Gulrot som prydplante!

Det var en tilfeldighet som gjorde at jeg oppdaget dette for en par år siden, men gulrota har faktisk pene blomster! De fleste ser jo ikke disse blomstene fordi man dyrker gulrøtter for røttene sin del og drar disse opp av bakken på høsten. Men, om du lar gulrota stå over vinteren så blomstrer den, i mengder!

Som prydplante i bed har den noen mangler ettersom den i mine øyne har en litt uregjelig vekst som trenger grundig støtting, hos meg ligger de som slakt utover… Sikker fin om den står sammen med andre litt voldsomme stauder. Til snitt er den overraskende bra, både vakker og brukbart holdbar. Du kan blant annet se den i fredagens bukett.

Jeg digger slike skjermblomster, både i knopp og i utsprunget. Det er noe facinerende med de rett og slett. Og jeg er ikke alene i hagen om å like de, insektene er også begeistret. De har mye og lett tilgjengelig nektar slik at de er en skikkelig magnet for pollinerende insekt i alle mulige størrelser. Humlene virker dog ikke videre interessert, men humleblomstboka (plants for bees) påpeker at det muligens kommer av at nektaren er så lett tilgjengelig at konkurransen om blomstene er så stor at humla om den har valget heller trekker på andre blomster hvor ikke andre insekt har vært og forsynt seg allerede. 


gulrot-blomst-4

Det finnes masse ulike navnsorter av gulrot. Du kan få gulrøtter som med hvite, gule, orange og lilla røtter, og røtter i ulike fasonger. Men, du kan også få gulrøtter med alternative blomsterfarger som burgunder og lilla lilla blomster. Mine er stort sett hvite, noen er burgunder i knopp, men jeg fant en par dekorative eksempler hos Claus Dalby: Daucus carota ‘Black Knight’ og  Daucus carota ‘Dara’. Frø burde være overkommelig å få fatt i (i sesong, nå er det nok mye utsolgt). Et kjapt søk viser at Plants of Distinction har Dara, og jeg mener å ha lest at Garden Living gutta planlegger å ta inn en lilla gulrotfrø til vinteren.

gulrot-blomst

gulrot-blomst-3

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Helt nyydelige! jeg sådde black night i vinter og de grodde som bare det! i sommer når de sto i knopp ble de plutselig angrepet av noe insekter og alle hodene hang og tørket bort:-( Ble så utrolig skuffet. Nå har jeg kjøpt gulrøtter med bladene på og lurer på om jeg kan plante disse? Mvh Ellen

  2. Purre har også fine blomster. Særlig er knoppene fine, sier min kolonihagenabo Leikny som har latt et par purrer blomstre. (Skjermblomstrer dette også).

    • purreblomster har jeg ikke sett, høres spennende ut! Ellers er det faktisk masse av kjøkkenhageplantene som ar skjermblomster 🙂 Artig!

  3. Hei og takk for dette innlegget, noe lignende tror jeg gjelder for purren, men må de stå over vinteren, og hva om jeg misforsto og ennå ikke har satt dem i jorden – purrene altså?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her