Rose som bunndekker

Jeg liker å plante tett i bedene, målet er at en nesten ikke skal se jord. Det kan være veldig fint å se jord så det er ikke derfor, nei det har mer praktiske grunner. Om en sørger for at sola ikke når ned til jorden så blir det mindre frøugress – altså mindre lukejobb. Dessuten blir det mindre avdampning, dvs mindre behov for vanning. Tett beplantning er dessuten en fordel for jordas mikroliv.

Om man planter så tett så er det viktig å variere høydene på plantene noe, ellers blir det bare tett smørje hvor ingen planter egentlig får skinne. En av mange lave planter man kan bruke er rosene, for det finnes faktisk egne rosetyper som foretrekker å vokse bortover fremfor oppover (om det er plass). Jeg har to slike bunndekkende roser, og i dag viser jeg frem en av de. Håper det kan inspirere deg til å tenke anderledes omkring bunndekkere i bed!

bunndekker-rose-5

Helt flate er jo ikke bunndekkende roser, og om det ikke er plass til å vokse bortover så går den opp, men med den rette plassen og litt bruk av saksen så kan den bli riktig lekker i bedet. Mine bunndekkere er dessuten plassert slik at de henger ut over kanten på opphøyde bed, det er veldig vellykket.

bunndekker-rose-3

Rosen som er avbildet har vært med oss i mange år nå. Den ble kjøpt som en ‘Ice Meidiland’, men jeg har blitt fortalt av en rosekjenner at det nok ikke er korrekt navn. Har du tips på navn på den så blir jeg glad for det.  (oppdatert, vi har nå vendt tilbake til at dette faktisk er Ice Meidiland alikevell, beklager forvirringen).

Den er remonterende med små lys-lys rosa blomster. Mørkt bladverk med relativt små blader. Den har stått litt dumt til å mange år så det har aldri blitt mye blomster eller vekst, men i år fikk jeg endelig flyttet den en plass hvor det faktisk kom lys ned til den, og nå stortrives den og både vokser og blomstrer 🙂

bunndekker-rose

Du finner eksempler på bunndekkende roser hos Grimstad blomster, og hos Bo Grønt. Og så fant jeg en finfin tråd om bunndekkende roser på hagepraten.
Og ellers så heier jeg jo intenst på at man spør personalet på hagesenteret og gir de en mulighet til å vise frem den fagkunnskapen jeg synes de bør ha. Veldig viktig å huske på klimasoner når man velger roser, så ikke bare velg den vakreste, sjekk at den passer hos deg!

bunndekkende-rose

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Jeg synes også det var nydelig! Har til nå stort sett unngått bunndekkende roser, synes fort de kan bli litt vel blomsterrike, og ikke alltid så fine farger(fort mye rosa! Litt sukkersøtt ofte!) Men din hadde en fin sart rosahvit farge! (Skulle gjerne visst hvilken det var)vOg synes samplantingen din var fin, med mye annet grønt og litt rødt( hva er det tro?) og som du sier, ekstra fint når de får henge ned over en kant slik dine gjør- veldig vakkert!
  Hilsen Annette

  • Hei Anette 🙂
   Så hyggelig at du likte sammenplantningen, den er litt uferdig i mine øyne, men er da på vei. De rosa-røde blomstene er alunrot/heuchera, en litt lav nansort som heter ‘Milan’, du finner mer om den om du bruker søkefeltet oppe til høyre hjørne i bloggen.
   Umiddelbare naboer er mørkbladet georgine, flekklungeurt, og hjortetrøst, og så er det noen løkblomster som vokser opp gjennom den på våren (perleblomst og noen hvite tulipaner om jeg ikke husker feil). Jeg kommer nok til å finne en ekstra halvhøy å sette innimellom hjortetrøsten, noe med et nett bladverk og forsommerblomstring tenker jeg.

 2. Om den har lysegule knopper med noen rosa spetter i også, synes jeg bildene dine ligner mye på Ice Meidiland. Sjekk en gang til med rosebøkene – på google er det mange veldig ulike roser som går under dette navnet…

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her