Hvordan spire spirer

Jeg bruker tre ulike metoder når jeg spirer spirer. Hvilken metoder jeg bruker avhenger av hvilken frø jeg skal spire, og hva jeg skal bruke de til.

Metodene:
1. Spire med glass. Hele planten spises, med rot og frø og skudd.
2. Spire på brett (eller bomull). I utgangspunktet bare stilk og blad spises, en dyrker på vann.
3. Spire i jord. Kun stilk og blad spises, en dyrker på jord.

Hvor kjøpe spire-frø? Jeg har laget en egen oversikt over spirefrøbutikker, den finner du her.

Hygiene: Når du spirer så er det superviktig at du har god hygiene! Det våte varme miljøet i et spireglass er drømmebolig for bakterier så ikke slipp de til.  Så, vask hendene, unngå å ta på spirene/vannet og bruk rent vann. Og bruk frø ment for spiring, med mindre du dyrker i jord. Spirefrøene er nemlig mer hygienisk produsert.

Slik spirer du med de ulike metodene: 

spire-glass

1. Hvordan spire med glass:

Du trenger ett spireglass. Slike får du kjøpt på hagesenter og i spire-frø-butikkene, eller du kan lage ett selv. Lager du det selv så trenger du ett syltetøyglass, et tynt bomullsstoff som vannet vil renne gjennom (og som er helt rent, dvs nyvasket på 90 grader), og en strikk. Det kan være vanskelig å finne et skikkelig godt stoff som villig slipper vann gjennom, det og en innebygget drenering gjør at kjøpeløsningene er enklere å bruke. Om du lurer, jeg har hatt best resultat med veldig godt slitte kjøkkenhåndkler eller bomullsgas.

Legg spirene i vann i ett halvt døgn og hell så vannet av. Du skal nå 2-3 ganger om dagen helle rent kaldt vann i glasset, og så la vannet renne helt av igjen. Viktig at spirene ikke blir stående i vann. Glasset kan stå på kjøkkenbenken mellom vanningen. Når spirene har vokst passe masse så spiser du de direkte, eller oppbevarer de i kjølskapet.

Hvilken frø spires på glass: Jeg spirer alltid alfa-alfa slik. Og om jeg vil ha planter med litt store frø hvor jeg ønsker å spise frøet (feks erter, bønner, bukkehornkløver ol).  Spiremikser er også ofte best å spire slik. Du kan og spire for eksempel reddik, kløver, sennep og brokoli i glass, men personlig foretrekker jeg å spire de på brett.

Eksempler på hvor du kan kjøpe glass-løsninger: Plastkopp hos Sana Bona, klar plastboks hos Garden Living, spireglass fra Bodum

Her kan du se en liten videosnutt av spiring i hjemmelaget glass

.

spire-brett

2. Hvordan spire på brett:

Du trenger et spirebrett/spireboks. Det finnes ulike løsninger på dette, de beste er designet slik at frøene ligger i riller i et ventilert miljø. Mao: jeg synes spireboksene er bedre enn det åpne spirebrettet. Har du allerede kjøpt et åpent brett så kan du gjøre det bedre ved å sette brettet inn i en plastpose med luftehull.

Du spirer ved å først legge frøene i vann ett halvt døgn. Hell vann og spirer ut på brettet, og flytt frøene utover med en skje. Hell litt vann over brettet/boksen to til tre ganger pr dag. Når planten har vokst passe masse så kan du høste. Det gjør du enten ved å dra hele saken opp og spise med røtter, eller klippe over stilkene med en ren saks.

Hvilken frø spires på brett: Jeg spirer reddik, brokoli, kløver, sennep, ruccola, purre, karse og løk slik.

Eksempler på hvor du kan kjøpe brett/boks løsninger: Boks hos Solhatt, boks hos Sana Bona, terrakottaboks hos Sana Bona. (Brettet på bildet var tidligere å få kjøpt på hagesentra, kjøp heller en boks)

.

spire-jord

3. Hvordan spire på jord:

Dersom du bare ønsker å spise bladverket og dyrker litt store planter så er det ofte enkelt og greit å bruke jord. Nå er vi strengt tatt langt over på mikro-greens/babyplanter, men det kalles ofte spirer lell. Du trenger helt vanlig jord og en eller annen potte eller druebeger ol.

Legg frøene i vann i ett halvt døgn, hell av vannet og plant de ganske tett i jord. Ca en til to ganger høyden av frøen med jord over seg. Vann og sett varmt og lyst. Pass på at frøene og etterhvert småplantene har jevnt med vann, og høst med saks eller ved å knipe over stilkene når du synes de er modne.

Hvilken frø spires på jord: Jeg bruker denne metoden for å spire erteskudd, det har jeg skrevet utførende om her. Den er også fin for å dyrke linser og solsikker.

.

Lykke til, håper det smaker!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  1. Hei!
    Spennende å lese om alle gode råd ifm spiring. Gleder meg til å ta fatt på nytt uteareal,balkong og der jeg har plass til å se nytte-vekster vokse frem….
    -:)M

  2. Heisan! Vi ønsker å få noe til å spire i et vanlig syltetøyglass i barnehagen. Ikke nødvendigvis for å spise, men for å se det vokse frem, skjer noe, det blir grønt, det vokser!

    TIPS!?!?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her