Slik sår og dyrker du chilli

Første frø ut  i kjøkkenhagesesongen er chilli! Chilli er ikke av de enkleste grønnsaksplantene, men har du tilleggsbelysning nå på vinteren og en varm og lun plass for de å bo til sommeren så er de absolutt verdt å prøve også for en førstegangsdyrker. Velg deg noen spennende frø og by både deg selv og venner på unike smaksopplevelser. For her er det mye ulikt å velge mellom, sorter du aldri vil finne i en butikk 🙂
.

For å for å dyrke chilli trenger du:


– Frø. Det finnes mange ulike typer chilli med variasjoner i smak, farger, størrelser og sterkhetsgrad. Og det er også litt forskjell på hvor mye varme og sol de ulike sortene trenger for å utvikle frukt (kultiveringstid). Du finner en liste med gode butikker under.
– Jord, potter og næring. Helt vanlige greier, ikke noe spesialutstyr nødvendig.
– Tilleggsbelysning inne. Ettersom frøene skal såås nå i februar så er det helt nødvendig med tilleggsbelysning. Det er ikke nok med bare en solrik vinduskarm. Jeg har skrevet litt om belysning her, og andre tips for å dyrke i vintermånedene.
– Vokseplass ute: Skal du lykkes med chilli så trenger de sol og varme. Det er best med drivhus, men det går også fint å dyrke utenfor drivhus om du kan tilby planten masse sol og en lun og varm vokseplass. Chilli kan godt dyrkes i krukker på balkong og terrasse.

chilli-dyrke-2
.

Her finner du godt utvalg av chilli-frø:

* Fuglebjerggard, Camilla Plums nettbutikk, Danmark. Ser ut til å ha størst utvalg.
* Gardenliving. Norsk frø, plante og utstyrsbutikk med et fint utvalg chillifrø.
* Impecta. Stor svensk frø-butikk
* Runåbergs frøer. Svensk frøbutikk med stor utvalg av økologiske frø.
Du finner også frø på hagesenteret, eller du kan så frø fra chilli du kjøper i butikken om den er moden. Husk. Du trenger ikke så alle frøene i en pakke! Spar resten til neste år, eller bytt med venner.

 

Jeg sår disse:

(Alle er fra bloggen Chilligleder. Dette innlegget du leser nå er fra 2015, Elisabeth selger dessverre ikke frø i 2016 men bloggen er god lell)

* Aji Habanero. Gul/orange sterk chilli
* Cheyenne. Gule sterke chilli
* Czechoslovakian Black. Milde svarte chilli
* Filius blue. Små medium sterke røde frukter, dekorativ plante.
* Mini chocolate bell. Små mørke frukter
* Sarga scereznye. gule frukter, mellom-mild.
Alle disse er antatt å ha relativt kort kultiveringstid og dermed være egnet for frilandsdyrkning (utenfor drivhus).

 

chilli-dyrke
 I 2014 hadde jeg chilli i en gammel vaskebalje på terrassen. Stor suksess!
.

Hvordan så chilli og dyrke frem småplanten:

1. Fyll en potte med jord. Såjord er best, men vanlig plantejord funker bra det også. Små potter er å foretrekke fremfor store.

2. Legg ett eller to frø i hver potte med litt avstand. Dryss ett tynt lag jord over (nok til å dekke frøene).

3. Dytt jorden lett sammen med fingrene, eller bunnen på en annen potte.

4. Stikk ned en merkepinne. Du vil ikke tro hvor lett det er å glemme hva du har sådd!

5. Sett potten på ett brett med vann og la den stå der til jorda er gjennomvåt. (Du kan også vanne ovenfra, men da vasker du fort ut frøene).

6. Sett potten i et varmt rom, gjerne på varmekabler. Sett de gjerne inn i et lite minidrivhus eller sett en plastpose over potten, det gjør det lettere å holde det passe fuktig. Det trenger ikke være lys i rommet.

7. Så følger du med, venter og lurer. Det tar minst en uke før du ser spirer, og kan ta opp til tre. Men, så en dag ser du en liten grønn spire – og jubler høyt! Nå trenger den lille fyren lys, så nå skal han flyttes til et sted med mye lys, og temperatur rundt 18 grader, eller varmere.  Husk, jo varmere det er jo mer lys trenger plantene. Har du sådd to i en potte og begge har spirt så må du myrde den svakeste av de to (eller vente litt og prikle de fra hverandre).

8. Gratulerer, du har nå en liten miniplante! Han trenger masse lys og litt vann av og til. Vann helst på brettet, det er alltid best for planter å vannes nedenfra. Og ikke gå bananas med vanningen, det er om å gjøre å finne en balanse hvor den er jevnt fuktig, men ikke står våt, det er jo ikke en fisk dette. Etter to uker kan du begynne å gjødsle med svak flytende næring. Når røttene begynner å vokse ut av potten så er det på tide å potte den opp i en litt større potte, da bruker du vanlig plantejord.

9. Fortsett å stelle planten inne til det er jevnt varmt ute. Trolig må du potte den opp i en større potte en gang til før det er på tide å flytte den ut. Chilli hater å bli kald så den bør ikke ut før det er jevnt rundt 15 grader, så mao juni! Ute skal den stå i så mye sol og varme som du kan tilby, og ha jevnt med vann og næring. Jeg skal fortelle mer om stellet av chilliplanten når vi kommer inn på våren.

Kort videosnutt som viser hvordan så chilli:

Dagens sådd er faktisk en valentingave til ektemannen 🙂 Han digger chilli!

Har du tips til spennende chilli-sorter? Enten noen med kort kultiveringstid, eller noen som har god smak eller andre spennende egenskaper, eller kanskje du har tips om en god butikk? Fortell i kommentarfeltet!

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Ser fram til å følgje med på korleis det går hjå deg 🙂
  Har forsøkt å så tidleg nokon år, men grunna at eg ikkje har hatt ekstra lys, har forsøka stranda.
  Sitter og klør meg litt i hovudet korleis eg kan få til ekstralys på ein funksjonsabel plass i huset.Grei link om planterom 🙂
  Mvh Silje

  • Så fint om jeg kan sette deg på gode ideer! Og om ikke du ender med ekstralys i år så er det jo mye annet man kan dyrke som såås senere, og så kan en jo kjøpe ferdige chilliplanter i butikk til våren.

 2. Fint med denne kjøkkenhageskolen din! Noen tanker om chili som jeg har fått til i sone 2-3 i drivhus….Prøv Habanero Dulce. Den dufter habanero men er nesten søt som en paprika. Grovbrød, ost og pynt med Habanero Dulce..og Blue Christmas. Den har litt blålige blader og har lilla frukter som modner i oransje..god i chutney…og Black Piquin….middels sterk som får svarte frukter som modner til røde…og da kan du klemme ut innholdet som fra en kaviartube. Godt i gryteretter

 3. Jeg har sådd paprika. De skal ha samme behandling som chili, eller…? Gleder meg til å så mer! Fint med kurs.

  • Ja jeg tror i prinsippet det, det er vel egentlig samme planten sånn om trent, men har ingen erfaring/kunnskap om paprikadyrkning.

 4. Hei og takk for interessant innlegg om Chili
  Eg overtok ein liten krabat på ca 10-15 cm av min nevø i slutten av januar i år. Den vart sådd ifjor vår i ei avskoren melkekartong og stod eigentleg berre og hangla. Eg planta den om i ei større potte med blomsterjord og satte Mr. Chilly i vinduet. Den har fortsatt å miste dei nederste bladene samtidig som den har danna blomsterskudd i toppen. Syns det virka litt tidleg.. Har den fått vekstsjokk grunna manglende rammevilkår..? Skal eg fjerne blomsteremna no og la den få konsentrere seg om vekst først? På forhånd takk for svar! Gleder meg til å lese videre Mvh Silje

 5. Hei, sådd noen ulike cillifrø i små plastpotter i et minidrivhus. Stått en uke, så varmt og sollyst som mulig i vinduskarmen på dagen og under spotlights ellers. Såjorda er fuktig og står under plastlokket som fulgte med minidrivhuset. Men, skal jeg løfte av lokket til tider for å lufte litt ? eller skal pottene stå konstant under lokk til det begynner å spire ? Hilsen supergira chillidyrkendehobbygartner :-))))

  • Det bør nok luftes litt ja. En liten glipe minimum, mange lokk har en lufting i topp eller du kan sette den ikke-helt-tett-på. Om det dugger mye så bør det luftes noe mer.

   Lykke til!

 6. Hei Anne! I år er jeg 50. I år fikk jeg endelig hage! #pausegaarden
  Har lest mye på Moseplassen og hatt bratt læringskurve. Når det sprer er det lykkefølelse og ren magi.
  Jeg har dyrka frem chilli. Et par av de du anbefaler er også med. Det er så gøy! Den vakreste av dem er Black pearl. Liten busk men den gjør mye av seg og harrukelig med blomster og frukt.Anbefales! Tar du frø fra fruktene du får og planter igjen i januar? Eller er det best å kjøpe nye frø? Det er jo gøy hvis jeg kan samle frø fra egen «høsting».
  Nå blomstrer mine første erteblomster. Og storstjerneskjermen er så magisk i kveldslyset. Alt godt til deg og takk for at du inspirerer og gir hageglede til meg som er så fersk i faget.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips