Beinved – Verdens vakreste bær?

– Har du sett så fine bær?

Dette er bærene på vanlig beinved, kalles også spolebusk. De starter ut i en kapsel som så åpner seg opp og danner denne vakre kaskaden. Det hele ser jo mer ut som blomster enn noe annet, men bær er det, og det kan bli riktig mange av de også.

Vanlig beinved, Euonymus europaea, er en busk/flerstammet tre. Det kan bli rett høyt om det stortrives, men i norske hager tror jeg nok de holder seg godt under fem meter. De jeg har sett har en relativt spinkel og uinteressant vekst så den passer nok best sammen med andre busker, alene kan den nok bli litt kjedelig frem til høstens fest. Når det gjelder herdighet så er det  i følge Odla.nu en herdigheten på rene arten H5 og navnsorter kan være H4. (Svenske og norske herdighetssoner er omtrent like). 

beinved-2

Bildene her viser den rene arten, men det finnes også navnsorter av vanlig beinved, blant annet ‘Red Cascade’ som har mørkere kapsler og en litt mindre vekst.

Alminnelig beinved/spolebusk er giftig, hele planten, men det er jo spesielt bærene som gir en risiko. Bærene smaker beskt og gir småsvie i munnen så det er neppe av de skumleste ettersom en må være bra trassig for å få i seg farlige mengder, men ikke å anbefale i barnehager ol.

Men at bærene kan være giftige for oss mennesker bryr ikke fuglene seg det minste om, de gasser seg gjerne på de dekorative bærene, og bringer dermed liv inn i fargen 🙂 Om du også er fan av fugler i hagen, eller bærbusker, så anbefaler jeg denne listen over dekorative busker fuglene elsker.

beinved-1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Selv har jeg Sakalinbeinved (Euonymus sachalinensis) og den er vakker hele året. Fin vokseform, tidlig bladverk og store frukter.

  • Så interessant med sakalinbeinved. Jeg ser den har lignende frukter/bær som venlig beinved, men ser ut til å være litt mindre i vokseform. Takk for tips!

 2. Hei,

  Sakalinbeinved som ble nevnt her kjenner jeg også til! Jeg oppdaget et tre med så rare og morsomme»frukter» for et par år siden like oppe i veien, og spurte eieren hva det var, og det viste seg å være sakkalinbeinv! Fikk også høre at det kalles for «Dingle-Dangle-tree(el l.)- noe som jo er ganske beskrivende! Utrolig morsomt tre, og så fint at det blir virkelig dekorativt nesten først på denne tden av året, når bladene har falt av:-) Lurer på om det «bærer» litt annet hvert år – synes ikke jeg ser like mange fruker på det i år… ?

  («Fruktene» ligner egentlig veldig på de du viste på bildet ditt!)

  Hilsen Annette

  Hilsne Annette

  • Flott å høre at du også har erfaring med den, så er den notert inn på ønskelista 🙂

   Og ja, det er ikke utenkelig at den bærer i sykler. Enkelte busker ender med å ha mye og lite bær annet hvert år, fordi de rett og slett sliter seg ut på de bærrike årene. Det kan også ha sammenheng med været og med pollinering naturligvis.

 3. Ser at den som heter Körsbärsbenved på odla nu, altså euonymus planipes, jo er det samme som sakkalinbenved(Kanskje den noen ganger kalles euonyms sakalinensis, og noen ganger euonymus planipes?

  Står i alle fall om det her:

  http://www.umb.no/ipm/artikkel/manedens-plante-i-september-sakalinbeinved-euonymus-planipes

  Uansett, Beinved-slekten rommer utrolig mye fint det er jeg enig i! Vingebeinved er jo også helt fantastisk, både hva vekstform og høstfarge. men den har du skrevet om før, tror jeg 🙂

  Hilsen Annette

 4. Ser at den som heter Körsbärsbenved på odla nu, altså euonymus planipes, jo er det samme som sakkalinbenved(Kanskje den noen ganger kalles euonyms sakalinensis, og noen ganger euonymus planipes?

  Står i alle fall om det her:

  http://www.umb.no/ipm/artikkel

  Uansett, Beinved-slekten rommer utrolig mye fint det er jeg enig i! Vingebeinved er jo også helt fantastisk, både hva vekstform og høstfarge. men den har du skrevet om før, tror jeg 🙂

  Hilsen Annette

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her