Britiske hagedesigneren Rosemary Verey vidunderlige hage

En av de hagene som virkelig imponerte meg når jeg var i England fjor vår var hagen rundt Barnsley House, Rosemary Verey hjem. Det drives nå som hotell og spisested og har ikke egentlig åpent for ren hagevandring, meeen, om man spiser feks lunsj så er man hjertlig velkommen til å nyte hagen i lange drag! Barnsley House ligger i Cotswold, dvs syd-vest i England, en virkelig sjarmerende del av England.

Rosemary Verey var på 80 og 90 tallet en av Englands ledende hagedesignere og hagebokforfattere. Hun begynte å jobbe på hagen rundt Barnsley house på 50-tallet og den er hennes mest kjente verk. De fleste av de kjente engelske hagene hører til store herregårder. Barnsley house er stort, men ingen herregård, og det hele blir dermed i en skala som er mer relevant for oss vanlige villaeiere. Dette var forresten noe Vervey var kjent for å gjøre godt, krympe herregårdshageelement på en slik måte at de kunne fungere i en privathage uten å miste sin sjarme og wow-faktor.

Verey gav ut  13 hagebøker, og noen av hennes mest kjente er:
The garden in winter
The Englishwomans garden
Rosmemary Vereys garden plans

barnsley-house-9

barnsley-house-8

Vereys brukte en forsiktig hagepalett, med litt duse «engelske» farger og et virkelig godt øye for sammenplantning hvor alt synger sammen og avløser hverandre over tid slik at bedet er like fint gjennom hele sesongen. Hun benyttet seg dessuten i stor grad av fasongklippede vintergrønne vekster, og hadde tydeligvis også en stor interesse for nyanser av grønt.

barnsley-house--3
Jonsokkoll

barnsley-house--1
Påskelilje/pinselilje

barnsley-house-magnolia-1
Magnolia

En annen hage i denne skalaen er Great Dixter, som jeg besøkte på samme tur, klikk deg gjerne over i den posten for mer vårinspirasjon fra en annen av mine favoritter!

barnsley-house-12

Jeg fotograferte rekordmye i denne hagen. For å gi hagen luft og at det ikke skal bli for forvirrende så bryter jeg det opp i en serie bloggposte. Så om du ble sjarmert, klikk her og se flere innlegg fra Vereys vidunderlige hage!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Du, og du, så fantastisk! Akkurat som man drønmmer om – erkeengelsk, og såå sjarmerende!

  Dit MÅ jeg! Gleder meg veldig til å se mere:-)

  Hilsen Annette

 2. Og det skulle ikke forundre med om den påskelijen du viser, er den som heter Avalon? Den har jeg nemlig merket meg, tror den er ganske ny(?), veldig myk/blek gul, med lys midte! (Den plantet jeg masse av i høst, så gleder meg sånn til de titter opp av jorden!)

  Hilsen Annette

 3. Umådelig smuk have, måske skal den på min liste til næste gang jeg besøger haver i England. Glæder mig allerede til flere billeder derfra, kh Margit

 4. Dette var bare aldeles nydelig-jeg er totalt «engelskfrelst»- bedre kan det ikke bli på foto!

  • så bra! Ja, dette er jo en hage som er skapt for å fotografere, helt bokstavelig talt. Damen var jo hagebokforfatter..

 5. Oh I do miss my English gardens! Huge deep borders and mature magnolias *sigh*.

  It does make our occasional trips back ‘home’ even more enjoyable, but I don’t miss all that work and I wouldn’t swap my ‘open to the neighbour’ borders here in Norway for anything now!

  Might even get back to the Chelsea Garden Show one of these years!
  Thanks for the memories Anne :_)

  • I would love to have the ability to have closed borders like you do in England, but for sure, the openness has its advantages.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her