Krysantemum – herlig i krukker nå!

En av høstens store slegere er krysantemum. En flott blomst både på bordet inne, og i krukker ute 🙂

Krysantemum kan være flerårig, men det er for kaldt i Norge til at de kan overvintre ute så dette er for de fleste en kjøp-nyt-kast plante. Kommer i omtrent alle farger med unntak av blått. Utvalget er egentlig veldig stort, krysantemum var i mange år en yndet plante i England så det har blitt kultivert frem utrolig mye ulike krysantemumer, men for det norske høst-krukke-markedet så er det de småblomstrede som rejerer. Men også de kan ha høyst ulike blomster, som du kan se av bildene her.


krysantemum-krukke-1 krysantemum-krukke-3

Krysantemum i krukker ute krever lite omtanke, men du må huske å vanne de og de blir absolutt finest om de får sol ettersom det fremmer blomstringen. Det samme gjelder om du  har de inne, husk at små potter tørker fort ut, så vann ofte og sett de vekk fra midt-på-dagen sola og panelovnen.

krysantemum-krukke-6

Jeg har ikke hatt så stort hell med krysantemum før. Det skal være en enkel plante, men de få jeg har prøvd har ikke prestert videre bra. Mygla blomster og furting i stor stil. Jeg misstenker av at det har vært dårlige planter fra starten av ettersom jeg tidligere har gått for rimligeste salgsvarer, så i år ville jeg gjerne prøve noen norskproduserte for å se om det gav bedre kvalitet og resultat. Lang historie kort, det endte med at Schrader Gartneri gav meg en par brett krysantemum i mine favorittfarger, og det er altså de dere ser her. De har stått i hagen min i to uker nå, og så langt er jeg godt fornøyd med utviklingen på de.

krysantemum-krukke-7

Her ser du krysantemumen sammen med celosia (les om celosia her). Veldig vellykket sammenplantning! Bildet her er nok to uker gammel og krukken blir bare finere og finere ettersom blomstene springer ut og fyller den.

krysantemum-slag
Det hadde vært veldig morsomt å høre hvilken av disse DU synes er finest!  Avgi stemme i boksen under, og vær med på å vise produsenten hvilken blomster de skal satse på for neste sesong 🙂

krysantemum-krukke-4

Her står krysantemumen sammen med hortensia og ett gress. Planta i fremgrunnen er forresten basilikum! Viser mer av hagens krukker litt senere i uken, her er jo mer en krysantemum naturligvis 😉

Mer om krysantemum:
Som sagt så finnes det utrolig mange flotte og høyst unike krysantemum. De er ikke så lette å få fatt i her i Norge, men klikk deg over til Garden living og la deg inspirere av deres bilder fra England. 

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Alltid en glede å se innom bloggen din.
  Har kjøpt noen krysanthemum –
  frilands som de visstnok kalles,
  står i solen, men jeg synes det tar så lang tid før de springer ut.
  Hva gjør jeg feil?
  Ellers har jeg lest meg litt opp, googlet…
  at krysanthemum er Japans nasjonalblomst, og den er høyt verdsatt der, og ellers i Østen.
  Min besta kalte de for høstroser.
  Takk for en flott blogg og facebookside.

  • Hei Åshild
   Jeg veit dessverre ikke hvorfor dine ikke vil ut. Jeg _lurer_ litt på om de kan ha vært drevet for kort før de ble satt i salg, eller at de er drevet for hardt, eller stresset i frakt. Hva med å spørre der du har kjøpt de? Kanskje de har noen i butkken som har stått en tid, så kan du se om de har sprunget ut noe mer enn dine?

   Og takk for gode ord om Moseplassen!

 2. Alltid en glede å se innom bloggen din.
  Har kjøpt noen krysanthemum –
  frilands som de visstnok kalles,
  står i solen, men jeg synes det tar så lang tid før de springer ut.
  Hva gjør jeg feil?
  Ellers har jeg lest meg litt opp, googlet…
  at krysanthemum er Japans nasjonalblomst, og den er høyt verdsatt der, og ellers i Østen.
  Min besta kalte de for høstroser.
  Takk for en flott blogg og facebookside.

 3. Eg bur på Bømlo. Her er oseanisk klima, dvs. milde vintrar. Eg har hatt ein frilandskryssantemum ute ved sørveggen i fire år. Den utviklar seg og veks stor i løpet av sommar og haust og er ni i ferd med å springa ut. M.a.o ikkje ei oktoberrose, men snarare ei novemberrose.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her