Jeg drømmer om et bed med baller!

Noen plantedrømmer er enklere å oppnå enn andre. En av mine mest tilgjengelige forelskelser er hvit kuleprimula, og har lyst på et stort felt av slike hvite baller. Jeg finner de sikkert på et hagesenter, eller kanskje jeg skal så de selv så får jeg så mange som jeg faktisk har lyst på 😉

Kuleprimula, Primula denticulata, får kulerunde blomster tidlig vår. Herdig til H7 (les om herdighetssoner). De kan bli opp til 30 cm høye, men som så mange tidlige vårblomster så starter de blomstringen mye lavere. Trives best med jevnt fuktig jord om sommeren, men trenger god drenering på vinter. Kan stå både i sol og halvskygge, men det er nok lettere å unngå at den tørker på sommeren i halvskyggen.

Kuleprimula hvit

Jeg ser flere nevner at de synes bladverket blir ulekkert utover sommeren. Er det noen som vil dele erfaringer på det? Jeg tenker jeg kjøper meg en par nå i år for å teste de før jeg starter å så mengder av de, har jo hendt før at drømmeplanter viser seg å ikke være så fantastiske når en får se de over tid i hagen, ikke bare når de er på sitt flotteste…

kuleprimula-3

Bildene er tatt i Botanisk hage i forrige uke, øverst i fjellhagen.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Ja, de er flotte!

  Jeg har akkurat kjøpt meg to blå lilla og to rosalilla, har satt dem i to krukker sammen med lungeurt (Pulmonaria angustifolia)(sorten som heter «azurea»virker mere lilla og rosa en andre, til tross for «azur» i navnet!!)) – det ble veldig fint, synes jeg! Og når de har gjort jobben i krukkene(= avblomstret), blir det ut i bedet med dem:-)
  Jeg har sett noen stå i blomst nå i et bed oppe i veien, så skjønner det er tiden for dem nå!( Mine ble jo kjøpt, i blomst,i hagesentret)

  Dersom bladene blir gule er det vel bare å plante noe som dekker over når de er avblomstret, er det ikke(som med tulipaner, osv)? Eller liker de ikke det, tro?

  Det eneste med hvite, er at de ikke blir så pene når de visner, kanskje? Litt brune? (litt som hvite syriner?) Men enig de er veldig fine – kanskje samtidig med de hvite, fylte blodrotene dine:-)

  (Noen andre hvite kuler som er så fine, er jo allium, sorten Mount Everest(og de avblomstrer pent!), men det er jo senere da..!)

  Men, kuler er kjempfintint, så «grafiske» i formen, er det vel man sier? 🙂 Særlig i kombinasjon med noe småblomstret, synes jeg!

  Hilsen Annette

 2. Nydelige bilder, som vanlig!
  Har de her og..en mørk rødlilla og et par tre hvite..blir fort litt størrelse på de, lette å dele. Hadde en blålilla og, men den gikk ut, viktig at de får nok fuktighet, tror jeg. Absolutt penest når de ikke blir så altfor store, størrelsen på bildene er passe..Blir liksom så voldsomme når de blir større enn det. Enorme blader og «rosetter» som sloss om plassen -kanskje det er det folk tenker på når de sier at bladverket blir stygt..?
  Gleder meg til neste bloggpost,
  :-)Tone

 3. Så hyggelig å se. Jeg kjente de igjen med det samme. Vi var nemlig der lørdag formiddag og falt for samme bedet. Så flott i Botanisk hage. Vi var der for første gang.

 4. Leste også kommentarene om Kuleprimula på facebook-siden din(jeg kan dessverre ikke kommentere der, for da må jeg bruke sønnen min sin facebook-profil; jeg gjorde det en gang, og det syntes han var så fryktelig flaut…!)
  Men ville bare si at kanksje bladverket kun blir stygt hvis planten står for tørt og/eller får for mye sol? Kanskje bladene holder seg fine hele sesongen hvis den står i halvskygge, i jord som holder litt på fuktigheten?

  Hilsen Annette

 5. Og enda en liten ting, så du fortalte at du likte hvite blomster så godt om våren! Det gjør nemlig også jeg! Så jeg har mase tidlige (gul)hvite tulipaner(Concerto, veldig lik farge som Turcestiana, men da stor blomst, og blometrer helt samtidig).

  Og til neste år skal jeg ha masse(!) klosterkolokker(de litt store «snøklokkenne») helt på begynnelsen av sesongen – år alt er brunt og trist..! Enig at hvitt lyser veldig opp og virker så rent og friskt, hvite blomster sammen med grønt bladverk 🙂

  Og kanskje jeg også nå må få meg noen hvite kuleprimula 😉

  Hilsen Annette

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her