Judaspenge som en del av hagens DNA

Et smart grep for å skape en harmonisk hage er å bruke samme planten flere steder. Det kan høres kjedelig ut, men er det gjort med teft og den rette planten så er det et godt grep for å få bedene til å henge sammen og det hele til å fremstå som både gjennomtenkt og tilfeldig på en gang.

I Barnsley house bruker de blant annet judaspenge på denne måten. Den dukket opp i små og store grupper i alle bedene i en del av hagen. På grunn av blomstenes fasong og fargespill og hvordan den ble spilt opp mot de andre plantene så opplevde jeg det som en stor berikelse, og jeg fikk mildt sagt lyst på mine egne. Du kan se den i bruk i de to foregående innleggene fra Barnsley house: Her og her, og flere følger senere i uken.

Judaspenge, Lunaria annua, er toårig plante. Du sår den på vår/forsommer ett år, så blomstrer den på våren året etter (april-mai, samtidig som tulipaner). Blomstrer med hvite eller lilla blomster, og får noen kjempefine frøstender som ser ut som penger (derav navnet judaspenge). Judaspenge heter forøvrig honesty på engelsk, og den heter judaspeng på dansk og silverpenning på svensk.

dagfiol-2

dagfiol-1

Dagfiol:
PS: Judaspenge ligner mye på dagfiol, så mye at jeg når jeg først la ut denne posten feilidentifiserte planten. Heldigvis gjorde en oppmerksom leser meg klar over dette, og jeg har derfor endret bloggposten slik at jeg nå beskriver korrekt plante

dagfiol-4

Som sagt, flere bilder fra den fine hagen rundt Barnsley House her og her 🙂

dagfiol-bed-1

– Har du dagfiol eller judaspeng i hagen? Del gjerne erfaring! Jeg skal nok ha meg det, blir bare litt lenge å vente på blomstringen…

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Så söt den är! Skulle gärna ha den i trädgården. Jag har försökt att plantera sjok av samma växt på olika platser i trädgården, men det är svårt för det finns så mycket fint man vill ha, och jag börjar få ont om plats:)
  På svenska heter den Trädgårdsnattviol.
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Tusen takk for navnkorigering Maria! Da har jeg rettet teksten 🙂
   Og ja, nei, jeg får ikke til det der med å bruke samme planten mange steder jeg heller… hehe, ekke plass! Men jeg prøver, stadig 😉

 2. Her i hagen var dette ein av få planter som hadde overlevd åresvis med forsømmelse då me overtok for sju år sidan. Den sår seg sjølv frå år til år og eg er veldig glad i den. Gir farge tidlig på sommaren før mange av staudene har begynt å blomstre og duftar fantastisk. Fin til snitt er den også. Men eg har berre dei lyselilla, dei mørke på bildene her var jo superfine! Den kvite er også vakker. Til sommaren flyttar me til ny hage, då trur eg eg må skaffe tilveie ein frøblanding.

  • Høres koselig ut med arveplante fra gamledager 🙂 Kjekt at den steller seg selv, og glad for å høre at den kommer tidlig her i Norge også!

 3. Hei igjen:-)

  Åh, den har jeg masse av! Og den har jeg faktisk lært av Claus Dalbys hagevideoer! Like etter at jeg så den hos ham, og etter å ha studert den litt ekstra på nettet, oppdaget jeg den faktisk i en grøftekant like ved her jeg bor(Slemdal). (Antagelig nederst i del av tidligere hage..) Jeg må tilstå atj eg stoppet bilen og dro opp et par stykker..(Det var mange igjen, altså..) SIdne har den bzre spredd seg hagen, dukker opp både her og der.. Og, ja, det stemmer den blomsterer tidlig, like etter tulipaner, som betyr samtidig med allium(Purple Senasation) – en perfekt samplanting – illa lette blonder rundt store lilla kuler!(Og så lært av C. D.)
  Jeg må da også nevne en annen – Judaspenge – den ligner jo veldig(men er vel noe lavere, og dufter nok ikke), men blomster noe tidligere, samtidig som tulipaner, en annen flott samplanting! )(Og den har jeg også bare funnet på en brakktomt her nede, og gravet opp et par av..)

  Siden har jeg oppdaget den både her og der i nærheten, i flere grøftekanter, og hos en venn av meg, veldig typisk i gamle hager, eller i grøftekanter/nederst i hager – den sprer seg som ugress, ser jeg her hos meg, også)! Men de er lette å dra opp, kan nærmest vokse i sand, virker det som,

  Jeg har kanskje ikke nøyaktig den fargen du viser, litt mere blålilla, og så den nesten hvite.
  (Men Judaspengen jeg har likner veldig på den fargen du viser)

  Du får bare si fra hvis du vil ha noen av meg, så får du blomster i år:- Hvis ikke finner du den helt sikkert noen ute på Nordstrand, hvis du ser etter den sånn i begynnelsen av juni omtrent!

  (Og den er ikke vanskelig å bruke den mange steder i hagen – det klarer den helt på egenhånd 🙂

  Hilsen Annette

 4. Hei igjen,

  Faktisk så lurer jeg nå litt på om blomsten du viser på bildene faktisk kan være en Judaspenge(Lunaria Annua), og ikke dagfiol(Hesperis Matrionalis) ? Jeg er litt i tvil, de likner som som sagt veldig. Men hvis man ser på bladene, tror judaspenge har mer hjerteformede, mens dagfiol har mere lansett(eller i alle fall lengere) blader…? Og kanskje kan det også stemme(med bildene dine) med at de blomstrer tidligere, samtidig med tulipaner..? Og muligens også fargen(mere rødfilolett..?) Men jeg er ikke sikker, altså, er ikke spesialist..

  De er uansett veldig fine begge to 🙂
  (Hvis man så den om høsten ville det jo være lett å finne ut av; judaspenger får frø innkapslet i slike sølv»penger»:-)

  Hilsen Annette

  • hm. interessant! Jeg er i gang med å google for å se om jeg kan finne en kilde som sier noe om hva det kan være. Det er jo en kjent hage, og planten var virkelig gjennomgående brukt

 5. Man kan f eks søke på Lunaria Annua hos Claus Dalby.(Han nevner bl a en ekstra blå sort som heter Corfu Blue, og det kom jeg på nå, jeg fikk bestilt frø til den hos den engelske damen med akeleiene(som jeg har nevnt for deg før(Touchwoodplants..)
  men som sagt, jeg fant også Judaspenge like her nede i en grøftekant, og har også planter av den:-)(regner jeg med, må jo se hva som dukker opp til våren, men plantenen fikk i alle fall masse sølvpenger i høst, men er jo toårige, da..)

  Hilsen Annette

 6. Du får opp flere treff hos Claus Dalby hvis du søker på Judaspenge(og ikke det latinske Lunaria Annua)

  Judaspenge brukes nok veldig likt som dagfiol, er veldig kjent i engelske hager, og brukes masse i samplantinger, bare at den blomster like før, 🙂

 7. Ja, ser det nå, det var artig! Jeg tror ikke det er første gang man tar feil av de tok plantene- som sagt, så like at det er litt utrolig! (Men samtidg noen forskjeller!)

  Jeg har som sagt blitt forelsket i begge, de er så helt utrolig nydelige sammen med blomsterløk, og de blomstrer jo så tidlig i forhold til andre blomster! Og morsomt at de bare kommer og kommer av seg selv, og att man kan finne de rundt i grøftekantene-slike blomsterkatter! Hos meg blir de behandlet som de fineste prydblomster, mitt i staude(og løk) bedet!

  Også typisk med de mørke stilkene, oppdaget jeg også nå, veldig vakkert sammen emd lilla blomster :-

  Hilsen Annette

 8. Jeg må også rette meg selv litt : ser nå hos Claus Dalby at den sorten Judaspenge som heter Corfu Blue, faktisk er en staude(!), og ikke tooårig, slik jeg sa – og det kan jo også være litt interessant:-)

  Hilsen Annette

 9. Hei Anne
  Jeg har både den hvite og den lilla Judaspenge. Jeg kan sende deg noen planter hvis du vil ha blomster i år, og du kan også få frø. Det er bare til å si fra. En ting som også er fint med planten er at den holder seg grønn og pen hele sesongen.
  Mvh
  Unni

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her