Japansk blodlønn – den tøffeste viftelønna

Japansk blodlønn, Acer palmatum ‘Atropurpureum’, kalles også vifteblodlønn og er en av de mest herdige japanske lønnene.

 • Den kan takle opp til herdighetssone H4 om den står lunt, kald vind fører til at den fryser tilbake.
 • Den trives best i sur jord
 • Japansk blodlønn foretrekker sol men kan ta litt lett skygge.
 • Liker ikke å tørke ut.
 • Som med så mange små hagetrær så vil høyden avhenge av trivsel. Jeg har sett de opp i fem meter, men det tar nok sin tid og hos de fleste vil den stoppe lenge før det. Treet tåler godt beskjæring og kan feks stammes opp eller tynnes ut.

Bladverket på japansk blodlønn starter ut med en mørk burgunder farge. På høsten lysner bladene og får denne energiske røde fargen, som virkelig lyser i sola. Jeg liker godt den mørke fargen den starter med, den er roligere og enklere å kombinere i hagen, men det er veldig gøy når høstfargene trekkes frem og busken transformeres.

vifteblodloenn-5

japansk-blodlonn

Bildene her er tatt i nabolaget. Vi er så heldige å ha flere slike flotte trær i gatene rundt her og de gjør virkelig en forskjell i gatemiljøet. Jeg har selv en patetisk liten plante i hagen, men den misstrives med fynd og klem, trolig har den ikke sur nok jord der den står. Kanskje på tide å flytte den 😉 Naboene sine er jo helt fantastiske, så de inspirerer virkelig til å gi den en sjangse, eller hva?

vifteblodloenn-3japansk-blodloenn

 

Lyst på daglige drypp med inspirasjon og tips til hagen?  Følg Moseplassen på Facebook og Instagram! 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

27 KOMMENTARER

  • Hei Dina.
   Asker kan jo være både H3 og H4 og muligens også H5.

   Om du mente japansk blodlønn og vil prøve på nytt så må den som sagt ha det lunt, og ha sur jord.
   Blodlønn (rødbladet spisslønn) mener jeg å huske er betydelig mer herdig og ikke noe avhengig av jordtypen. Om det var det du kjøpte og den ikke greide vinteren så var den vel dårlig etablert eller du har fått en dårig plante. Kjøp en frisk plante på våren og stell den godt gjennom sommeren.

 1. Hei,
  Jeg ønsker at vi plante en i vår sameie i Oslo. det er i en bakgård og det er ikke mye sol, bare 2 timer morgensol. Burde jeg bare glemme?
  Jord vet jeg ikke hva vi ha, men jeg har sett flere i område.
  Det er beskyttet fra vind.

  • Ja, den kan overleve i krukker, men den er mindre hardfør der enn om den står i bakken. Så krukken må være stor og du må være godt innenfor herdighetssonen til den, helst en herdighetssone mildere.

 2. Hei! Vil bare legge inn en kommentar ang. japansk lønn. Jeg har mange forskjellige typer, kan nevne «Orange dream», «Osakuzaki», «Garnet», «Atropurpureum». Bor på Steinkjer der det sies å være H5, men jeg tror at jeg i hagen har veldig lune soner, og at jeg har plantet trærne skjermet for østavær på vinteren og sol på ettervinteren/ våren. De berget faktisk sist vinter også, så jeg mener og tror at det som er skrevet på etikettene på plantene ikke stemmer helt!!!

 3. Hei! Jeg er den heldige eier av en nydelig blodlønn, som jeg har «arvet» etter tidligere eier av huset. Den begynner å bli så stor nå at den skygger for naboen. Kan jeg klippe den på toppene? I så fall, når er det mest gunstig å gjøre det? (og hvordan gjør jeg det)
  Hilsen hageamatør.

  • Hei, lønn tåler godt å klippes, men i stedet for å klippe toppen (som en hekk) så vil du få penere resultat om du tar ut noen grener lengre ned. Da blir det mer naturlig utseende.

   Jeg ville vent til sommer med å klippe, da slipper du frostskader og ser bedre hva du klipper i. Eventuelt klipp senvinters. Absolutt ikke klipp på våren (fra når sevjen begynner å gå til bladene er ferdig utviklet).

 4. Har en svær blodlønn i hagen – 5-6 meter, har arvet den av forrige huseier, den er nok rundt 30 år. Ønsker å opprette et blomsterbed under, og bygge opp med ca cm 30 jord rundt stammen – vil dette kunne skade lønnen?

 5. Hei! Jeg har en blodlønn i potte som har klart seg fint over vinteren. Den står lunt på verandaen og har tjukt med blader som har kommet veldig langt. Det som bekymrer meg er at bladene henger og ser slappe ut. De strutter ikke sånn som jeg kan huske den fra i fjor sommer. Jorden er fuktig så det kan ikke være at den mangler vann. Skal den kanskje være sånn i starten?

  • Jeg tenker det er fordi bladene er så unge, jeg ser det samme på en av lønnene mine her nå, ser slapp og vannmanglende ut, men er det ikke. Så jeg synes ikke du skal bekymre deg 🙂

 6. Hei! Jeg plantet en japansk viftelønn i en krukke på verandaen for et par uker siden. Jorden skal være sur, veldrenert og fuktig, men flere av bladene er gule og visne. Vil den dø helt tror du eller kan den reddes? 🙂

 7. Hei Anne, jeg har 3-4 forskjellige japanske lønntrær og busker i hagen. Har plantet dem selv for et par år siden og driver å skal plantere et par til. Jeg lurer på hva slags gjødsel jeg skal bruke på dem? Sur eller vanlig høy-pH gjødsel?

  Takk
  /Aron

 8. Hei!
  Jeg plantet en Japansk blodlønn i min hage i Alta i fjor høst. Satt den i en helling med mye grus og sand; kanskje ikke ideelt. Men den har overlevd den kalde og særdeles snørike vinteren her oppe. Kanskje var det nettopp det at vi fikk mye snø før kulda kom som gjorde at den overlevde.
  Den har begynt å springe ut, men har liksom stoppet litt opp. Burde kanskje sette den en plass med mere næringsrik jord rundt seg?

 9. Et vakkert tre. Jeg har en del av tomta som nærmest er en sump når det har regnet noen dager. Overvannet blir liggende flere dager, og man kan glemme å klippe det gresset på en god stund. Hvordan vil et slikt tre trives der? Har masse mose i plenen også så jorda er ganske sur. Tidligere stod det igjen en del røtter etter store bjørketrær i dette området. Det var først når vi fjernet de at det ble ekstra ille. Målet mitt er å få området litt mindre sumpaktig og samtidig litt flott beplantning.

 10. Hei Fikk et par greiner av blodlønn fra en på facebook,men det ser ikke ut som den kommer.
  Er det slik man setter avleggere for å få til et tre ?

 11. Hei Anne
  Vi kjøpte en liten japansk viftelønn ( blodgood) i våres, som stortrives på terrassen i krukke.
  Vokst og fått lange fine greiner i løpet av sommeren. Det vi lurer på er om vi kan flytte den inn i stuen?
  Vi bor på Fornebu og er redd den ikke vil tåle vinteren. Hva tenker du er best?

  • Den vil helt klart ha det bedre ute enn på stua. Kan du flytte den intill vegg så det er lunt og ikke regner så mye oppi krukka så er det fordelaktig. Jeg har lønn i krukker her hos meg på frogner, om det ikek blåser for mye hos deg så har du samme forhold og lønna greier seg fint.

 12. Hei!
  Er det mulig å vite hvor bildene er fra? Hadde vært utrolig kult å spørre eierne om å få kunne ta noen frø fra treet i høst eller neste år

  • Jeg husker ikke mer presist enn at det var sør for veien Munkerudåsen på Nordstrand (så mao mellom munkerudåsen og bekken, og så noe øst og vest. Men du kan igrunnen kjøre hagelangs hvorsomhelst i Oslo, det er er ikke et skjeldent tre. Dog veldig skeptisk til at de lager spiredyktige frø og at de om de spirer blir som mora.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her