Georginejobben

Jeg har georginedilla 🙂 I min godt drenerte, sneglefrie Oslo-hage så er georginer/dahlia rett og slett drømmeblomsten nå på høsten. Den blomstrer og blomstrer helt fra juli til frosten tar den, og er nydelig både i bedene og i buketter. Eneste ulempen med georginer er at knollene ikke tåler frost, og de må derfor graves opp og oppbevares inne over vinteren. Det er litt jobb, men strengt tatt så virker det nok som en langt større jobb enn det faktisk er.

Nå er jo litt lettvint for meg å hevde at det er lite jobb å grave opp georgineknollene ettersom det er mannen som gjør det 😉 Men, men, han er heldigvis enig med meg i at de er verdt innsatsen. Våre georginer blomster fortsatt, men nå anter jeg mannen spar de opp til helgen, da er det meldt flott hagevær og det er tross alt langt hyggeligere jobb å gjøre i godt vær.

Han starter med å klippe de ned. Fordi det er lettere å spa de opp når det er lengde på stilken så klipper han de til sånn ca ti cm over bakken. Så spar han røttene opp, banker av den jorda som slipper og spyler vekk resten. Så klippes stilkene ned litt til slik at de er 5-10 cm lange og knollene utover i kasser og settes i gangen. Der står de uke eller så til den jorda som eventuelt er igjen er tørr, før de legges sammen i kasser og settes opp på boden. Du kan lese detaljert beskrivelse om hvordan overvintre georgineknoller her. Det viktigeste er nettopp at du tørker de litt før du setter de vekk, for er de blaute så danner det seg fort mugg og råte.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

  1. Georginene er kjempestore. Men så er resten av hagen også overveldende i år – rosene har nye knopper og sibirvalmuene er snart klare til å springe ut igjen.

  2. Takk for fin beskrivelse. Vil Georginer som man har kjøpt som planter i potte også kunne tas vare på på denne måten?

    • I teorien så kan den det, men det avhenger av at planten har rukket å lage knoller. Mange av de en kjøper ferdig drevet i potter er dyrket frem fra stiklinger, de danner knoller i løpet av sitt første år, men det må da være optimale forhold.

  3. Som du vet synes jeg også at Georginer er helt supre planter. Nå som jeg har fått meg en (liten) hage igjen gleder jeg meg til Georginer i hagen til neste år 🙂 Tar jeg ikke helt feil tar det nok ikke lang tid før jeg er skikkelig i gang igjen med mange eksemplarer. Jeg håper bare på at loftet er et egnet sted for oppbevaring.

  4. Flere av nettbutikkene selger Dahliaknoller på salg nå. Er det mulig å få pene planter av disse? Jeg har mulighet til å la de få stå i oppvarmet drivhus til medio november.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her