Sjokoladekosmos-knoller plantet!

Sjokoladekosmos, Cosmos atrosanguineus, er en av de mer unike blomstene. Det er en pyntekorg (cosmos), men litt anderledes enn de vanlige ettårige hvite og rosa. Sjokoladekosmos har mange små vakre burgunder blomster på 40-50 cm høye stive stilker. Og navnet? Jo det kommer av at blomsten kan dufte litt forsiktig av sjokolade!

Planten er flerårig, men tåler ikke frost så den må overvintres inne. Sjokoladekosmos kan ikke såås, så du må enten kjøpe en knoll eller en ferdig drevet plante. Og om du vil kjøpe en slik knoll så finner du de blant annet i utvalget til BieBlomst som føres på mange hagesentere rundom. For sjokoladekosmos er i likhet med annen pyntekorg skikkelige humlemagneter. (Jeg er en del av kampanjen BieBlomst).

Om du vil dyrke sjokoladekosmos fra knoll så anbefaler jeg deg å kjøpe de snarest mulig og plante de i potter. De har det mye bedre i jord med vann og lys enn i tørr torv i butikkhylla 😉 Og jo før du planter de, jo før får du blomster.

Slik planter jeg sjokoladekosmosknoller:
Jeg bruker god plantejord og romslige plastpotter, og såpass dypt at det blir to cm jord over knollen. Pottene skal så gjennomvannes, enten ved å sette pottene på ett brett med vann og lar de stå der til de er helt gjennomvåte, eller du kan vanne de forsiktig ovenfra. Så setter jeg de i et romtemperert rom, med lys. Ikke vann igjen før de har fått grønne blader og du synes jorda begynner å bli tørr.

sjokoladekosmos-plante-1

De blir stående inne helt til det er stabilt varmt ute, tenker jeg setter de ut i slutten av mai. Da planter jeg de nok litt dypere. Sjokoladekosmos trives best i full sol, er godt egnet for å stå i krukker og i mine øyne er de finest når de står mange sammen.

En annen humle, bie og sommerfuglfavoritt du kan begynne å fordrive nå er georgienene. Hold deg til georginer med blomster hvor du kan se det gule i midten så er det fantastiske insektsmatfat 😀

sjokoladekosmos-1

Kommersielle forhold:
Jeg er sammen med Norsk hageselskap og Norsk birøkterforening en del av kampanjen Bie elsker blomster fra Nordic garden. Den hjelper deg å finne blomster som er vakre og populære blant biene (bier = humler, villbier og honningbier). Jeg har litt betalt for å bidra til kampanjen, og får alle frø og knoller slik at jeg kan prøve de ut og vise de frem til dere.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Kjempefin blomst. Det er flott at du trekker fram sorter som er bra for humler og bier. Jeg ser at et par hus her i nærheten har små «hus» satt fram i hagen, hvor humler får bygge hi. Har det noe for seg?

 2. Hei Anne,

  nå måtte jeg le…. I flere år har jeg hatt Sjokoladecosmos, alltid kjøpt ferdige planter i Holland og har ikke tenkt mere over det… Ifjor overlevde de t.o.m for da hadde vi ikke vinter…
  Nylig leita jeg etter frø på hagesentret…..de hadde ikke!!!!! Jeg kunne ikke begriiipe! Nå vet jeg jo HVORFOR!!!!;-) SÅ det blir nye PLANTER fra Holland IGJEN 😉 For de er jo så fiiine, masse blomster helt til frosten kommer, og JA de lukter! ikke så veldig sjokolade synes jeg men kakao;-)
  Ha en fortsatt god påske og takk for enda et fint innlegg!
  Hilsen Annette

 3. Hei Anne,

  nå måtte jeg le…. I flere år har jeg hatt Sjokoladecosmos, alltid kjøpt ferdige planter i Holland og har ikke tenkt mere over det… Ifjor overlevde de t.o.m for da hadde vi ikke vinter…
  Nylig leita jeg etter frø på hagesentret…..de hadde ikke!!!!! Jeg kunne ikke begriiipe! Nå vet jeg jo HVORFOR!!!!;-) SÅ det blir nye PLANTER fra Holland IGJEN 😉 For de er jo så fiiine, masse blomster helt til frosten kommer, og JA de lukter! ikke så veldig sjokolade synes jeg men kakao;-)
  Ha en fortsatt god påske og takk for enda et fint innlegg!
  Hilsen Annette

 4. Hei! Takk for alltid like flotte og inspirerende innlegg!
  Jeg blir litt forvirret av at man ikke kan så Sjokolade Cosmos. Det har jeg gjort i år, jeg kjøpte frø hos Impecta; og min cosmos er knallfin. Betyr det at jeg kan forvente knoller nedi potta nå?

 5. Nydelig blomst! Vet du om knollene kan taes vare på over vinteren og plantes på nytt år etter år, sånn som andre knoller kan?

  • I teorien ja, men det er infernalsk vanskelig å lykkes, har ingen tips, jeg kjøper nye hvert år selv 😉

  • Jeg kjøpte sjokoladecosmos i fjor på hageland. Satte den inn i garasjen på høsten. Vannet den en gang i løpet av vinteren og satte den på balkongen i slutten av april. Da var det veldig varmt og den begynte å spire. Men så ble det kaldt igjen og jeg innså at jeg burde ha satt den inne først for å gi den en lettere overgang før den kunne komme ut i slutten av mai. Dette visste jeg ikke da så da det ble kaldere døde bladene som hadde kommet opp og jeg trodde røttene var drept. Lot den stå og vente før jeg skulle kaste den. Men etter litt regn kom det nye blader. Aner ikke hvor stor planten blir i år, men den har iallefall overlevd. Ikke som nakne knoller, men med jord i en ca 30 ø potte. Verdt et forsøk hvis man har plass i garasje eller kjellerbod! De er dyre, og veldig fine så man kan få seg en fin overaskelse. 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her