Susanne med det sorte øye

Jeg er svak for klatreplanter. Det er rett og slett en fryd å få kledd vegger og trestammer og kjedelige busker med farger og liv og variasjon. Susanne med det sorte øye, thunbergia alata, er en av de vanligere sommerblomstklatrerene. Du kan så henne selv, eller kjøpe ferdige planter. Vanligest i salg som hvit eller gul-orange, men om du kjøper frø så finnes den også i noen ymse mørkere orange og røde fargetoner.

– Jeg synes Susanne er nett og vakker, hva synes du?

susanne-sorte-oye-2

susanne-sorte-oye-1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

  • Susanne med det sorte øye er flerårig, men må i såfall overvintre inne. Akkurat samme som blodbeger og assarina. (og pelargonium og georginer).

 1. Synes Susanne er alldeles fortryllende. Og det er virkelig SÅ fint med klatreplanter. Er veldig glad i Clematis, som jo finnes i et stort antall varianter. Men det er sikkert mange andre fine klatrere også. Som Susanne, f.eks.
  God helg!

 2. Jeg har også hatt Susanne i år. Hadde henne i en ampel sammen med en Ipomoea. Det var dumt for vindelen kvalte henne nesten og dessuten blomstra vindelen lite i motsetning til Susanne. Jeg skal så til neste år igjen. Hadde vært moro å prøve å overvintre en plante en gang!

 3. Precis-vad härligt när det klättrar och klänger överallt! Törnrosas kjortel prövade jag i år, jag gillar dess mustiga färger, men den ville inte klättra så bra rakt upp som jag tänkte, behöver nogmer support än jag hann med. Däremot växer kronklematisen som en djungel över väggen så fönstret är snart igenmurat av blad. Mysigt och levandE tycker jag. sKÖN HELG!

  • Nei, blodbeger (tornrosa kjortel) er nesten best nedover synes jeg. Den må ledes og lirkes for å få god fremgang, men når den først har kommet opp, og så kan få lov å kaste seg utover igjen så blir det fort fortgang i saker.
   Og herlig at din klematis er villig! Elsker når det blir gardiner 🙂

 4. En skjønn blomst og nydelige bilder. Jeg ble fasinert av spindelvevet som du fikk med på det ene bildet her! Det er mye liv i en hage.
  God søndag!

  • Veit du hva Magna, det var bare flaks! Jeg liker godt spindelvev og prøver ofte å få bilder av de, men denne gangen så jeg det ikke før etter at bildet var tatt! Synes også det ble litt ekstra stemning av det, og ederkopper er flotte hagevenner 🙂

 5. Jeg har en Susanne med det sorte øyet nå, og den skal jeg prøve å overvintre. Vi har et oppvarmet drivhus som jeg hadde en i ifjor, men den klarte seg ikke. Heldigvis fant jeg frø som jeg sådde, så derfor har jeg ei iår også. Den skal jeg overvintre inne på et kjølig rom, for i drivhuset kan det bli et par kuldegrader om jeg ikke passer på. Oliventrærne trives utmerket der da.

 6. Hei! Jeg kjøpte en slik «sort øye» I flor.. Plantet den i en 10-liters bøtte.. Det vokser som ugress, etter at jeg har bevart den i samme bøtte hele vinteren i ca 10 grader. Har tatt avleggere nå i vår og de kommmer ved relativt fuktig jord! Morsom blomst! Geir

 7. Har hatt massevis av blomster på min Susanne med det sorte øye . Men ingen av utallige vissne BLOMSTER INNEHOLDT FRØ?.. Vet du hvor jeg kan få tak i nye frø?.. mvh Gunvor

 8. Hei! Får man kjøpt planten i butikken eller må man så den? Når jeg googler finner jeg kun frø =)
  Henriette

  • Den selges som planter på steder med godt utvalg, men du må vente til nærmere juni

 9. Jeg heter Susanne og har nå sådd i potte for å ha den i vinduskarm inne! Har du en god ide for hvordan å feste den så den vokser pent?

 10. Jeg prøver i år å så denne selv og småplantene er kjempefine. Men jeg lurer på hvor mange planter man kan ha på hvor stor plass (potte), og om den egner seg i ampel eller i plantekasse fra veranda selv om den er en klatreplante

  • Hei Mia, du jeg er ikke riktig sikker, men jeg tror nok den vil kunne funke fint som hengende fremfor klatrende. Hvor mange i potten veit jeg ikke, husker ikke hvordan jeg har gjort det før

 11. Susanne planter jeg tre sammen av i stor potte . I fjor laget jeg en pyramide av pil ca 80 cm høy å plantet den som en trekant da som gikk sammen øverst altså 3-4 kvister bredt nede sammen oppe. Gikk fint selv om hun fant sin egen vei. Nemlig i skaftet på kosten som sto ved siden av 😉 I år har hun fått espalier i hvit plast opp mot en levegg.

 12. Hei Anne jeg har en Susanne og vil gjerne prøve og overvintre den. Hva må jeg gjøre før jeg setter den inn og hva må jeg passe på når den står inne i vinter?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her