Blomster som tåler frost

De fleste blomster har jo nå for lengst gitt opp, men det finnes faktisk blomster som fortsetter å blomstre også etter at frosten har slått til. Det gjelder å velge de rette plantene som tåler litt frost, men det er vel så viktig å plassere noen av plantene dine på steder i hagen hvor frosten kommer sist/er mildest, det aller beste er under takutstikk på hus.

Jeg hadde et år en rose som blomstret helt frem til jul! Rett nok så den nokså pussig ut med en enslig blomst og ingen blader, men facinerende var det jo. Roser, ringblomstrer og stemorsblomster er av de trassigeste, de som blomstrer lengst. Jeg har også hatt hell med blomstring forbi frost på på erteblomster, kjempeverbena, kryddertagetes og hagepoppelrose. I tillegg er det av og til noen av de vårblomstrende staudene som tar en reprise. Som feks juleroser og tusenfryd. Bonusblomstring kan vi like, eller hva?

– Hva har du erfaring med at fortsetter å blomstre etter forsiktig nattefrost?

rimfrost-blomster-2
Tusenfryd

rimfrost-blomster-3
Ringblomst

rimfrost-blomster-6
Kjempeverbena

rimfrost-blomster-4
Kryddertagetes

Rosen øverst er ‘Rhapsody in Blue’. Den er remonterende og pleier å blomstre lenge hos meg.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. Hos meg har nok alle blomster takket for seg nå. Snøen har lagt seg i dag og det ser riktig så vinterlig ut.
  Men den blomsten som holdt ut lengst her, var faktisk blodbeger! Av og på med frost i flere uker taklet den på strak arm.
  Det er vakkert med rim på blomstene 🙂 Ringblomsten og Tagetesen din ser så intense ut i fargen. Bokstavelig talt helt til å spise opp 🙂

  • Ja blodbeger hadde jeg jammen glemt at kan vare! Det har jeg jo selv sett flere år. Så at du selv kommenterte på egen blogg at du har fått blodbegerdilla etter å ha vært litt andi før, hehe, velkommen etter 😉

   Og ja, det er flott med rimen, det er det absolutt!

 2. Hos meg er det både roser, lavendel, kattost(også helt utrolig utholdende) og kjempeverbena i blomst! Kjempwverbenaen er virkelig morsom for den bøude seg her i sommer en gang, la seg flatt ned, emn så startet den å skyte, rett opp fra de nesten horisontale stilkene – så masse nye skudd, fortsatt:-) (Forøvrig et triks jeg har sett Claus Dalby bruker på noen av rosene sine; binde dem ned, for å slik å provosere frem masse nye skudd! Men hos meg skjedde jo dette ved en tilfeldighet:-)

  Av vårblomtrende har jeg en liten judaspenge, som nok har misforstått litt..!

  Jeg tenker at ingenting slår roser, som du også nevner, når det gjelder lengeblomstring – ja, helt til jul har jeg også hatt dem.. Litt pussig, for man tenker kanskje nesten motsatt, at roser er litt «krevende» og sarte..! Miine er til om med noen Austinroser, Falstaff og Munstead Wood, tror jeg de heter, og de står jo lunt, men likevel – utrolig!

  Hilsen Annette

  • Kattost ja! Det kan jeg tenke meg, malva har jeg ikke selv men den er jo tøff så jeg er ikke overrasket. Lavendel er ikke helt min greie, jeg lykkes aldri helt med de… nå får vi se, jeg plantet noen i en skråning med bare sandjord, kanskje det er det som skal til, litt tyning ikke denne feite fine vellvannede hagen min 😉

   Den nedbindingen til Dalby har jeg også sett, jeg har dog aldri fått prøvd det, her er ikke så mye plass i bredden gitt, hehe. Men så gøy at verbenaen din oppførte seg slik, jeg har sett andre lange stauder gjøre lignende, høstasters som min mor hadde var helt ram.

   Roser er vel litt både og tenker jeg, avhenger jo mye på art og litt på hva man måler de på. Men ja, på sin måte er de absolutt tøffe. raringene.

 3. Vet ikke om dette er rette plassen å spørre, men har sett at Moseplassen har litt alternative måter å overvintre blomster på. Min ynde står fantastisk fint fortsatt etter flere ‘snille’ frostnetter. Er det mulig å overvintre den ute på noen måte? Står nå under tak

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her