Ulike arter av perleblomster!

Perleblomster er en av mine e favoritter blant vårens løkblomster. Det er noe facinerende over blomstene. Om en går tett på de så kan en følge de fra hard masse, til perle, til en slags klokke, før de blomstrer av og lager de kuleste frøstender.

Og perleblomster er jo ikke bare de blå «vanlige». Faktisk finnes det ulike arter av perleblomster, og ulike navnsorter. For den gjengse hageeier ser det dog ut som perleblomst alt sammen og vi bryr oss vel mest om at de får ulike farger. Og ja, fargene ligger stort sett i ulike nyanser av blått fra det lyseste til det ganske mørke. Helt hvite perleblomster er også ganske vanlig, og om du går til spesialistene så finnes den også i lyserosa.

perleblomster-7

Det er ikke bare jeg som liker perleblomster. Humlene og biene er store fan, men de bryr seg ikke det minste om farger og navn på perleblomstene, det er god mat uansett ser det ut til. Det summer gjerne rundt perleblomstene når de er i full flor.  Husk, om du vil hjelpe de koselige og viktige humlene så har jeg oversikt over vakre humleplanter, du finner den her. 

perleblomster-2

I følge boken «Løker og knoller» av Tommy Tønsberg og Kennet Ingebretsen så er perleblomstene herdige fra H5 til H7, avhengig av art. De trives i sol-halvskygge og blomstrer på våren. Jeg synes det er en av vårens fineste løkblomster, både på grunn av utseende, og fordi de er så villige. Det gjør seg best i grupper, og er som du ser under vidunderlige i tepper/drag.

perleblomster-3

Perleblomster selges som tørre løk på høsten, eller du kan kjøpe potter med drevet løk på vinteren og våren. Husk, den løken du kjøper i januar kan du godt plante i bakken når frosten går på våren, så kommer de mest sannsynlig igjen neste vår 🙂

perleblomster-1
Dette er armeniaperleblomst, Muscari armeniacum. Den lager nye blader på høsten som så overvintrer, og så kommer blomstene nå på våren. Jeg var ikke klar over det, så jeg klippet ned bladverket i våres i den tro at perleblomstene hadde blitt forvirra i høst og trodd det var vår. Jaja, så veit jeg det til neste år, blomstene er jo fine de selv om bladverket har en lite pen hårklipp… 😉

perleblomster-6

Skjønnheten over er indigoperleblomst, Muscari latifolium. Den har unikt fargede blomster i blått og blålilla, og et spesielt bladverk med kun ett litt bredere blad ikke de mange tynne som de andre perleblomstene har. Indigoperleblomsten er min favoritt 🙂

– Hvilken perleblomster synes du er finest?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her