Hvordan sanke frø fra egen hage!

samle frø fra egen hage

De fleste planter lager frø, de frøene kan du samle inn – og vips så har du frø til egen hage, eller å bytte eller gi vekk 🙂
Enkelt å gjøre, gratis planter, og artig å tenke på at neste års planter er barn og tippoldebarn av tidligere sommergleder.

Fem triks for å samle frø:

1. Vent til frøene er modne:

Jo lengre frøene sitter på planten, jo bedre kvalitet får frøet. Så vent til frøene er modne med å samle de inn, men ikke så lenge at frøene faller av.. Oftest sitter frøene beskyttet inne i en kapsel av noe slag, når denne er brun så er frøene modne. Om det ikke er noen kapsel så må du gjette litt, men med litt trening så finner du fort ut når frø er modne eller ikke.

2. Tørk frøene godt

Skal frøene lagres så må de tørkes helt først. Dette oppnår du lettest ved å samle frøene på en regnfri og helst solrik dag. Og så ettertørker du de inne. Jeg liker å klippe av hele frøstender (eller stilker med mange frøstender) og den ligge til tørk, gjerne oppi ett kjøkkenglass eller på en tallerken. Det vil dessuten gi litt ettermodning om du mot formodning ikke kan vente med å sanke til den er helt moden.

Ringblomstfrø.
Ringblomstfrø.

3. Sorter ut søppel:

Når du synes alt er tørt og brunt, så sorter du frø og søppel fra hverandre, feks med å knuse frøhuset med fingrene. Er du usikker på hva som er frø og søppel så kan du skippe dette punktet, men vanligvis er frøene enkle å gjenkjenne. La gjerne de frigjorte frøene ligge å tørke på en tallerken en par dager til, så er du helt sikker på at det er tørt.

4. Pakk vekk frøene:

Nå må du ha frøene i noe. Bruk gjerne en papirpose, papir puster litt og slipper ut eventuel restfukt.  Ja jeg veit jeg maser mye om den fukten, men det er virkelig ikke gøy å oppdage at frøene har råtnet.. Husk å merke posen med navn på blomsten. Utrolig hva man kan glemme.

Pst, Noen bruker kaffefilter som de bretter og stifter, det kan være veldig greit om du har mye av ett frø. Enkelt å skrive rett på, og emballasje som puster.

5. Oppbevar frøene:

Frø bør ligge tørt, og gjerne mørkt og kjølig. De fleste frø kan holde i årevis!

samle-froe-1
Frøene på prydhundekjeks

Kjekt å vite om frø fra hagen:

– Det er ikke sikkert planten du sår blir lik den du hentet frøene fra. Når humlene summer rundt og flytter på pollen etter eget forgodtbefinnende så fører det til at noen får identiske barn, men andre planter får veldig stor variasjon, feks akeleier. Barn fra akeleier kan få ulike farger og former på sine blomster. Gener og sånn veit dere.

– Du kan så frø fra stauder direkte med en gang du høster frøene, og det samme gjelder sommerblomster med rask kultiveringstid (altså de du ikke må tyvstarte inne for at de skal rekke å blomstre). Jeg henter ofte en frøkapsel i en ende av hagen og går og rister litt på den i andre enden av hagen. Så lar jeg naturen ordne resten. Ikke like garantert resultat som å så i ei potte jeg kan følge med på, men lettvint, og rett som det er må ting være lettvint skal de bli gjort 😉

– Frøene fra planter som har vokst opp i din hage/ditt nabolag kan gi planter som takler ditt klima bedre enn frø fra ett annet sted. Det høres rart ut, men er vist gjennom forskning at det er av betydning hvor en plantes foreldre og besteforeldre har vokst opp, spesielt relevant i de delene av landet som har klimaforhold som avviker mye fra produsentenes. Så. Kjøpefrø er ikke bedre enn egendyrkede frø, faktisk kan det være motsatt!

Du kan ikke gjøre så mye galt! Altså, det kan jo være du ikke lykkes med frøene, men hva så? De kostet ikke noe, og det krever minimalt med innsats å samle og så. Så: UT OG SANKE FRØ! 🙂

.

samle-froe-3

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

  1. Det er morsomt med frø. Plantene ute i naturen formerer seg med frø, så hvorfor ikke i hagen. Her dukker det opp små stemorspkanter, særlig under verandaen, hvor jeg har stemor i potter. Det er bare koselig. Det er verre med stjerneskjermen i staudebedet som sprer seg voldsomt med frø. I år er jeg nøye med å knipe blomstene før frøene er modne.
    Jeg ønsker meg akeleiefrø, for jeg har ikke akeleie fra før. Når blomstrer akeleie?

  2. Takk for nyttige tips! Jeg ser for tiden etter litt nye planter til en hage jeg har overtatt fra en annen eier og akeleier en blant jeg hadde tenkt å prøve ut. Så, lykke til til meg!

  3. Tusen takk for tips. Jeg har akkorat flyttet på landet, med stor hage å øve meg på ny tilværelse i. Akeleier hadde vært vakkert. Håper jeg er en av de heldige fem, så kan jeg spre videre frø neste år:-)

  4. Hei! Jeg flyttet fra akeleiene mine for snart to år siden, og har ikke kommet meg til å få tak i noen nye.Dette hadde passet helt supert inn i hagen som fremdeles er veldig i startgropen… 🙂

  5. Jeg har fått teposer fra Søstrene Grene hos min hagegale venninne.(de er til å fylle te i) De er avlange i perforert papir og helt supre til oppbevaring av frø. Akeleie er herlige og da jeg stakk hånden ned i lommen på regnjakken i går var den full av akeleiefrø :-). Men man kan jo aldri få nok!

  6. Kaffefilter er supre å oppbevare frø i. De er jo av papir så det ikke blir for tett – og enkle å merke – bare å skrive på. Brett decøverst og fest en binders!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her