Sjokoladeblomst!

Mange planter får sine navn etter blader eller blomstenes farger og utseende, men denne gangen er det faktisk duften som har bidratt til plantens navn. For dette er sjokoladekosmos, Cosmos atrosanguineus, og den lukter sjokolade. Ja, ikke akkurat overveldende da, men duften er der så absolutt.

Blomsterfargen er også litt sjokoladete, litt. Vrient å fange mørke farger riktig på bilde så bildet over er rett og slett missvisende, men det er en nesten svart blomst med innslag av dyp varm burgunder, rimelig likt bildet under.

Vakker er den iallefall, så selv uten sin sjokoladeassosiasjoner er denne vel verdt å dyrke. Og dessuten, i likhet med andre pyntekorg/cosmos så er den en humlemagnet 🙂

Planten blir 40-60 cm høy, det meste av det er blomstene som står på høye stive stilker. Den trives best i full sol. Er flerårig, men ikke vinterherdig så den må overvintres inne. Dette er første året jeg har sjokoladekosmos så har du erfaring med overvintringen så fortell gjerne!

sjokoladekosmos-2

sjokoladekosmos

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Jeg har min i frostfri garasje som ikke har særlig lys. Har gjort det i mange år, funker fint!

 2. En sådan blomma jag vill ha varje sommar! Ett år lyckades jag övervintra den svalt i matkällaren. Knölen är så liten så det går bäst i krukan med jorden kvar. Men när jag tog fram den för att driva på dog den av för mycket vatten, så det är tipset- att vattna minimalt tills den börjat växa igen. Har just haft trädgårdsvisning i 30gradig värme Puh! Är det lika varmt hos dig? Svettiga varma hälsningar Monica

  • Hei 🙂 Så fint å høre den erfaringen. Det er ofte et problem på våren at vi vanner for mye, spesielt knoller. Jeg tenker jeg skal tenke som jeg gjør med georgineknollene, de er også vare for for mye fukt på våren.

   Og javisst er her varmt! Hyggeligere temperatur i dag heldigvis 🙂 Jeg må holde meg inne på dagtid for jeg tåler ikke slik varme, men det er koselig i hagen på kvelden når temperaturen kommer ned i 25, sånn i ti-tia…

 3. Jeg har også chokoladeblomst for første gang, men synes at den er lidt sart i forhold til vanding, så jeg tror, at jeg lader min overvintre ude 🙂

 4. Hei!

  Fin blomst- nettopp kjøpt et par av de:) Han på hagesenteret her i Lillesand sa de kunne bare stå ute- tror du/dere det funker? Lite lyst til å ta de inn merker jeg;)

  • Hei Beate.
   Jeg kjenner ikke klima godt nok i Lillesand, ei heller veit jeg helt hvor grensen for sjokoladekosmos ligger, så dette kan jeg ikke synse noe på. Men om hagesenteret råder deg til å la de stå så synes jeg du skal stole på de. Men. Her er noen tips for å bedre overvintringssjangsene:
   1. store krukker er best
   2. Når høsten kommer og frosten nærmer seg, sett krukkene intill huset, helst under tak, helst ikke på sydsiden av huset. Under tak er en fordel slik at krukkene ikke står våte når de fryser, eller blir våte etter at de har fryst. Våt jord = katastrofe for overvintring. Det er dessuten en fordel ved å stå ved huset at der er det lunere. Og til sist så er det en fordel å ikke stå i solveggen på våren da vårsola er veldig hard og kan gi endel tin-frys-tin-frys opplevelser som er uheldige.

 5. Hei! Er det selve blomsten eller bladene som skal lukte sjokolade? Endelig fant jeg denne på plantasjen, men der var faktisk den eneste blomsten på hele butikken jeg ikke kjente noe som helst lukt av! Hadde jo gledet meg til det:-/ Kunne den være for ung? Hadde blomster da…

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her