Hvordan lage en blomstereng:

blomstereng-7Her har jeg bodd en par dager nå! Et hyggelig lite småbruk, midt i den fineste blomterenga 😀

Blomstereng er både vakkert og nyttig. Etablerer du en slik så bidrar du både til å oppretholde mangfoldet av blomster og små og større dyr.

Har du lyst til å ha din egen blomstereng? Skikkelig blomstereng med norske markblomster fordrer næringsfattig jord. Eller for å si det mer presist, skal markblomstene ha noen sjangse så kan ikke jorda ha næring for da blir markblomstene utkonkurrert av planter som har kraftigere vekst.

Start med å fjerne øverste jordlaget. Det kan du jo bruke til å lage et opphøyd bed et annet sted i hagen. Bland inn sand eller grus i jorda som er igjen. Du har nå et næringsfattig medium.

blomstereng-4

blomstereng-2Så skal det såås. Du får best resultat om du sanker frø i ditt nabolag. Det er litt mer jobb en å kjøpe, men da får du arter som trives i ditt klima, og du bidrar til å styrke/støtte det stedsegne. Tenk over om forholdene der du henter frø fra er de samme som i din eng, er det fuktig eller tørr jord? Mye eller lite sol? Husk å aldri ta med deg alle frøene (eller blomstene) fra ett sted, plantene må få ha igjen noen frø til å sikre neste generasjon. Synes du det høres fryktelig strevsomt ut å plukke frøene selv så vær klar over at du kun trenger ett gram frø pr kvadratmeter! Så det er altså ikke så stor jobb som du frykter. Vil du allikevel heller kjøpe så forsøk å finne frø som er produsert i Norge, til nøds Sverige.

Slå blomsterengen en gang året, på høsten når det meste er avblomstret og gått i frø. Når du har slått bør det ligge utover og tørke, før gresset så fjernes. Gresset har næring, så om det får ligge så vil det altså berike jorden, ved å fjerne vil du altså unngå å mate de uønskede plantene.

Lag gjerne noen gangstier i enga di ved å jevnlig kjøre klipper, så blir den lettere å bruke som en del av hagen 🙂

prestekrager-1

Blomstereng er dessverre ikke så lettvint som mange tror, men de er verdt innsatsen! Både slottsparken og botanisk hage har de senere årene gjort om gressplen til blomstereng. Jeg har samlet en par artikler under som hjelper deg på vei 🙂

Les mer om blomstereng:
Strålende artikkel hos Forskning.no
Nok en strålende artikkel om slåttemark, tips for store enger.


Og ja, om dette høres ut som for mye jobb så går det også ann å ha blomstrende gressplen, skal skrive mer om det senere i år 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Nå gav du meg verdens beste sommerfølelse-takk! Da min datter var 7-8 år hadde vi blomstereng på en hageflekk jeg har bak huset, det var et syn- men den «gikk ut» etter noen år, og min helse tillater ikke nydrift. På hytta er det derimot ennå slåttemark i nærheten, absolutt noe av det vakreste som finnes. Hygg deg på den fine plassen!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her