Om juleroser i hagen:

Juleroser er en av vårens beste stauder. Blomstrer tidlig, takler variabelt vær, er vidunderlig vakker, og er relativt villig og grei når den står i hagen. Herdig nok til at den kan stå i hager i H5, og det er ganske mange hager skal jeg si!

helleborus-hagen-7

Kort om juleroser:
I Norge kaller vi Helleborus niger og Helleborus orientalis og hybridene deres for juleroser. Det er et svært missvisende navn for det er kun på det sørlige sørland man får julerosene i blomst til jul ettersom de fleste andre av oss har snø og frost i hagen da. For de av oss som har vinter så opplever vi blomstringen relativt raskt etter at snøen har gått og bakken har begynt å tine. Niger (den vanlige hvite) blomstrer vanligvis først, og så kommer hybridene i gang noe senere. Men jeg har også en par hybrider som pleier å komme før niger, så det kan variere.

I Danmark kaller de forresten orientalisen og hybridene for påskeklokker. Jeg ser ingen grunn til å ta over det navnet, blir bare forvirrende.

helleborus-hagen-11

Hvordan dyrke juleroser:
Helleborus niger og orientalis og hybrider av disse er herdige til H5 (om herdighetssoner), så dette er en blomst mange kan ha

Juleroser krever lite stell når de bor i hagen (i motsetning til om man prøver å ha de som potteplante). De kan stå i både sol, halvskygge og skygge, men jeg tror det mest anbefalte er sol-halvskygge. De vil ha godt drenert vanlig jord. Spesielt sensitive for våt vinterjord så de vil ikke trives i leire. Og jeg ser at de som sto ett sted i hagen hvor jeg vanner veldig mye ikke synes livet var så gøy som de som sto mer normalt til.

helleborus-hagen-12

Juleroser liker ikke å bli rufset i røttene, så dette er ikke en plante du skal grave opp og flytte rundt på hvert år. Og den er ikke så glad i å bli delt, visstnok.

Du kan så helleborus, men frøene må være helt ferske, så det fungerer ikke å kjøpe frø med mindre du handler med en spesialist som spesialpakker frøene. Men er frøene helt ferske så spirer de fint, det enkleste er å la den få så seg selv og spire på stedet. Jeg får masse helleborusbarn under mine planter.  Det tar minst tre år fra de er sådd til de blomstrer, og noen flere år før det blir en plante av noe størrelse.

helleborus-hagen

Hvor kjøpe juleroser:
Bare frem til for noen få år siden så var juleroser noe veldig sært. Nå har de blitt vanlige til jul i butikkene og flere og flere butikker forstår også at de skal ta de inn i sortemenet nå på våren. Du kan spørre på ditt lokale hagesenter eller blomsterbutikk om de har eller har lyst til å ta inn. Bor du nær Lier så kan du svinge innom Blomste-Svein, han har endel. De er også å få ved å handle på nett, Garden living har et lite utvalg, søk på helleborus så får du de opp.

De fleste av mine helleborus er kjøpt av Gartneriet Spiren. De holder til i Danmark og har de siste årene hatt stand på Hagemessen. Marianne driver frem julerosene sine selv fra før så hun har et imponerende utvalg blomsterformer, alle høyst unike navnløse hybrider.

helleborus-hagen-10

helleborus-hagen-3

helleborus-hagen-9

helleborus-hagen-2

helleborus-hagen-6

helleborus-hagen-5

Denne rett over er alltid hagens første, før selv niger som den deler bed med. Merkelig, men sånn er det i hageverdenen, blomster kan jo ikke lese så det er ikke alltid de forholder seg til normen 😉

– Er du bitt av helleborusbasillen?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. I 2015 får jeg inn ca. 10.000 Juleroser, som plugg. 2.000 av de er Orientalis hybrider. De øvrige er Niger, Foetidus, Argutifolius, Sternii. Har også mange i blomst nå, klare for salg.

 2. Ja, se her ja! Jeg elsker disse plantene, og jeg hadde min første import fra Spiren allerede i 2007 🙂 Med sunnhet sertifikater og det hele. Mye enklere å kjøpe de på messen 🙂

  Nydelige bilder!

  Klem

 3. Jepp, har også helt dilla på disse, de er så vakre! Og ikke minst at de blomstrer så tidlig og lenge. Kjøpte mine første 3 stk for tre år siden på Hagemessen av Gartneriet Spiren. Det samme gjorde jeg i fjor, og blir nok noen i år også 😉 De har frøsådd seg her i hagen, så venter i spenning på hvordan de kommer til å bli. Går ut i fra humla har hjulpet til med å krysse dem. Siden spirene bare er to år gamle må jeg vente litt til… 🙂

 4. Ja, nå har jeg også blitt bitt av helleborus-basillen! Jeg har vært litt avventende(selv om jeg nok har skjønt at det har vært noe jeg ikke har forstått/fått med meg..!) Jeg har alltid syntes at hver enkelt blomst har vært vakker, men selve planten, derimot, har jeg bedømt som litt spinkel, halvvissen, glissen osv… (Og jeg er veldig opptatt av hele plantens vekstform, ikke bare blomstene…)

  Men, to juler har jeg tatt vare på juleroser jeg har kjøpt, og oppbevart dem i en kjølig gang til våren, og deretter plantet dem ut i en skråning. Og nå har jeg oppdaget dem, de blomstrer som bare det der nede! Det er jo helt rørende! Også er de jo så tidlige – det er jo det aller mest fantstiske med dem! Det er jo ingen andre andre stauder nesten, kun løkblomster på denne tiden. Også har det vært mye fokus på dem, da, hos deg, og hos andre(bl a Claus Dalby) 🙂 Jeg sendte faktisk nettopp en mail til gartneriet Spiren for å høre om de var så utsolgt for planter allerede som det ser ut på nettet(eller, om hun hadde et eget lite lager for salg på messen i Norge:-) – venter på svar…!) Jeg har også bestilt noen flotte fra Gardenliving(selv om de jo ikke vil blomstre før neste år..)
  Nå synes også jeg de er fantastiske, og jeg liker så godt de litt avdempede fargene i lys eller mørk gammelrosa, eller hvitt , på denne tiden av året – ikke så glorete som mye annet, og som sagt, tenk at så store og vakre blomster( og blader, selv om man vel bør klippe dem bort?) er i full fart allerede nå i mars/april(-) Og det finnes jo tusen(!) sorter å ta av, sikkert! Så nå er det bare å glede seg i årene fremover 🙂

  Hilsen Annette

 5. Nydelige bilder!
  Har tre tuer i hagen- de «gammelrosa/lilla» blomstrer mest her. Har tatt inn to som står med flere knpper hver i blå vannflasker- en flott fargekombinasjon. Har støttet dem med en seljegrein så man får se midten- de henger mye ned, så dette tipset kom jeg på i år.

  • Marit, har du pleid å kjøpe de på høsten, eller våren? Det kan være vanskelig å få de man kjøper på høsten til å greie seg, de rekker ikke å etablere seg.
   Om det ikke er det som er problemet så kan det hende det er for vått der de står, de liker ikke å være jevnt fuktige.

 6. Har en Niger som jeg tror er litt på kant med årstidene. Begynte å blomstre i begynnelsen av november. Jeg trodde nattefrost og tele ville sette den tilbake men den kommer stadig med nye knopper og blomster. Dette kan vel ikke være helt heldig for planten?

  • Hei Siv, at niger tyvstarter sesongen er faktisk ikke uvanlig i det hele tatt! Det skader ikke planten. Det kan hende du får svakere blomstring til våren enn om den hadde greid å vente, men selve planten lider ingen nød.
   Så senk skuldrene og nyt den så lenge du kan, mellom snøbyger og frost 🙂

 7. Hei
  Jeg holder på å anlegge et staudebed under en rogn, blir et bed med god jord og med delvis skygge. Har blitt helt hektet på Helleborus (mye takket være dine innlegge), og nå har jeg kjøpt mange forskjellige som jeg har satt i dette bedet. Men så kommer utfordringen, for jeg ønsker også å plante noen stauder som er fine utover sommeren siden dette bedet er veldig synlig både fra gaten og når en kommer på besøk (kan være alt fra bregner, prydgress, blomstrende stauder eller busker). Har du noen tips eller råd til planter som kan passe sammen med Helleborus?
  Tusen takk for en fin blogg!

  Smil fra Frid

  Fride

 8. Jeg synes juleroser er så fine. Jeg plantet en niger i staudebedet i fjor vår. Hadde kjøpt den til jul, og hatt den som potteblomst gjennom vinteren. Nå har den mange blomster, men…… Bladene blir mer og mer gule, flekkete og stygge. Og stilkene på både blad og blomst er veldig korte. Den står i godt drenert jord. Skogbunn iblandet plantejord og litt kugjødselkompost. (begge fra Hageland). Hva gjør jeg feil?

  • Jeg er ikke kyndig nok til å synse noe på dette, men jeg skal prøve å få spurt Marianne på Gartneri Spiren i morgen, hun er superekspert!

 9. Så mange fine innlegg du har om juleroser, – jeg har lest flere av de. Nylig var jeg hos Blomster-Svein på Grette gartneri i Lier og kjøpte 6 stk, – 2 niger og 4 orientalis. Jeg plantet de i bed med jord iblandet skjellsand, og står delvis under tak så de ikke skal bli så våte i alt regnet. Håper på en lang og fin høst så de rekker å etablere seg før frosten kommer.

 10. Hei.
  Skulle plante om en julerose og googlet for å sjekke om jeg kunne dele den. Må ha lest et sted for flere år siden at den skulle ha surbunnsjord. Planten har hittil stått i en plantekasse sammen med rhododendron i rhododendron jord. Den har to overvintringer. Etter første overvintring blomstret den to ganger på en sesong Stortrives. Har friskt bladverk og masse blomsterknopper nå. Googlingen ga meg en stor overraskelse. Alle kilder anbefaler kalkrik jord. Konklusjonen må bli at den ikke er så kresen når det gjelder jord. Prøver vanlig jord nå ved omplanting.
  Fin blogg med flotte bilder.

 11. Hei, så mye fine bilder. Men jeg har et problem med mine juleroser. Har opplevd at hvis det kommer snø så visner blomsten bort. Det skjer på de med farge , ikke de vanlige hvite. Hvorfor skjer det? Fryser blomstene? De står på nordsiden av huset, ikke så mye sol . Må jeg flytte de? De ble kjøpt for 2 år siden.

 12. Mine har stått i potte på terrassen i vinter. Nå har de masse knopper på vei, men bladene har falt sammen i år. Kan det være frosten tro? Og kan jeg fjerne gamle slappe, halvdøde blader?

  • Hei, jeg ser at en av mine juleroser ble dårlig av frosten i vinter, misstenker den ble stående i is. Jeg fjerner det som nå er rottent og så får jeg se hva rota synes om saken (om den skyter nytt)

 13. Hei Jeg er elsker juleroser. Er oppvokst i Stavanger, så de har fulgt meg hele livet Men er alltid usikker på når de gamle bladene kan fjernes?

 14. Ja, akkurat samme spørsmål her. Jeg rakk å plante en julerose inn i jord i begynnelsen av desember. Kjøpte planten på plantasjen og er nå så heldig å se at det kommer nye skudd og blomster knopper opp allerede nå. Jeg har dekket den godt til over vinter og det har vist seg at tross frost og mange minus grader har planten overlevde en kald Oslo vinter. jeg har ikke klippe den ned og nå står de gamle greinene/bladene og nedenfra kommer nye skudd. Skal man kjære ned planten slik at det dannes bedre nye skudd fra bakken? Eller lar man best alt i ro? Setter utrolig pris på fagkyndig svar.

  • Hei, det er vanlig å fjerne de gamle bladene på våren, de er ofte stygge og hindrer dessuten oss fra å se blomstringen. Men, du må ikke, dette er helt opp til hva du foretrekker.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her