Ompotting av chilli og tomater

Jeg er en plantemisshandler. I år også…

Jeg skulle jo egentlig ha pottet opp mine chilliplanter for leeenge siden. Nå har de nok ikke hatt det så godt de siste ukene som de burde. De har tørket flere ganger, for små potter, mye røtter, mye bladmasse, og planterommet opp en trapp = tørker fort. Og de har stått så tett at de har veltet utover på siden for å få plass.

Men, ettersom jeg ikke har som mål å dyrke perfekte show-planter så går nok dette helt fint 😉 Jeg har mer dårlig samvittighet for at jeg ikke har fulgt opp ovenfor dere lesere som sår sammen med meg!

Hvordan potte om chilli og tomater:
Når planten har blitt så stor at en andel av røttene er ute i pottekanten så er tiden inne for å potte om. Og dette er rasende enkelt. Du tar rett og slett en potte som er noen hakk større enn den du har, fyller litt jord i bunn, tar potten av planten din og setter planta ned i potta, og fyller på med jord rundt. Når du planter om så skal de fleste planter plantes slik at de får jordoverflata på samme sted etter ompottingen, men akkurat chilli og tomater kan plantes dypere. Jeg har gjort det med mine cillis, de var blitt litt slangete så å plante de dypere gir meg mer stabile planter. Angående jord: Bruk god plantejord, ikke billigeste torvsekken.

Så vanner du godt, og setter de lyst. Husk jo varmere det er i rommet jo mer lys må de ha. Og for all del, ikke åpne vinduer like ved plantene slik at de blir stående i kald trekk.
To-tre uker etter omplantning kan du begynne å gjødsle svakt.

chilli-ompotting

Når skal chilli og tomat plantes ut:
Tomater tåler noe mer enn chilli, men begge er ekstra varmekjære og har ikke noe å gjøre ute før det er stabilt hyggelig sommervær. Jeg har tomatene inne til det aldri er under 10 grader på natten, og chillien bor inne til det vanligvis er over 15 grader på natten. Husk at alle planter som har vokst opp inne må herdes før de flyttes ut.

Når de bor ute:
Jeg skriver mer om dette i juni, men noen kjappe tips
– Noen tomater skal tyves
Slik binder jeg opp tomater
– Chilli skal ikke toppes og tyves.

Og du, om du ikke har fått sådd tomater og bor nær Lillestrøm så har jeg et kjempetips. Corine kommer på Hagemessen i år igjen, og hun har et fantastisk utvalg tomatplanter i flott kvalitet. Om det ikke passer å besøke hagemessenså får du smøre deg med litt tolmodighet, så dukker det snart opp både tomater og chilli på hagesenterene etterhvert, så selv om det nå er altfor sent å så så har ikke toget gått!

Hjemmedyrket tomat og chilli er best!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Hei! Vi har sådd en mengde tomatplanter fraGary Ibsens Tomat Fest. De spruter opp under vekslyset og ser ganske proffe ut. De står i kar. Vi må prikle nå. Var på Plantasjen for å kjøpe potter som de kan settes over i. Hadde sett for meg sort plast, firkantet, ca. str. som staudepotte. Det var der ikke gitt. Ikke de vanlige grønne heller. Hvor får man slike veldig enkel, men greie, potter?? Vi har sett priklevideoen din fler ganger, og skal gå på med stor entusiasme og lett hånd.

    Mvh Hilde Ovedia

  2. Hei Anne, jeg er i gang med min første kjøkkenhage, det er såååå spennende, skal snart male pallekarmer og har lest myyye på bloggen din om dette, takk for en mange supre tips! Jeg har også kjøpt en hel masse forskjellige frø, det blir ikke til at jeg sår alt nå, for her har jeg både, brokkoli, reddiker, plukksalat, issalat, gulrot, basilikum, selleri, månedsjordbær, persillerot, salatløk, sukkererter, ruccola og mainepe, så det blir for mye å sette ned med engang (altså, jeg har 3 mål hage, så jeg har nok av plass og mange karmer;-) men jeg skal virkelig ikke gå helt amokk, selv om jeg ble veeeldig ivrig når jeg kjøpte frø). Men jeg mistet litt motet idag, da jeg leste bak på pakkene på feks brokkoli, mainepe og løksalat og det står at jeg må dekke til med fiberduk pga kålfluen eller skadeinsekter……. Synes alt plutselig ble litt mer innviklet jeg, jeg finner ikke så mye om dette, bruker du dette? Hvor viktig er det? Synes jo det er litt av stasen å pille litt i jorda ved plantene og se hvordan de kommer opp og utvikler seg uten denne dumme duken, men må jeg så……. Hvordan gjøres dette, pakker jeg bare inn jorda på toppen og snitter hull til plantene da eller? Hvordan blir dette i forhold til direktesåing? Hva vil du anbefale å sette ned først (hvem er enklest å få til av grønnsakene/urtene) og er det noen ting jeg må huske på i forhold til disse sortene? Som sykdom og bytting av plass hver sesong og slikt? Om det siste spørsmål ble litt for mye, så må du bare se bort i fra det, det er viktigere for meg å få litt hjelp og info ang denne duken… Takker uansett kjempemasse for all hjelp, er veeeldig glad for at det finnes slike som dere som øser av deres erfaringer og inspirerer og hjelper oss veeldig grønne, ellers tror jeg det ikke hadde blitt noen kjøkkenhage på meg gitt…..ha en kjempefin kveld;-)

  3. Hei igjen, jeg fikk mailen din der du svarte meg og skrev du skulle komme med tips etter et par dager (søndag), jeg har imidlertidig ikke fått noe, har sendt svar via eposten du sendte 2 ganger men er usikker på om du har fått dem?? Om du likevel ikke har anledning til å komme med noen tips, så får jeg heller rådføre meg med noen andre.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her