Om Norges hagemester, nytt hageprogram (2015)

7. april kl 20.00 starter en helt flunk ny hageserie på TV2!
Norges hagemester er en norskprodusert hageserie hvor ti hageeiere konkurrerer om å bli Norges hagemester. De jobber sammen med en hagehjelper og har fått utdelt hver sin parsell som de skal transformere fra jorde til hager. I tillegg er det et vekstoppdrag utført i drivhus hvor de dyrker frem planter fra frø eller knoll.

En jury bestående av Darren Sains og Steven Stiberg Long bedømmer vekstoppdrag, hagedesign og gjennomføring av byggingen av hagene. De velger hver uke ut en ukesvinner, og det er også de som bestemmer hvilken av deltagerene som hver uke ryker ut.

Hva du kan forvente å se?
(Dette er basert på de tre første episodene som jeg har fått tyvtitte på)
Hagedesign/hageinspirsjon: Ti hager skal etableres. Det blir ti nokså ulike hager med hver sine tema som med sitt mangfold sikkert vil inspirere ganske bredt. Det snakkes om hagedesign og smarte valg, basert på hva deltagerene har gjort og ikke. Ikke dyptgående tips, men mange små.

Plantetips: Ti vekstoppdrag skal gjennomføres. I disse blir deltagerene bedt om å dyrke frem planter fra frø eller knoll, både pryd og matplanter. Målet er en sunn og pen plante, eller størst mulig avling. Gartneren og deltagerene gir tips om hvordan lykkes med de ulike plantene.

Konkurranseelement: Deltagerene får to ulike oppgaver for hver program. De skal utvikle en bestemt del av sin hage (feks etablere kjøkkenhage, lage sitteplass osv). Og så er det et vekstoppdrag som de har startet noen måneder før. Først kårer dommeren en vinner og en taper i vekstoppdraget. Vinneren vinner da en times arbeide fra taperen. Så går dommerene en runde i de ulike hagene og diskuterer løsningene med de ulike hageeierene. Her kåres det også en topp og bunn. Hver uke ryker ett par ut basert på vekstoppdrag og hagearbeidet, og til slutt står vi igjen med en vinner.

Hagefolk: Vi følger deltagerene gjennom planlegging, utførelse og bedømming og får være med de hjem i deres egne hager og bli kjent med hvem de er og hva hage betyr for de.

Norges-hagemester

Deltagerene:
(Teksten er sakset fra pressemelding og tilpasset litt)
– Anne Lise Lyseto og hennes hjelper ektemannen Rolv. De to har vært gift i over 40 år og har vært opptatt av hage like lenge.
– Torodd Müller og sønnen Tommy er lidenskapelig opptatt av hage og da spesielt roser. Torodd driver småbruk i Telemark og er omreisende fotterapeut.
– Heidi og Jarl Alexander Tøien fra Nøtterøy. Mor og sønn. Heidi liker gammeldagse hager med epletrær, sønnen er mer opptatt av dataspill.
– Elisabeth og Marie Schmedling er mor og datter og fra Nøtterøy. De er over gjennomsnittet opptatt av hage.
– Katja Drivklepp og Jonny Thomassen er gift og har fire barn og stor hage og de liker best romantiske hager.
– Anne Marit Skovly og hennes venninne Lisbeth Svendsen fra Hvaler er økologiske hagedamer som vil få seerne til å skjønne hvor fantastisk det er å dyrke økologisk.
– Mihn Duong og hans svoger Anthony Vo har eksotisk hage som sin drøm.
– Anca og Fridtjof Faller er mor og sønn og satser på godt samarbeid og gode løsninger på sin hageparsell.
– Arvid Dalset Iversen og Marie Storjord er naboer og venner og bygger en livsnyterhage. Hjemme på Nesodden har Arvid en flott hage hvor han nyter sine planter og et godt glass vin.
– Moa Nordahl og Jenny Solem Vikra er venner. De har aldri vært i Mexico, men velger å kjøre en mexicansk stil på hagen i tv-serien.

Sendetider: 
Serien består av ti program. Nye episoder hver tirsdag kl 20.00, repriser på lørdag kl 12.00. I tillegg ligger programmene jo på Sumo (krever abonement).

Konseptet
Norges hagemester er basert på et konsept utviklet av svenske Elk. Svensk SVT og engelske BBC har også sendt program basert på samme konseptet. På tross av at det er samme konsept så har de ulike produksjonsfirmaene løst seriene ganske ulikt, spesielt den engelske serien.
– Trädgårdskampen/hagekampen (se den her)
– The big allotment challenge (se den her).

ENDA MER HAGE? Jeg minner om Moseplassens store
hage-på-tv oversikten som er oppdatert og ligger her.

Norges Hagemester deltagere
Alle fotos: Espen Solli/TV 2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her