Celosia, perfekt for ferietrøtte krukker!

Jeg kan tenke meg at det er mange av dere som har krukker med triste planter i nå? Denne varmen sommeren har ikke vært snill mot krukkeblomstene med mindre man har kunnet vanne daglig og mange må vel nå gjøre noen utskiftninger. Jeg kommer i løpet av en uke med en bloggpost med tips til gode krukkeplanter for august og september (som ikke inkluderer lyng for det er da fortsatt lenge til høsten..), men ville først vie en egen bloggpost til en av kandidatene:  celosia.

Jeg har sett celosia i butikken i en par år nå, men aldri dristet meg til å handle inn. Men nå synes jeg det var på tide å prøve den ut. Jeg har følgelig ikke noen egen erfaring, men har lest meg opp litt:

celosia-6

Aller først, norsk navn. Som vanlig er det litt avvik der… Jeg ser SNL oppgir fjærkam og hanekam, mens produsenten jeg har den fra kaller det Afrikans fjærblomst. Så jeg kaller den Celosia jeg 😉  Det er en sommerblomst. Tåler egentlig sol, men planten tåler ikke å tørke ut så bruk en romslig krukke slik at det er lett å holde den jevnt fuktig. Blomstene står lenge, når de visner så kniper du de vekk så setter planten nye og blomstre helt frem til frost. Blomsten er godt egnet til snitt og kan tørkes. Den er vanligest med sterk-rosa blomster, men kommer også i hvit, rød og gul. Som du kan se tydelig på bildene så finnes det to ulike blomsterformer (to ulike arter). Bladfargen varierer også noe, jeg er veldig spent på hvordan det holder seg nå på friland.

celosia-2

Burde være mulig å finne i velasorterte hagesentra og blomsterbutikker, jeg så den i fjor i alle kjedene. Mine er produsert i norge av Schrader gartneri og selges blant annet gjennom en av norges største blomstergrosister så cleosia bør etterhvert være tilgjengelig over hele landet.  Har du lyst til å så den selv så er det mulig, men du bør nok ha drivhus. Jeg ser at Jonnys selected seed har et inspirerende utvalg frø.

celosia celosia-5

– Har du erfaring med celosia? Synes du den ser stilig ut, eller blir det for «tropisk» for deg?
Og ettersom jeg nå jobber med en ny bloggpost med tips til sensommerkrukkene, har du noen favoritter du synes jeg bør ta med?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. Spennende med en slik bloggpost, om sensommerkrukkeblomster( ikke høst – og lyng!). Det eneste er at det fort kan bli dyrt å kjøpe helt nye blomster nå, som kanskje må kastes om en måned eller to.. Løsningen jeg har havnet på ( gjør forresten gjerne det samme om våren)er å kjøpe stauder i stedet, som til slutt( i slutt sept el l ?) plantes ut i bedet. Noen sorter jeg kom på i farten var høstfloks( finnes gjerne noen litt lavere sorter 40cm? som selges i store potter i august,( tror jeg, eller er det før?), eller div sorte Asters, eller hortensia( vel en busk, ? og da sorter som kan plantes i hagen etterpå ), høstbergknapp( Sedum), Arendsspir og mange flere ! Dette tipset er jo først og fremst nyttig for dem som har hage/ bed, og ikke balkong, kanskje.. Hilsen Annette

 2. Ser fram til flere anbefalinger ang krukkeblomster. Etter å ha stelt krukkene mine i hele sommer og fått de virkelig flotte, var jeg så «dum» at jeg reiste bort forrige uke. Det skulle jeg ikke gjort! (Men man må jo være litt sosial også).
  Når det i tillegg kommer kraftig regnvær ser det ikke ut til at det er annet å gjøre enn å skifte ut. Så noen tips til annet enn lyng taes imot med takk.
  Synes forøvrig Annettes ide er ganske god også!

 3. Takk for inspirasjon til å fikse krukkene. Skal ta turen innom jobb å kjøpe med meg nokre nye planter.. Me har berre dei rosa celosia, men likte godt dei kvite òg!

  Gleder meg til fleire tips til krukkene.

 4. Har nettopp kjøpt Trend Celosia for første gang. Er det flerårig plante, eller må den kastes når kulden kommer? Ser den kan stå både ute og inne, så den blir vel mest inne, tror jeg, med tanke på at den ikke skal stå i direkte solskinn. Håper du har et svar til meg. Spennende .
  PS: bor på Vestlandet.

  Mvh

  • hei, jeg tipper den er flerårig om den står skjermet, men veit faktisk ikke sikkert.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her