Trepeon-overraskelse!

trepeon-3

Mannen og jeg var på en liten miniferie i Sverige denne helgen. Og selv om vi bare var borte i tre dager, så ble det en sprudlende tur rundt i hagen på søndag kveld 🙂 Rart med det altså, når ting springer ut så blir det jubel!

Og høyeste jubel fikk trepeonen som plutselig sto der med to flotte blomster og en trill rund knopp. Yey! For mange år siden kjøpte jeg to skrantne trepeoner på salg, den ene har dødd ut og vi var vedig spent på hvilken av de det var, så jubelen sto høyt når vi oppdaget at det var den fineste av de som hadde overlevd – den rosa-lilla 😀

trepeon-6

trepeon-4

Jeg veit dessverre ikke navnet på denne, utover at det er en trepeon. Om du lurer på hva som er forskjell på det og vanlig peon så anbefaler jeg min egne gamle post om de ulike peoene. Det finnes jo nemlig endel ulike arter av den også 🙂

trepeon

PS: Det ble jublet endel for tredekket/terrassen også. Det ble ferdig like før vi dro på fredagen og det var gøy å se det igjen. Du får se det i bloggpost i morgen, rakk ikke å lage bloggposten i dag!

trepeon-5

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Ja,virkelig utrolig nydelig! Trepioner er vel noe av det mest fantastiske som finnes! Så vakre med en og en blomst blant masse bladverk, og så store blomster! Som om ikke det var nok, så blomstrer den jo så tidlig – før alle andre pioner, roser og alt annet veldig» blomstrete»!

  Et lite tips ang. noe helt annet, jeg fikk selv tipset av en kunstervenninne igår, om et så nydelig beplantet område(4 identiske bed rundt en rund plass) i slottsparken, under noen bjerketrær, like nedenfor gartneriet(vis a vis gamle kunstakademiet). jeg var og så det idag, og det var virkelig vakkert! Visstnok en kunster som har laget det, ble jeg fortalt.. Keiserkrone(nå avblomstrett, men fortsatt så dekorative!), frittllaria persicaria(hvite), allium, skumblomst, hvite vårsymrer, prydgress, forglemmegeisøster – alt sammen under hvite bjerkestammer (man må nok skynde seg litt, skal det fortsatt være på sitt beste, tror jeg…! Eller kanksje det kommer stadig nytt der?

  Hilsen Annette

 2. For en glede og komme hjem til noe så vakkert. Spesielt med den historien bak, også da. Jeg visste ikke at det var noe som heter trepeoner engang, jeg. For meg har det bare vært enkle og fyllte peoner. Så der lærte jeg noe i dag også.

 3. Stort til lykke med din blomstrende træpæon!

  Det er ren lykke, når de folder sig ud – også selv om blomstringen ikke varer ret længe ….. og da slet ikke, hvis vejret er varmt. Nogle gange bare en dag eller to!

  Din pæon har antagelig ikke noget navn ….. med mindre du har haft den meget længe. De første hybridder, som kom hertil fra Mudan i Kina, betegnes som Rockii hybridder og bar de mest vidunderlige, ofte meget poetiske navne – fx ‘ Green Dragon Lying on a Chinese Inkstone’ eller ‘Butterfly Hovering in the Wind’. I de senere år er der imidlertid blevet forædlet så meget på dem, at de nu ikke længere specifieres, men blot kaldes treepeony mudans.Disse er heller ikke så dyre, som de ‘ægte’ rockii hybridder, men hvori forskellen mellem de to slags består, har jeg ikke rigtig kunnet finde ud af.

  Selv havde jeg oprindeligt syv ‘ægte’ (hvoraf de fire er gået til – muldvarpe tror jeg). De tre attenårige rockii hybridder, der er tilbage, er lidt mere distinkte både i blomster og løv end dem, jeg købte for et par år siden til afløsning, som så er lidt løsere i det; men det er bare mine egne iagttagelser. De er alle blomstret af nu, og jeg ser, at der også er forskel på frøene, idet de sidst ankomne har røde spidser på frøene lige som dine.

  Iøvrigt er det pærenemt at formere dem. Sidst på sommeren, når frøene er blevet sorte og blanke, puttes de i en såbakke og glemmes, til de spirer – et års tid eller to. Jeg forærede for en tre år siden min nabo en frøplante af en af mine r. hybridder, og i år har den blomstret med én
  vidunderligt betagende hvid blomst. Stor lykke og stort held! To af dem, som er gået til i min have, havde nemlig hvide blomster, så nu håber vi på at få hvide igen af de frø, vi skal så til september. Men sikker kan man jo ikke være, eftersom de er ikke frøægte, som det hedder, og der er også lyserøde, mørkerøde, næsten sorte, samt magentarøde ude i min have.

  Happy Tree Peony Growing
  Jytte
  http://www.danishknitdesign.com

 4. Jeg synes du er så flink til å lage dybde og dynamikk i beddene dine. Du kunne ikke tenkte å lage noen skisser over samplanting/lay out over beddene dine? Som ny og ivrig hageeier synes jeg det å opparbeide ett bed er det vanskeligste med hele hagen. Jeg vil jo gjerne plante slik at det er fint både nå og om 5-6 år – og skape variasjon og interesse i beddet gjennom alle sesongene. Vi har en ‘skogshage’ med marksblomster og furutrær og uendelige mengder skvallerkål *grøss* så det er lenge til denne hagen blir ferdig 🙂 Da gjelder det å planlegge godt.
  Takk for mange fine bloggposter og mye god inspirasjon.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her