Favorittklematis: Summer snow/ ‘Paul Farges’

summer snow paul farges klematis

Klematis er en genial klatreplante for rekkverk, portaler, husvegger og murer. Mange forbinder klematis mest med litt store blå blomster, men den kommer i så mange størrelser og former av blomst, og ikke minst farger.

‘Paul Farges’, som også kalles Summer Snow er en småblomstret og villig klematis som kan vokse over store deler av landet (herdighetssone H6). Er regnet som en voksevillig klematis, blir gjerne 4-5 meter, men kan strekke seg lengre. Den tilhører beskjæringsgruppe tre, det vil si at den skal beskjæres på våren, og blomstrer så fra juli og et godt stykke ut på høsten.

paul-farges

Dette er en sånn plante jeg kan anbefale med god samvittighet, for den er relativt vanlig i salg. Så spør på ditt lokale hagesenter. Husk dog på at de kan være utsolgt, så finner du den ikke nå så prøver du igjen i mai/juni 🙂

‘Paul Farges’/ Summer Snow er veldig villig, og veldig blomsterrik. Han kan fort ta over ett helt hus om han trives. Relativt lang blomstring og et lett utrykk gjør dette til min favorittklematis, med god margin 🙂

Populær blant sommerfuglene er den også 😀
Trenger du flere grunner nå?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Ei nede i gata har en sånn en som jeg har gått å siklet på i hele sommer! Og nå ver jeg navnet 🙂 skal definitivt komme en slik inn i hagen ved neste anledning 🙂

 2. Ja, den er søt!

  Det er vel gjenblomstring, det man ser nå, eller? Eller blomstrer den først på denne tiden?(selv om den heter sommersnø!)

  Hilsen Annette

  • Dette er førsteflor. Den har småblomstret i en måned tror jeg. Denne er jo nyplantet, så da er den nok litt forsinket, men den er kjent for å blomstre på sensommer-høst.

 3. Sjarmerende små blomster da! Jeg har forsøkt med klematis etpar år,men får lissom ikke no dreis på dem! Mulig det er jeg som må LESE på lappen hvor de vil stå osv 🙂

  • Du skal plante de ekstra dypt (minst ti cm dypere enn potta), så vil de ha jevnt med fuktighet, og så misstenker jeg at de vil ha næring. Så er det stor forskjell på klematis, noen er langt villigere enn andre.

 4. Min blomstrer også nå, men hadde den i mange år før jeg fikk se blomstene.Alle sa den vokste så voldsomt, men ikke min. Den er høstblomstrende denne, men alpe- og spesielt gullklematis kommer med blomster igjen nå.

 5. Jag har också en Paul Farges som har stått och väntat länge, fast den har blommat fint i sin kruka. Småblommiga har sin egen charm! Jag tänker sätta den på österväggen som är helt i skugga på kvällen. Den kommer att lysa fint i skymningen. När jag var på världens största klematsiförädlning i estland fick jag lära mig att hellre plantera klematis i gräsmattan än vid en vägg, då de kan lida av torka vid en vägg. Men Paul blir bra vid väggen, det är så härligt när det slingrar och klättrar längs väggarna! http://gladigront.se/storblommig-klematis-for-norrland/

  • høres nydelig ut å ha den som lyspunkt på østveggen! Og javisst, klematis liker ikke å tørke, så husvegger er ofte ikke det beste, iallefall ikke nye hus med mye utstikk og god drenering.

 6. Hei, kan Summer Snow plantes sammen med for eksempel Alpina Ruby? Da ville en få blomstring fra vår til høst. Har en veranda med 2 stolper hvor vi har prøvd New Dawn, men her vi bor er det kyststrøk med mye vind og vi har fått sopp (bladene gulner og faller av). Den ene har vi klippet helt ned i år. Lurer altså på om 2 forskjellige klematis kan plantes sammen ved hver stolte (på hver side).

 7. Har nettopp denne vakre planten, Paul Farges, klatrende over smijernet på balkongen. I en stor potte. Men vil den kunne klare vinteren ute? Eller bør den tas inn i kjeller?

  • Hei, det kommer så helt ann på hvor kalde vintere du får det.
   Men, på generelt grunnlag vil jeg for det første si at planter har det best ute om de _kan_ bo ute. Og, Paul er herdig til H6, det er ganske så tøff plante mao. I krukke må man legge på litt på herdighetssone, men bor du i H5 elle mildere så går det fint (bor du i H5 så sleng helst opp noe rundt krukken som isolerer i de kaldeste periodene, feks snø).

   Dette forutsetter dog at krukken er av litt størrelse,

  • Takk for svar. Bor i Oslo sentrum, så da skal den være ganske trygg ute – i sin ganske store potte. Kan evt isolere den litt med et teppe denne første vinteren. Virkelig vokst seg stor og fin allerede.

  • Hei, det er opp til deg. Jeg beskar min hvert år, men du kan også la den gro så mye den vil, og beskjære når du synes det trengs.

 8. Hei!

  Tenk om du kan svare på mitt spørsmål,og min undring!
  Plantet en Summer snow i en fin krok (vestvendt) av torpet vårt i Värmland for to år siden. Den skulle erstatte en gammel klematis som hadde stått i årevis mn ikke ville mer. Den vokser villig og er tett og fin.

  Problemet: IKKE ÉN BLOMST! Hverken i år eller i fjor!!
  Hva galt har vi gjort ?

 9. Hei,

  Jeg har diverse klematis (ikke spør meg om hvilke) som nå har vokst seg så høye at de rett og slett brekker over kanten på det ca 2,5 meter høye armeringsnettet de klatrer i.

  Kan jeg klippe dem ned i høyde med armeringsnettet eller skal jeg bare la de være (og evt klippe dem ned senere)?

  Beklageligvis vet jeg altså ikke hva slags klematiser det er, men det er iallfall tre ulike typer.

 10. Hei Anne
  Min Paul/Farges Summer Snow har blitt veldig høy 4m ca tror jeg. Lite blomster på den i år men utrolig flora i fjord. Elsker denne clematisen. Jeg lurer på om den
  kan klippes nå i september. Eller må jeg vente til våren ?

  • Jeg tenker du kan gjøre det ettersom hva passer deg best. Du behøver jo forøvrig ikke klippe den helelr, om du ikke har lyst. Den klippingen er bare for å holde den i fornuftig størrelse, og/eller å fjerne eventuelt dødt til våren naturligvis

 11. Vil gjerne ha denne planten til å klatre i pergolaen vi skal bygge denne våren, men sittegruppe og utekjøkken. Leser hos deg at sommerfuglene liker den godt, det er jo hyggelig. Men liker biene den like godt da mon tro? Bier er jo bra, men ikke så gira på å lage et et biene elsker akkurat ved sitteplassen og utekjøkkenet

  • Jupp. Du får nok bier i den også. Jeg kan dog ikke huske om biene var veldig ivrige på den eller ikke.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her