. Jeg vil gjerne være med i trekningen. Det er kjekt med høye stauder som du da kanskje har en sjanse til å se når du er inne. Moseplassen er en veldig kjekk blogg som du alltid finner nyttig informasjon. Ha en fin dag!

 40. Den hadde passet veldig bra i det bedet jeg ikke har fått helt skikk på ennå, trenger noe med høyde og i lillatoner… ☺️

 41. vi blir gjerne med i trekninga. vi kjøpte oss brukthus i vår, og har jobba i sommar med å få hagen i orden. men det tar nok nokre år… moseplassen har vore til stor inspirasjon!

 42. Jeg vil gjerne være med i trekningen. Har en gutt på to år som elsker å lete etter sommerfugler og humler i Hagen så er på utkikk etter flere humleblomster:-)

 43. Ja, takk, jeg liker tårnjernurt og vil gjerne være med i trekning. Har alltid plass til vakre stauder:-)

 44. Så nydelig. Hadde passet fint i bedddene mine. Trenger sårt til noe som har litt høyde og som står oppreist uten hjelp.Fargen passer perfekt også sammen med det andre jeg har.

 45. Takk for at du deler hagegleder:) Har ikke hørt om tårnjernurt før jeg leste dette. Interessant staude og vakker også. Ja takk, vil gjerne være med i trekningen.

 46. Ja takk veldig gjerne! Dette er første gang jeg kommenterer bloggen din så jeg benytter anledningen til å takke for de fine innleggene du har hatt. Gjennom alle årstidene!

 47. Utrolig vakker plante som jeg helt klart skal være på jakt etter, om jeg ikke er en av de heldige 🙂

 48. Hei.
  Jeg skulle gjerne hatt en » nye» stauda. Håper jeg er med i trekningen. 🙂
  Mvh karina

 49. Hei alle sammen 🙂
  Så fantastisk morsomt at så mange har lyst på en liten sending! Takk, dette var stor stas for meg, og for hagens mange små tårnjernurtbarn som gleder seg til å komme på tur 🙂

  Og tusen takk til alle som sier pene ting om bloggen! Det er dypt verdsatt!

 50. Hei alle sammen 🙂
  Så fantastisk morsomt at så mange har lyst på en liten sending! Takk, dette var stor stas for meg, og for hagens mange små tårnjernurtbarn som gleder seg til å komme på tur 🙂

  Og tusen takk til alle som sier pene ting om bloggen! Det er dypt verdsatt!

 51. Hej igen Anne
  Jeg er sikker på, at du har ret mht planteforsendelser Norge og Danmark imellem, for nu jeg tænker efter, har Toldvæsenet aldrig holdt stiklinger tilbage fra min søster. Fordi hun altid har så travlt med at skylle jord af, når hun skal hjem herfra med mine stiklinger, har jeg fejlagtigt sluttet, at reglen om jord også gjaldt den anden vej.

  Nu venter jeg spændt
  og ønsker fortsat god sommer
  Jytte
  http://www.danishknitdesign.com

 52. Flott staude! Ukjent for meg. Blir gjerne med i trekningen! 🙂
  Ha en fortsatt god sommer!
  Hilsen Lisa

 53. Hei..Alltid spennende med nye stauder. Den har jeg ikke sett før, og hadde passet veldig godt i mitt nye staude bedd….
  Hilsen Elin

 54. Dersom jeg ikke vinner, kjøper jeg gjerne.
  Bor på 600 moh, og må ha hardføre planter.
  Krysser fingrene.

 55. Hei. Jeg og kona melder oss på trekkingen! Skulle gjerne ha tak i et slik eksemplar, eller frø. Min kone er bitt av en gal staude..

 56. […] PS: Squash er en av de mange plantene i kjøkkenhagen som er avhengig av pollinering, feks ved at humlen flyr innom. Uten pollintarers hjelp blir det ingen frukt! Humla er veldig glad i squash, så nok en av de mange humlemagnetene som både er topp for humla og for oss 🙂 – Har du ikke vært innom bloggen på en par dager så vil jeg minne på at jeg har en utloddning over en annan humlefavoritt nå, tårnjernurt – meld deg på her! […]

 57. Å, så nydelig! Jeg blir gjerne med i trekningen. Koser meg med bloggen din hver dag!
  Ha en fortsatt fin sommer!
  Hilsen fra Sissi

 58. Heisann:) jeg ar endelig fått meg eget hus med hage, og har virkelig fått blomster dilla. Men er veldig nybegynner., så har ikke så mange stauder! Hadde blitt kjempe glad om noen kom min vei:) flott hjemmeside du har, lest å lært mye av deg 🙂 mvh linn merete

 59. Hei!
  Stadig på jakt etter tips og ideer, det kan jeg visst få på denne siden. Er ute i hagen og samler frø i dag. Gleden over hagen begynte å vokse for ca 5 år siden. Begynte med noen blomsterfrøposer. Har nå fått meg drivhus med tomater, agurker, paprika, salat. Gøy med planter som en har drevet fram selv!
  Tårnjernurten ser veldig fin ut jeg har akkurat en perfekt plass å plante den så hvis jeg er den av de heldige blir jeg glad!

  Trine

 60. Jeg vil gjerne være med i trekningen av tårnjernurt. Det ser ut til å være en kjempefin staude.Takk for inspirerende blogg, jeg er stadig inne og titter.

 61. Her er jeg igang med å finne ut hvordan den lille jordflekken vi har skal bli. En liten tårnjernurt hadde vært fint der.

 62. I min første hage forsøker jeg meg, og er ivrig , men stum leser. Sjansen til å være med i trekningen av denne herligheten kan jeg imidlertid ikke la gå fra meg…

  Krysser fingrene!

 63. Du har så fin side!! Tårnjernurt har jeg ikke hørt om før, men vil gjerne være med i trekningen.

 64. Er det stor forskjell på tårnjernurt og kattehale? De minner litt om hverandre. Er gjerne med på trekningen.

  • Jeg kan se hva som får deg til å tenke at de ligner, men det er egentlig ganske stor forskjell på de to. De har begge spir, men tårnjernurten har mange små spir (på stilk), mens kattehalen har lange spir.

   Trekning er dessverre gjort, men det blir nok en mulighet for å vinne noen planter senere i sommer/høst også.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her